Witam. Miałem już do czynienie z Fedorą (15,16 i przez chwilkę 17), lecz teraz chciałbym coś trudniejszego. Testowałem Debiana (“Whezzy”) i Bridge Linux (2012.08 XFCE), bardzo dobre dystrybucje, lecz jestem bardziej za tym drugim. Znałby ktoś podobne systemy, lub potrafił by wskazać który lepszy? Moje główne wymagania to:
Szybkość
Nowoczesne pakiety (stabilność interesuje mnie raczej średnio)
Prosty Instalator (nie jak w Archu gdzie instaluje się skryptami), może być tekstowy
Niezawodność
Jakieś proste, lecz potężne narzędzie konfiguracyjne (pewnie każdy odpowie: konsola)
Obecnie zainstalowany jest na nim Windows XP, jednak system chodzi ociężale i wnioskuję, że nazbierało się na nim sporo syfu. Wiele programów nie było aktualizowanych od dłuższego czasu, jedynie mechanizm Google Chrome spisał się świetnie.
Komputer wykorzystywany jest do internetu, muzyki i filmów oraz przeglądania zdjęć, więc postanowiłem zainstalować na nim Ubuntu, ponieważ Windows 7 będzie miał problemy z działaniem, podobnie Windows 8. Chociaż i tak tylko mógłbym zainstalować 7, ponieważ na Windows 8 brak mi drugiej licencji ;D
Czy Ubuntu będzie chodziło znośnie na tym sprzęcie:
CPU: Intel Celeron 1,7 GHz
GPU: Ati Radeon 2600Pro AGP(obawiam się trochę o sterowniki, podobno są z nimi problemy na kartach od “czerwonych”)
Nie ze sterownikami, tylko z kartą. Nowe zamknięte sterowniki nie będą jej już wspierały. Szukaj artykułów/poradników instalacji sterownika od ATI z dopiskiem Legacy w nazwie albo zostań przy otwartym.
Potrzebuję jakiejś niewielkiej dystrybucji Linuxa bootowanej z płyty, która pozwoliłaby sprawdzić parametry notebooka oraz przetestować go pod kątem ogólnych parametrów i wad typu stan matrycy, bez instalacji dystrybucji.
Dodam, ze czasu na taki test nie będzie wiele, chodzi o dość ogólny test.
Którą polecacie?
Karta graficzna w notebooku to HD7730M, nie wiem czy to ma znaczenie w tym przypadku, jeśli chodzi o sterowniki.
Tak więc nie musi to być jakaś kobylasta dystrybucja, ale warto by można było dzięki niej uzyskać wiele informacji o konfiguracji notebooka bez dostępu do sieci, więc odpada dociąganie jakiegoś softu.
Witam. Poszukuję dystrybucji Linuksa do dysku zewnętrznego 500 GB. Musi mieć następujące cechy:
-możliwość doinstalowania programów z repozytorium
-możliwość nagrania dystrybucji bez formatowania dysku
Obok nazwy dystrybucji podajcie program dzięki któremu mógłbym nagrać dystrybucję. Korzystałem z następujących dystrybucji:
Fedora 17 KDE - błąd Kernel panic
SLAX 7 - ma bardzo małe repozytorium
Mam duże wątpliwości co do Ubuntu 12.10. Czy umożlwia on zapisywanie plików? Np. jak ja stworzę nowy folder na pulpicie, to czy on po ponownym uruchomieniu komputera z dysku zewnętrznego pozostanie?
3 powyższe dystrybucje instalowałem za pomocą Universal USB Installer
Jeśli ktoś uparłby się na linuxa, to może spróbować Linuxa Mint z Mate. Nawet lekkie środowisko, działa przyjemnie i szybko. U mnie Celeron D, 1gb ram i GMA900.
Mandriva jest raczej w stanie śmierci klinicznej, więc nie polecam. Z dobrze dopracowanym KDE na chwilę obecną polecam gorąco openSUSE 12.2. Super szybkie i stabilne.
Chakra jest fajna, ale jak ktoś już wspomniał wcześniej jej aktualizacje potrafią narobić niezłego bałaganu. Dodatkowo od jakiegoś czasu nie posiada żadnego graficznego zarządcy pakietów, więc pozostaje tylko zabawa z pacmanem w konsoli. W openSUSE masz wybór YAST, Apper (tego jednak proponuje odinstalować zaraz po starcie) i konsolę. Stabilne KDE ma jeszcze Debian. Wybór należy do Ciebie.