Zależy czy z modemem łączysz się przez USB czy poprzez kartę sieciową. Jeżeli przez USB, to możesz mieć problemy, jeżeli poprzez kartę sieciowa, to raczej problemów większych nie będzie.
Jestem początkująca i nie wiem co wybrać…
Do tej pory używałam KateOS, ale ma bardzo mało pakietów.
Chcę teraz coś nowego. Wybrałam ostatecznie 3 dystrybucje:
-
openSuse 10.3
-
Fedora 8
-
Arch Linux
Co do Archa wiem że nie muszę się martwić o numer wersji… ale jest trudny.
Czy openSuse i Fedora mają coś takiego jak aktualizacja z np. 10.3 do 10.4 itp?
Proszę o pomoc jeszcze dziś chciałabym zainstalować.
Pobrane mam już wszystkie te 3 dystrybucje.
Co do OpenSuse nie wiem, ale Fedora posiada możliwość aktualizacji do wyższej wersji.
Jak sama wspominasz jesteś osobą początkującą więc Archa jak dla ciebie nie zalecam.
Z trzech wymienionych dystrybucji polecam Fedorę, przejrzysta instalacja jak i konfiguracja systemu.
Na plus zaliczyć można duży wybór pakietów do instalacji (po dodaniu repozytorium Livna).
Pozdrawiam
openSUSE nie będzie się dało zaktualizować z 10.3 do 10.4 tylko dlatego, że takiej wersji jak 10.4 poprostu nie będzie W “produkcji” jest openSUSE 11.0, następca 10.3. Z aktualizacją nie będzie problemu, wystarczy podpiąć nowe repozytoria i po kłopocie. Co do liczby pakietów, to chyba fedora nie ma ich tyle w repo co openSUSE…
To chyba się skuszę na openSuse.
Dzięki.
Witam
Zaczynam zabawę z linuxem. Jaka dystrybucje polecacie? Debiana czy slacka? i jaka wersje? Chce zrobić na serwerze konto shell z ipv6, konto na www. Słyszałem, ze debian jest lepszy od slacka, ale nie zaszkodzi zapytać.
Możecie polecić jakieś książki do tego celu? Acha i jeszcze jedno. Jaki serwer polecacie do złożenia? Chodzi mi tu o jak najmniejszy wydatek na części i żeby był w miare stabilny, mało zużywał prądu. Z serwer korzystałbym tylko ja.
pzdr.
Nie korzystałeś wcześniej z Linuksa? To slack będzie truudny dla Ciebie.
Ale z pomocą forum.slackware.pl pewnie byś sobie poradził… ale i tak Debiana polecam bardziej… za bardzo prezemyślane gałęzie…
Jeśli zaczynasz z Linuksem nie bierz się za Slacka, weź Debiana dużo prostszy w obsłudze.
Co do książek jest ich pełno ale moim zdaniem szkoda na nie kasy, zamiast tego lepiej przeczytać np.
i zajrzeć na forum Debiana, znajdziesz tam sporo How-To oraz innych poradników.
Pozdrawiam
No nie korzystałem z linuxa wcześniej i właśnie chce odrazu skoczyć na głęboka wodę… Co do ksiazek to nie żałuje na nie kasy. Każda wiedza jest dobra… Zresztą jest pełno przecież e-bookow dostępnych za free. Jaka wersja debiana jest najlepsza? i co polecacie na ten serwer?
Jeśli na serwer to Etch ewentualnie Lenny, przed instalacją zapoznaj się z tym poradnikiem:
Spawn
Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go ponieważ nie używasz polskich znaczków (ą, ę, ź, ż, ć, ó, ł, ń). Proszę więc o poprawienie wszystkich swoich postów w tym temacie pod kątem polskich znaczków, przy użyciu przycisku
W przypadku zignorowania prośby, zostaną wyciągnięte surowe konsekwencje.
Witam!
Użytkowałem Kubuntu 7.10 lecz miałem duże problemy , to z aktualizacją , to z instalowaniem programów. w ogóle wyskoczyła mi aktualizacja do tej samej wersji dałem tak od tego momentu wszystko się zepsuło. Mam zamiar usunąć tą wersję i wgrać jeszcze raz. I tutaj pytanie może lepiej byłoby pobrać Ubuntu 7.10 i go wgrać ? Czy jest on lepszy ?
Komp
p4 3,0GhZ, 2Gb RAM, 250Gb. (więcej chyba nie potrzebujecie:P)
czy ubuntu jest bardziej sprzyjający dla nowych użytkowników ? Nie chciałbym się poddawać od razu po pierwszym powodzeniu.
Ps Pytanie od razu dotyczące tego wybierania systemu przy włączeniu. Czy można zmienić szatę graficzną tego bo ja mam takie słabe czarne i białe napisy. Czy można dać że po np. 5 sekundach uruchamia się Windows XP normalnie ? ponieważ towarzysze którzy korzystają z kompa używają tylko XP.
jaką wersje wybrać mam procesor SEMPROM 3100+ BOX 64BIT odczyt 1800mhz, 1gb ram i chce sobie ściągnąć fedora 8
tylko jakie wybrać
Pobieranie bezpośrednie
* i686 - Live CD
* x86_64 - Live DVD
* PPC - Live DVD
jaka wersja by była najlepsza z tych trzech ja się na tym nie znam a chce ten system jak na razie
Możesz wybrać i686 lub x86_64
Jesli jesteś początkujący wybierz jednak i686
Kubuntu 7.10 czy Ubuntu 7.10 co lepsze dla początkującego ?
Takie ogólne różnice pomiędzy tymi dwoma ?
Różnice to środowiska. Kubuntu ma KDE, Ubuntu ma GNOME.
Pooglądaj screeny i wybierz co Ci się bardziej wizualnie podoba.
Ale pamiętaj, że wygląd można zmieniać dowolnie. Poza tym do Ubuntu możesz doinstalować KDE i na odwrót.
obydwa srodowiska mozesz poprzerabiac dowolnie (w dziale Na luzie znajdziesz moj screen z gnome ktore wyglada jak kde)
ale na poczatek polecilbym jednak kde, ktore bardziej przypomina wygladem windowsa
Ostatnio czytałem o Dreamlinux. Mówi się o nim sporo dobrego, ale co wy o tym sądzicie?
Jak chcesz mieć Doka, a Ci się nie chce szukać jak go zainstalować i wlączyć, to Dreamlinux jest dla Ciebie.
to jest debian (w sources.list jest repo debiana stable) z xfce, z troche zmienionym wygladem