Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam. Miałem już do czynienie z Fedorą (15,16 i przez chwilkę 17), lecz teraz chciałbym coś trudniejszego. Testowałem Debiana (“Whezzy”) i Bridge Linux (2012.08 XFCE), bardzo dobre dystrybucje, lecz jestem bardziej za tym drugim. Znałby ktoś podobne systemy, lub potrafił by wskazać który lepszy? Moje główne wymagania to:

• Szybkość

• Nowoczesne pakiety (stabilność interesuje mnie raczej średnio)

• Prosty Instalator (nie jak w Archu gdzie instaluje się skryptami), może być tekstowy

• Niezawodność

• Jakieś proste, lecz potężne narzędzie konfiguracyjne (pewnie każdy odpowie: konsola)

Najlepiej jak system byłby z GNOME. Mój komputer:

Dell INSPIRON Duo 1090

2 GB RAMu

Procesor Intel Atom inside CPU N550

openSUSE

Nowsze wersje pakietów, niż dostępne normalnie w dystrybucji, znajdziesz przez http://software.opensuse.org

Instalator: https://doc.opensuse.org/documentation/ … quick.html

Niezawodność: jest (chyba, że jakoś uściślisz to pojęcie)

Jakieś proste, lecz potężne narzędzie konfiguracyjne: YaST

GNOME: Jest

Rzuć okiem na https://doc.opensuse.org/documentation/ … e-startup/

Mam na myśli coś w rodzaju Debian, Slackware…

No to może Sabayon? Ciągły model wydawniczy, repozytorium złożone ze skompilowanych pakietów testowego Gentoo. Instalator graficzny i Gnome są.

Mimo wszystko wydaje mi się, że openSUSE z odblokowanymi repozytoriami Tumbleweed by cię zadowoliło.

Teraz pytanie o komputer rodziców :wink:

Obecnie zainstalowany jest na nim Windows XP, jednak system chodzi ociężale i wnioskuję, że nazbierało się na nim sporo syfu. Wiele programów nie było aktualizowanych od dłuższego czasu, jedynie mechanizm Google Chrome spisał się świetnie.

Komputer wykorzystywany jest do internetu, muzyki i filmów oraz przeglądania zdjęć, więc postanowiłem zainstalować na nim Ubuntu, ponieważ Windows 7 będzie miał problemy z działaniem, podobnie Windows 8. Chociaż i tak tylko mógłbym zainstalować 7, ponieważ na Windows 8 brak mi drugiej licencji ;D

Czy Ubuntu będzie chodziło znośnie na tym sprzęcie:

CPU: Intel Celeron 1,7 GHz

GPU: Ati Radeon 2600Pro AGP(obawiam się trochę o sterowniki, podobno są z nimi problemy na kartach od “czerwonych”)

HDD: 320 GB

RAM: 768 MB

Nie ze sterownikami, tylko z kartą. Nowe zamknięte sterowniki nie będą jej już wspierały. Szukaj artykułów/poradników instalacji sterownika od ATI z dopiskiem Legacy w nazwie albo zostań przy otwartym.

Jeśli na otwartym nie będzie problemów to na nim pozostanę. Chociaż próba instalacji sterowników brzmi zachęcająco :wink: Dzięki za pomoc.

Potrzebuję jakiejś niewielkiej dystrybucji Linuxa bootowanej z płyty, która pozwoliłaby sprawdzić parametry notebooka oraz przetestować go pod kątem ogólnych parametrów i wad typu stan matrycy, bez instalacji dystrybucji.

Dodam, ze czasu na taki test nie będzie wiele, chodzi o dość ogólny test.

Którą polecacie?

Karta graficzna w notebooku to HD7730M, nie wiem czy to ma znaczenie w tym przypadku, jeśli chodzi o sterowniki.

Tak więc nie musi to być jakaś kobylasta dystrybucja, ale warto by można było dzięki niej uzyskać wiele informacji o konfiguracji notebooka bez dostępu do sieci, więc odpada dociąganie jakiegoś softu.

Wszechstronny , sprawdź może Parted Magic, zawiera różne aplikacje do testowania, nic innego na razie do głowy mi nie przychodzi.

Zobacz distrowatch.com, bo to podstawa

Witam. Poszukuję dystrybucji Linuksa do dysku zewnętrznego 500 GB. Musi mieć następujące cechy:

-możliwość doinstalowania programów z repozytorium

-możliwość nagrania dystrybucji bez formatowania dysku

Obok nazwy dystrybucji podajcie program dzięki któremu mógłbym nagrać dystrybucję. Korzystałem z następujących dystrybucji:

Fedora 17 KDE - błąd Kernel panic

SLAX 7 - ma bardzo małe repozytorium

Mam duże wątpliwości co do Ubuntu 12.10. Czy umożlwia on zapisywanie plików? Np. jak ja stworzę nowy folder na pulpicie, to czy on po ponownym uruchomieniu komputera z dysku zewnętrznego pozostanie?

3 powyższe dystrybucje instalowałem za pomocą Universal USB Installer

Sprawdzałem Ubuntu i w miarę działało, jednak powróciłem do Windows XP.

Jeśli ktoś uparłby się na linuxa, to może spróbować Linuxa Mint z Mate. Nawet lekkie środowisko, działa przyjemnie i szybko. U mnie Celeron D, 1gb ram i GMA900.

Czyli może być prawie każda dystrybucja. Duże repozytorium? Debian, Arch. Od siebie to polecam Debiana.

Witam. Jaka jest dobra dystrybucja z KDE? U mnie Kubuntu i Mint KDE zawsze sypią się po aktualizacjach.

Bardzo dopracowane i stabilne KDE mają openSUSE i ROSA.

Poleciłbym jeszcze Chakrę, ale tam nieuważne aktualizacje bywają groźniejsze niż w Mincie/*buntu.

ROSA jest super, le chyba jednak lepiej będzie zwykłą Mandrivę. I jeszcze może być (jak zawsze, bo to moja dystrybucja) Debian.

Rozwiniesz tę myśl?

ROSA np: (z tego co wiem) nie ma polskiej wersji językowej. Ciężko znaleźć fora, strony, czy co tam jeszcze. A Mandriva wygląda tak samo.

Mandriva jest raczej w stanie śmierci klinicznej, więc nie polecam. Z dobrze dopracowanym KDE na chwilę obecną polecam gorąco openSUSE 12.2. Super szybkie i stabilne. :slight_smile:

Chakra jest fajna, ale jak ktoś już wspomniał wcześniej jej aktualizacje potrafią narobić niezłego bałaganu. Dodatkowo od jakiegoś czasu nie posiada żadnego graficznego zarządcy pakietów, więc pozostaje tylko zabawa z pacmanem w konsoli. W openSUSE masz wybór YAST, Apper (tego jednak proponuje odinstalować zaraz po starcie) i konsolę. Stabilne KDE ma jeszcze Debian. Wybór należy do Ciebie. :slight_smile: