Jaki Linux - wybór dystrybucji

Dzięki marcin’82 , na tych dystrybucjach działa flash oczywiście? A co z no Operą - działa?

Na weekendzie będe testował.

W PCLinuxOS masz Javę, Flash oraz kodeki na starcie. Opera jest w repozytoriach. W Ubuntu możesz to wszystko dociągnąć z repozytoriów (kwestia filozofii Ubuntu - na płycie tylko open-source).

A Xubuntu? Warte zainteresowania? Czy muszę poprostu wypróbować poszczególne?

Pewnie, że warte zainteresowania. Przy tym sprzęcie polecam raczej Lxde, sprawdzisz co będziesz chciał (jak będzie działać itd.)

Jeszcze mam jedno pytanie co do Ubuntu :D. Sprzęt z podpisu będzie odpowiedni pod ten system?

Co do tego co pisałem wcześniej, dziś będe testować i dam znać co wybrałem.

szukam dystrybucji, minimalna instalacja - reste dociagam z neta(jak arch linux) ale

• wsystko musi byc pokonfigurowane i dzialac od razu

• musi byc “stabilna” tzn programy maja dzialac

• ma niebyc problemow z kodekami, czlonkami, licencjami, debilnymi pomyslami autorow itd

• musi miec latwa konfiguracje np sieci

Poszukuję dystrybucji idealnej do gier. Ma mieć:

1.dużo gier po instalacji

2.możliwość zainstalowania obok Windowsa

Ja mam pytanie z ciut innej beczki:

Jak będzie się sprawował Kubuntu i zwykłe Ubuntu na tym sprzęcie:

http://www.komputronik.pl/product/129953/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Asus_Eee_PC_1001PXD_czarny_no_os.html?

Czy będzie płynnie chodził, czy będzie wszystko działać?

Ewentualnie jakie polecacie dystrybucje Linuksa na ten sprzęt?

Póki laptop będzie nowy/świeży, można potestować kilka dystrybucji.

Sam mam podobnego EeePC, tylko chyba z dwoma rdzeniami (??). Szczerze powiedziawszy, bałbym się na tym uruchamiać Kubuntu (KDE). Działać by działało, ale w miarę uruchamiania aplikacji (przeglądarka WWW, poczta, itp) - będzie ciasno z pamięcią, a i procesor może przerzucać te wszystkie dane nie do końca najsprawniej. Samo Ubuntu z Unity - kto wie, choć lepsze noty od Unity zbiera GNOME-Shell (można doinstalować w Ubuntu i używać zamiast Unity). Można też spróbować trybu GNOME Classic (wybór sesji przy logowaniu) - póki jest.

Natomiast jeżeli ktoś czuje się w miarę obeznany z tematyką, spokojnie może wypróbować środowiska LXDE lub XFCE (odpowiednio Lubuntu lub Xubuntu). Mój wybór padłby właśnie na XFCE - prawie jak stare GNOME2.

Innymi słowy - próba nie strzelba :slight_smile: Instalować, próbować, oceniać, instalować następne distro :slight_smile:

Witam,

chciałbym na swoim lapku Lenovo G550 postawić jakiś system z rodziny Linux.

Prosiłbym o doradzenie czy np Mandrvia, czy Genius, czy jeszcze jakiś inny ( oraz proponowaną wersje ) byłby najlepszym rozwiązaniem dla lapka o parametrach:

Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz

4 GB RAM DDR3 1066

grafika NVIDIA GeForce G 105M 512 MB

System nie musi być bardzo nieskomplikowany i intuicyjny, ważniejsze by był funkcjonalny. Mimo że przygodę z Linuxem chce dopiero zacząć chce mieć trochę więcej kontroli nad nim i możliwie najlepiej wykorzystywać swoje podzespoły. Z góry dziękuje za pomoc.

Poważnie rozważam zainstalowanie wersji Ubuntu 11.04 Niebiańska Nimfa uważacie, że to trafny wybór?

Witam, chce zainstalować Linuxa obok Windowsa (jak to zrobić? ) Zastanawiam się którą dystrubucje wybrać, zależy mi na wyglądzie, i szybkości działania no i wszystkimi innymi funkcjonalnościami

Sprzęt to lapek o parametrach:

Proc Amd Turion p520 ( 2 x 2,3 GHZ)

RAM 4gb DDR3

Dysk 500 GB

Grafika Ati Radeon HD 5730 ( 1GB)

Ja mam Toshibę - ze sie tak wyrażę “przeleciałem” paręnaście dystrybucji z różnymi środowiskami.

I znalazłem taki fajny OS - Zorin OS 5.2 z Gnome 2 - jest na bazie Debiana i Ubuntu - sprawuje się dobrze, wszystko to co jest nieżbędne masz od razu ,łacznie z obsługą kamerki i sieci bezprzewodowych oraz internetu od dostawców telefonii komórkowej. Skype musisz doinstalowac i chodzi też bez problemu.

Generalnie jestem zadowolony z tego OS-a.

Pozdrawiam

P.S. Dokładnie jest ZorinOS 5.2 Core 32bit a tu jest link do strony http://zorin-os.com/index.html. Aby mieć system po polsku doinstalowujesz polskie pakiety językowe i to wszystko.

Panowie, rozważam instalację linuksa na swoim desktopie, jak z podpisu.

Co wybrać, gołego Archa, czy Chakrę? Interesuje mnie pełny rolling razem z najświeższym KDE4.

Pozdrawiam

Używam na laptopie Archa z KDE 4 i nie zauważyłem żadnych problemów, z Chakrą nie miałem nigdy do czynienia, więc nie podpowiem jak się sprawuje.

@Buber82, w Archu będziesz miał tak samo aktualne KDE, jak w Chakrze.

Jest jednak mała przeszkoda w Chakrze. Chakra to distro ‘pure KDE’, z którego wycięto wszystko, co ma w zależnościach gtk, dlatego też jest mniej aplikacji, niż w Archu. Tak, mamy bundle, jednak możemy nie znaleźć tam tego, czego potrzebujemy, dlatego wybrałbym Archa - KDE bardzo dobre, stawiając system od zera samemu, mamy wrażenie odwalenia dobrej roboty :wink:

Szukam dystrybucji dla siebie:

latop z ATI Radeon HD 3200, 2GB ram, procesor Athlon x2 (1,9 GHZ)

linux potrzebny do:

• oglądania filmów, słuchania muzyki

• pracy biurowej

• internet

• prostota obsługi, konfiguracji (czyli jak najmniej terminala)

Zależy mi również na tym, aby mniej obciążał latpka (pamięć, procesor) niż win 7.

Zastanawiam sie nad: Ubuntu (z Unity)/Mint (Gnome bądź KDE), OpenSuse (KDE), Fedora (z Gome)

Wiem, że najlepszą opcją byłoby przetestowanie wszystkich, lecz mam stosunkowo słabe łącze.

Chyba kazda popularna dystrybucja zapewni Ci twoje wymagania.

Sabyon jest chyba prostszy w obsludze niz OpenSuse.

KDE i Gnome chyba wykorzystuje spore zasoby (tak mi sie wydaje) dobra opcja jest LXDE, jak chcesz z bajerami to z compiz-fusion :wink:

Nie wiem jak z repo w Ubuntu (czy dalej trzeba je uzupelniac) ale kiedys mnie to irytowalo, dlaczego nie moglo tego byc w jednym miejscu?

Na Sabayonie duzym atutem jak dla mnie jest Sulfur, prosty w obsudze i naprawde duze repo (chyba lepszy od Synaptic).

Pytanie czy chcesz poznac linuxa czy tylko go uzywac?

problemy na linuxie zawsze sie zdarzaja i nie obejdzie sie wtedy bez kozystania z terminala

Ubuntu ma duze wsparcie na forach i przystosowane dla laikow (tak mi sie wydaje), jak masz ambicje na poznanie linuxa to polecam Sabayon’a (jak nie chcesz to i tak kazdy linux bedzie smigal zaraz po instalacji, kwestia jest tylko w chęci dostosowania go).

Poszukuję dystrybucji idealnej na stary komputer z 512 MB RAM. Dotychczas próbowałem Ubuntu 11.10 i SUSE 10.1 ale nie przypadły mi do gustu ponieważ:

Ubuntu po instalacji aktualizacji padł

SUSE za długo się uruchamia

Wymagane:

1.Przede wszystkim szybkość działania i stabilność

2.Żeby nie ulegał awariom

3.Dużo programów po instalacji

Sprawdź środowisko graficzne LXDE:

• Lubuntu

• np. Debian testing instalowany z netinstall oraz doinstalowanie środowiska graficznego wg tego przewodnika:

http://wiki.lxde.org/en/Debian .

Lubuntu może się tak samo rozpaść jak Ubuntu. Inne chciałbym.