Witam
Mam:
AMD Athlon 64 2,61GHz
2 GB RAM
Radeon X2600XT 256 MB
Chipset Gigabyte.
Linuksa pewnie będę instalował na nowym dysku, zapewne podłączonym przez USB, choć nie wykluczam montażu wewnątrz PC.
Szukam Linuksa możliwie bardzo szybkiego, z możliwością edycji filmów(w tym HD) i muzyki oraz do edycji grafiki.
Myślę o postawieniu go obok Windowsa XP Pro.
Zależy mi tez oczywiście na bezpieczeństwie w sieci.
No i stabilność też jest ważna.
Jestem raczej początkującym użytkownikiem choć podchodziłem do Linuksa dwa razy.
Debian GNU/Linux 4.0r4a - mi się jakoś wywalił tuż po restarcie po instalacji…był też taki system jak Vixta 3D 9.03 Live+Install.
Mimo, że w czasopiśmie pisali, że najnowsze to są dystrybucje to… w Vixcie okazało się, że było tysiące aktualizacji i każą trzeba było pojedynczo odhaczać i instalować.
Tak więc nie chę by się ot tak wieszał(najlepiej wcale), by akutalizacje owszem były, lecz moze nie w takiej ilości albo łatwiejsze w instalacji zbiorowej.
No i do zadań co wyżej wymieniłem.
Fajnie by było też projektować strony www.
Wg testów z linka w pierwzym tutaj wpisie wyszło mi openSuse, lecz wyczytałem, że jest jednak dość ocieżąły…Gdzieś bł też zachwalany Mint 10 LXDE.
Na zakup SUSE Enterprise Desktop w tej chwili mnie nie stać i na razie rozważam darmowe rozwiązania co do Linuksa.
Moze zamiast wydawać kasę lepiej coś dobrać pod siebie. Nie wiem też jak jest z tymi kompilacjami…gdyż jestem jednak prawie totalnie zielony.
Nie chciałbym tez stracić mozliwości wejścia w pliki na dyskach z poziomu Windowsa(tamte dystrybucje zmieniły mi cały system plików i strasznie cieżko…prawie nieprawdopodobne wydawało się przywrócenie NTFS, nawet przez chwilę myślałem, że straciłem dane…dysk zmienił się bowiem w RAW…Windows nie chciał się wcale instalować…udało mi się jednak to odblokować).
Tak więc po czymś takim strasznie ostrożnie podchodzę do dystrybucji Linuksa, co nie znaczy, iż nie będę w stanie zainstalować.
ps. odpowiada mi jednak tryb graficzny instalacji programów…
Jaki więc Linuks?