dla jednych tak, dla innych nie
ale nie odpowiedziałeś na:
dla jednych tak, dla innych nie
ale nie odpowiedziałeś na:
Kodeki itp są.
MDV nie uszkodzi windowsa (o ile nie skasujesz partycji z windowsem, ale wtedy to nie wina MDV).
Linux będzie widział partycję z windowsem.
XP też (ale jak sobie drivery doinstalujesz).
możesz podać ich nazwę albo linka do nich.
partycji pod linuxa chyba muszę mięc co najmniej 2(główna i swap;a home to już jak się chce)czy to prawda? ale z drugie strony w takim razie gdzie instalować programy bo do tego chyba jest partycja home
tak poza tym już rozwiałeś moje wątpliwości.dzięki
Google + hasło:
ext3+windows
a możesz matiit , mi powiedzieć czy nie mam za słabego kompa na mandriva `08 w środowisku Kede
mam athlona Xp +1700(1,4GHz); GeForce 4 MX440 ; 256RAM
Można by jeszcze 512 RAMu dołożyć.
Jak KDE będzie słabo działało (na 768 RAMu już by super było), to możesz xfce spróbować.
Chociaż myślę, że przy oszczędnym zagospodarowaniu RAMu powinno być ok.
Mam takie pytanie chciałbym zainstalować sobie Linuxa tylko nie wiem jaką dystrybucję. Jeszcze nigdy nie miałem styczności z Linuxem, ale nie chce jakieś wersji jak dla “przedszkolaków” chcę taką w sam raz, że sie powoli z wszystkim obeznam i żeby była OK. Aby można było na niej instalować różne programy oraz gry, ale bez przesady. Czytałem, że dobry jest Ubuntu albo Mandriva czy jakieś KDE ostatnio czytałem.I oczywiście żeby był bezpieczny i stabilny i prosty przy pierwszej instalacji. A tak w ogóle to jaka dystrybucja jest najpopularniejsza na świecie ??
Mój PC:
Typ procesora AMD Athlon 64, 1866 MHz
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Karta NVIDIA GeForce 6200 (256 MB)
Jak jeszcze jakieś informacje chcecie to proszę napisać…
rysmen1 , to radzę przeczytać ten temat od początku, a na pewno znajdziesz odpowiedź.
KDE to środowisko graficzne
http://pl.wikipedia.org/wiki/KDE
a wracając do tematu skoro chcesz się czegoś nauczyć czemu nie zacząć od Debiana, pierwsze kroki skieruj na ten poradnik
http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/
A w razie dalszej pomocy masz forum
Pozdrawiam
Witam
Zastanawiam się co postawić rodzicom na sprzęcie (celeron 1Ghz, 512mb ram, 64mb grafa(geforce), 30gb hdd) waham się między ubuntu a opensuse(komp będzie służył do neta, słuchania muzy/radia, filmów, prosta edycja zdjęć, gg, skype, proste gry i inne…) wymagam:
*stabilności
*niezawodności
*łatwości obsługi
Co polecacie Ubuntu czy opensuse, a może coś innego? i proszę podać konkretne argumenty za polecanym distro, a nie to distro “bo tak”
PS. I tak jeszcze poza tematem, czy opensuse jest poligonem doświadczalnym dla Sled-a, tak jak fedora dla redhata?
Jeżeli chodzi o łatwość obsługi, stabilność itp. to moim zdaniem nie ma za dużej różnicy między OpenSuse a Ubuntu, ale Ubuntu jest trochę szybsze. OpenSuse moim zdaniem strasznie muli, nawet na szybszych maszynach, więc ja stawiałbym na Ubuntu. Dodatkowo, w OpenSuse trzeba trochę więcej nagrzebać się żeby zainstalować kodeki do muzyki i filmów niż w przypadku Ubuntu (ale jeżeli ktoś potrafi korzystać z Google, to nie będzie to miało dla niego znaczenia).
Wybierz OpenSUSE. Wbrew twierdzeniom przedmówcy , wszystkie kodeki instalujesz JEDNYM kliknięciem.
Tak samo instalacja sterów NVidii instalujesz JEDNYM kliknięciem.
Żaden z linuksów nie może się z tym równać. W Ubuntu dopiero przyszłe wersje będą miały coś a`la YAST czy 1click intalation
W OpenSUSE masz rewelacyjny YAST , którym administrujesz (graficznie) całym systemem.
Dodawanie repozytoriów czy instalacja programu przez YAST jest bajecznie prosta.
Jeżeli usuniesz z systemu ( przez YAST- a ) wszystko co ma w nazwie Beagle i Kerry to właściciele Ubuntu będą z zazdrością patrzeć jak ci śmiga susełek.
I rzeczywiście OpenSUSE jest jak to określiłeś …poligonem doświadczalnym dla Sled-a …
Witam, jestem totalnym laikiem w Linux’ie . Jaki system Linux jest najlepszy dla mało zaawansowanego użytkownika?
Spróbuj przejrzeć ten temat.,
Jaka dla mnie była by dobra ??? A więc posiadam tak:
-AMD Athlon 64 x2 4000+
-GeForce 7600 GS
-ASUS M2N4-SLI
-1024 mb RAM Goodram
I zależy mi żeby to była wersja 64 bit a i jescze jedno żeby troszkę bardziej procesor wykożystywała niż Windows. A poda ktoś link do jakiejś stronki jak się pakiety binarne instaluje bo kiedyś miałem Linuxa Ubuntu ale nie pamiętam jak się instalowało bo to było trzy lata temu czekam na odpowiedź
OpenSuse, Ubuntu… Werje 64bitowe.
a jaki linux obsługuje Blueconnecta?? Tylko poproszę doświadczonych użytkowników - tych którzy korzystali i wiedzą jak to ustawić.
Ja mam takie pytanie: którą dystrybucję bardzej polecacie: debian lenny czy ubuntu 7.04? Która jest szybsza, stabilniejsza i bardziej funkcjonalna?
Debian lenny.
Bo to Ubuntu to już starawe
Mam pytanie. Zdecydowalam sie na linux mandriva 2008. plytki zamowilam na allegro. jeszcze nie doszly ale już się zastanawiam czy nie bedę miała problemu z internetem. mam upc. czy ta mandriva ma wszystkie sterowniki? czy to będzie poprawnie działać?