Czyli do jakich?
Od filmy,muzyka, libreoffice, mono, netbeans i to chyba większość
A będzie służył do gier?
Do gier raczej nie, a już do żadnych jakiś nowych może jakiś opensource’s
Jeśli
to polecam debiana.
Witam!
Potrzebuję (na razie) przenośnego linuxa, z obsługą fpc i dropboxa. Bardzo odpowiadał mi Slax - ale nie potrafię uruchomić na nim Dropboxa. Jaką inną dystrybucją się zainteresować?
Dropbox powinien działać na malutkiej dystrybucji xPUD - http://www.xpud.org/download.en.html - całe distro to 64MB działa piekielnie szybko
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość korzystania na jednym komputerze z 2 systemów operacyjnych- mam tu na myśli Windows 7 i Linux?
Jeśli tak to jakiego Linuxa polecicie ?Dodam, że nigdy nie miałem styczności z Linuxem.
Polecono mi Minta, ze względu na podobieństwo do Windowsa.
A może na początek zrobić wirtualny dysk z Linuksem - tylko jak?
Dam Ci jedną radę: nie pytaj się ludzi tylko testuj sam! Wiele zależy od sprzętu jaki posiadasz i Twoich umiejętności.
Zacznij lekturę od:
Zdecydowanie sprawdzenie linuksa na wirtualnej maszynie to świetny pomysł! Szczególnie jak nie wiesz jakie distro Ci odpowiada, do testów tylko virtualbox!
Obecnie siedzę na Xp-ku, ale chciałbym zmienić system, gdyż po wymianie karty graficznej, Xp za każdym razem przy wyłączaniu pokazuje BSOD. Próbowałem reinstalować system, ale dzieje się to samo. Komputera używam do codziennego użytku, czyli: muzyka, filmy, internet, czasem trzeba napisać jakiś tekst. Do niczego innego. Nie korzystam ze specjalistycznego softu (PS, CAD itd), nie gram. Zależy mi na płynność działania i małej awaryjności. Z linuxa już trochę korzystałem.
Mój sprzęt:
Celeron D 2,55 Ghz
pł.główna: Asus P5GD2-X
karta graf. GF 200 512MB DDR3
karta muz. 5.1 zintegrowana C-Media CMI9880
Dysk 120 GB WDC
Zasilacz 350W CHIEFTEC
Monitor: LG 22’’ 1680x1050
@ dobek1985
na ten sprzęt spokojnie polecam openSUSE z KDE, inna sprawa,że karta może być walnięta…
Nie wiem dlaczego, ale bardzo często miałem problem z dźwiękiem pod KDE.
Dlaczego uważasz, że karta może być walnięta?
Bo po reinstalacji systemu masz BSODY…
a ja szukam lekkiej, łatwej i przyjaznej dystrybucji ale moje wymagania są takie:
-koniecznie na architekturę PowerPC
-koniecznie musi być wersja LiveCD
-koniecznie musi jej wystarczyć 256MB RAM do śmigania (najlepiej coś, na środowisku graficznym XFCE)
-musi bez problemu odczytywać Sieć Windows (samba)
-musi mieć podstawowe kodeki
-musi się na nim dać pracować
będzie on wrzucony do iBooka z mojego podpisu, ale jako, że ten laptop nie potrafi odczytać żadnego dysku, póki co muszę znaleźć jakieś distro, które będzie się dało używać (po odpaleniu Ubuntu 10.04 i jeszcze jakiegoś starszego komputer w pewnym momencie łapał freeze, przez brak pamięci)
znajdzie się coś sensownego czy lepiej już poszukać taniego pendrive 8GB/jakikolwiek przenośny dysk i na niego wrzucić Mac OS X Tiger?
klopas spróbuj Yellow Dog Linux jest dostępy na iBook, a jako że działa również na PS3, gdzie też nie ma dużo ram-u, powinien śmigać na 256MB, niestety nie wiem jak z dostępem wersji Live CD. P.S dlaczego w podpisie masz 768MB Ram a w poście podajesz że musi my starczyć 256?
bo tam kiedyś było 768MB, dziś jest 256MB
niestety, YDL nie ma LiveCD, więc odpada
bo jeśli będę musiał użyć jakiegoś dysku/pamięci flash, to już zainstaluje Mac OS X, po co mam się babrać z linuxem, mając możliwość instalacji OSX?
trudno, póki co, będzie leżał i się kurzył, znajdę jakiś mały przenośny dysk to wrzucę do niego tygrysa
Do niedawna korzystałem z ubu 11.10 na drugim komputerze, ale już nie mogę znieść tego mulenia unity, i ogólnego śmietnika w systemie który był upgradowany do nowej wersji chyba z 4 razy.
Czy moglibyście polecić jakąś łatwą dystrybucję, mniej zaśmieconą niż ubuntu i z kde4, myślałem nad debianem testing, ale mam spore problemy z jego instalacją.
Przejrzałem też stronę fedory, ale obawiam się że będą problemy ze sterownikami, stabilnością itd, bo fedora to zwykle najnowsze wersje softu.
Zastosowania komputera to:
-
Oglądanie filmów, słuchanie muzyki (XBMC)
-
DVB-t
-
Przeglądanie internetu
Myślałem nad fedorą, tylko czy nie będzie problemów ze sterownikami do gf 7600gt?
CPU to athlon 64 2x2.0GHz, więc z żadnym systemem nie powinien mieć problemu…
edit: Jednak wybrałem kubuntu 11.10
Jestem z nieco podobnej sytuacji co kolega wyżej. Jestem zmęczony muleniem Ubuntu 11.10. Zawsze Ubuntu było kapitalne, teraz nie wiem co Canonical robi
Także chciałbym potestować KDE4 także moje wymagania:
-
KDE4
-
Obsługa paczek .deb
-
Nie może to być Kubuntu
Athlon X2 5600+, 2GB DDR2, 8800GTS
Dzięki za podpowiedź
Może zainteresuj się Debianem.