Jaki Linux - wybór dystrybucji

Proszę trzymać się tematu dyskusji.

Cześć!

Poszukuję linuxa do tworzenia muzyki i będę go także używał do codziennego użytku, tj internet :slight_smile:

Miałem kiedyś na Live USB Ubuntu Studio, ale to jest raczej multimedialny ( muzyka, filmy, obrazki ), a ja szukam czegoś stworzonego TYLKO do muzyki. Nie chce odinsalowywać zbędnych programów i doinstalowywać nowych. Znalazłem JackLab Audio Distribution, ale niestety została ona zamknięta, a spodobał mi się opis tej dystrybucji :frowning: dodam, że systemu tego będę używał na netbooku, a on zbyt dobrych parametrów nie ma ( 2gb ram, 1,33GHz )

Będę wdzięczny za szybką pomoc :slight_smile:

To masz przecież Ubuntu Studio

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Studio

OTy > /dev/null. Przypominam po raz kolejny, proszę trzymać się tematu dyskusji, czyli wyboru dystrybucji.

Jaka dystrybucja do starszego lapka:

Intel Celeron M 1500Mhz

500Mb ram

Bios AMI 0218

XP z włączonym chrome chodziło baardzo wolno.

Za chwilę testuje Xubuntu, ale miło by było jakby ktoś doradził :).

Laptop ma służyć do przeglądania internetu oraz raz na jakiś czas pisania dokumentów.

Każdy jeden system będzie ci mulił po chwili buszowania w internecie - Chrome może ci zżerać więcej niż system. Ale sprawdź dystrybucję Puppy Linux. Minimalistyczna ale w pełni używalna.

Wszystko co lekkie - XFCE, LMDE, LXDE i inne.

Przeglądarka - a znajdź starą Operę. Na moich komputerach jednordzeniowych chodziła najlepiej.

Ciekawymi opcjami pod taki sprzęt są Manjaro w wersji Openbox i CrunchBang - pierwsza opcja to dystrybucja ciągła, ze świeżym oprogramowaniem, druga jest oparta o Debiana, fajnie dopracowana, lekka i stabilna.

Witam,

co byście doradzili pod:

Acer 5738G - wiek ok 3.5r

T6600 (2x2.2Ghz)

8 Gb Ram - wymieniony na 2x4

120 SSD 830 Samsung

500 Gb nie pamiętam czego - w kieszeni zamiast DVD

Grafika Mobilny Radeon 4570 (hd chyba)

Próbowałem jakiś czas temu ubuntu - suse ale w obu przypadkach procesor chodził na maxa i wiatrak od chłodzenia tak samo - zmiana pasty nie pomogła.

Sądzę że to wina nieszczęsnej karty graficznej…

Laptop do użytku codziennego, film/muzyka, office - mało skomplikowany, przeglądania neta w dwóch przeglądarkach na raz - na jednym pulpicie chodzi ff + mały skrypt generujący odwiedziny na strony, druga normalne użytkowanie chromium czy coś w ten deseń

z windowsowego matlaba juz nie korzystam, ani nie potrzebuje już kompilowania kilku rzeczy na raz.

Jak próbowałem instalować jakiegokolwiek linuxa kończyło się to maxymalnymi obrotami chłodzenia które na dłuższą metę jest irytujące.

Witam, poszukuję dystrybucji ubuntu (odpowiedniej wersji) na kompa o parametrach:

Procesor Inel Celeron 2.8 GHz

RAM 1.2 Gb

Karta graficzna o Pamięci RAM 256 Mb

Dystrybucja Ubuntu jest jedna, więc Twoje pytanie jest bez sensu.

mi chodziło tylko o wersję Ubuntu

Mogę polecić Xubuntu 12.04.

Miałem te xubuntu 12.04, ale miałem problemy z wyłączaniem komputera, obecnie mam ubuntu 12.4, ale na kompie o parametrach:

Ale trochę muli, dlatego poszukuję ubuntu o mniejszych wymaganiach tak pod moją kartę graficzną

Sprawdź Lubuntu

W jaki sensie muli (w jakich programach w jakim momencie)?

Też bym chciał mieć taki komputer “do użytku dziennego”. :slight_smile: Maszyny wirtualne by śmigały, nie zatykając całego systemu i siebie nawzajem.

Co do problemów z chłodzeniem: Czy jesteś pewien, że to procesor chodził na maxa? Jeżeli tak, to co go męczyło (jakie procesy)? Czy miałeś zainstalowane sterowniki do grafiki? Domyślne sterowniki mają problemy z zarządzaniem energią. Zainstalowanie sterownika producenta (w tym przypadku fglrx) powinno pomóc.

Muli w sensie grafiki, ładowanie grafiki itp

Jaka karta graficzna? Producent i model. Ilość ramu to nie wszystko.

NVIDIA gforce fx 5600

A sterownik od NVIDII zainstalowałeś? Domyślny “nouveau” może mieć gorszą wydajność.