KDE nie powinno być ciężkie po wyłączeniu Nepomuka i paru mniej przydatnych efektów graficznych.
Stabilność == czysty Debian, chociaż według mnie to już lekkie przegięcie. Dobrym wyborem byłby Mint (od razu mógłbyś pobawić się różnymi środowiskami) albo bardzo wyważony OpenSuse (jeżeli tylko przyzwyczaisz się, że system początkowo stara się być mądrzejszy od ciebie).
posiadam laptopa FS Amilo D8830. Sprzęt jest z 2004 roku:
CPU: Pentium 4 3,06GHz z HT
2 GB RAM
GPU: Mobility Radeon 9000 64MB
HDD: Samsung HM160HC 160GB
Do tej pory miałem na nim zainstalowanego Windowsa XP. Proszę o pomoc w wyborze dystrybucji Linuxa, ponieważ jeszcze nigdy z niego nie korzystałem a chciałbym się trochę nauczyć. W tej kwestii jestem początkujący. Interesują mnie nowsze wersje pakietów, ale wiem, że na tym sprzęcie nie wszystkie środowiska graficzne będą działać.
Chce przejść z Visty na Linuksa. Laptop z 2008 roku. HP Pavilon. Chodzi mi o bardzo prostym formacie i po Polsku najlepiej. Linuks do przeglądania internetu i chyba tyle coś tam pomajsterkować.
Mogę Ci polecić standardowo Ubuntu. Jeśli wolisz coś bardziej klasycznego, tzn. nie z Unity, to może OpenSUSE lub PCLinuxOS, ewentualnie Fedorę. Jeśli miałeś już jakąś styczność z Linuksem, to może Debian.
Pobieram już fedore pisze, że dla początkujących. Dobry wybór? Ale jeszcze jedno pytanie musi ten system być nagrany na płyte CD czy może być na pendrive? Bo ściągam go na stacjonarnym.
Może być na CD. W programie do nagrywania wybierz opcję Nagraj obraz płyty i wskaż pobrany plik *.iso. W przypadku tworzenia Live USB sprawdź ten link:
Zdecydowanie Fedora. Ubuntu z wersji na wersję robi się coraz gorsze i mniej stabilne. W Fedorze przygotuj się do lektury tego po instalacji - jest to niezbędnik, żeby system działał dobrze. Wszystko zajmie Ci max 30-40min.
To raczej coś z KDE, np. Debian jeśli miałeś już styczność z Linuksem, lub wspomniana Fedora czy PCLinuxOS, jeśli jesteś początkujący.
Tak? Nie zauważyłem, a Ubuntu instalowałem na kilku komputerach i nie doświadczyłem wspomnianej tu niestabilności. Powiedziałbym wręcz odwrotnie, Ubuntu z wersji na wersję jest stabilniejsze i bardziej dopracowane
Może zamiast środowiska graficznego, jakiś menedżer okien, np. Fluxbox. Debian w połączeniu z Fluxboksem lub innym menedżerem powinien elegancko działać na tym sprzęcie.