Nie wiem ja po prostu użyłem programu dodatkowe sterowniki
@ etam
co do maszyn wirtualnych, mam po windowsem postawione vm were + okrojony xp ale strasznie obciąża procka bo niestety t6600 nie ma wsparcia dla virtualizacji, zastanawiam się na wstawieniem t9400/p8700 koszt ok 90-100zł, a mają cache na poziomie 6/3mb a t6600 ma cale 2 no i nieszczęsny brak vt-x
o ile dobrze pamietam to mnoznik procesora byl wysoko, ale bardziej bym stawial na problemy z grafika
dzieki za info co do grafiki
ten sterownik nouveau mam zainstalowany, może by na moim kompie ruszyło UBUNTU 11.10 lub 11.04
Witam
Posiadam laptopa HP Compaq 8510w w następującej konfiguracji
CPU Intel Core 2 Duo T7500 2,2 GHz
4 GB Ram
Nvidia Quadro FX 570m 512 MB
Mam XP w 2014 roku kończy się wsparcie dla XP. Nie wydam 300 zł na Windowsa 7 dlatego chcę się przesiąść na Linuxa. Co możecie polecić.
Zależy mi na
-
stabilności
-
głównie obsłudze internetu
-
obróbce zdjęć
Z góry dzięki za informacje
Na starego lapka z Intelem T5600, 2 GB RAMu i z grafiką ATI X1400 włożyłem openSUSE z KDE (GNOME też jest). Chodzi tak jak powinien chodzić na tym sprzęcie ze wszystkimi efektami. Na tym co masz wszystko dobrze będzie chodzić. Nie zalecam Ubuntu z Unity.
Również polecam OpenSUSE z KDE, na słabszym sprzęcie niż Twój pracuje on bardzo solidnie i stosunkowo szybko, więc u Ciebie powinien śmigać. Dystrybucja ta jest właśnie kompromisem pomiędzy stabilnością, a udostępnianiem nowych wersji oprogramowania, ma też świetne narzędzie konfiguracji systemu, dzięki któremu łatwiej Ci będzie przejść ze świata XP do Linuksów, mowa o YaST2. Nie wiem, czy korzystasz już z jakiegoś linuksowego / wieloplatformowego oprogramowania do obróbki zdjęć, ze swojej strony polecam digiKam, Darktable, RawTherapee, jest też oczywiście GIMP. A i osobiście poprzez PlayOnLinux i Wine postawiłem u siebie w 95% działającego Photoshopa CS4 (żadna z niedziałających funkcji nie była mi osobiście potrzebna), dzięki PoL nie jest to zadanie wymagające dużej wiedzy o Linuksach. Jeśli wybierzesz tą dystrybucję, to służę pomocą we wstępnej konfiguracji systemu tak, żeby lepiej Ci się na nim pracowało. Pozdro!
Czy na kompie o takich parametrach
Procesor inel celeron 2.8 Ghz
Ram 1,2 Gb
Karta Graficzna Nvidia gforce fx 5600 256 mb
Ruszy debian 7.1
Ruszy spokojnie, najlepiej ze środowiskiem graficznym Xfce bądź Lxde.
Co jest lepsze Debian czy Ubuntu ? Chodzi głównie o wydajność
Zdecydowanie Debian. Polecam też Bridge Linux.
A co powiesz na temat Minta lub Archa, kierując się względem wydajności ?
Zdecydowanie Arch LInux jest szybszy i bardziej wydajny. Bridge Linux to skonfigurowany Arch z jego dawnym instalatorem. Materiały po polsku.
To zastanowię się nad Arch Linuxem i Debianem, ale jeszcze jedno mnie ciekawi. Jakie są różnice pomiędzy tymi KDE i GNOME ?
No to są po prostu różne środowiska graficzne. Różnice możesz sprawdzić podczas testów np. livecd przez VirtualBox. Fedora ma Gnome w standardzie, KDE4 np. PCLinuxOS czy OpenSuse.
To dzięki za szybką pomoc
Jak celujesz w coś bardziej nowatorskiego (aczkolwiek niekoniecznie najwygodniejszego w użyciu, tutaj kwestia gustu) spróbuj GNOME, KDE to pójście w kierunku raczej rozwoju sprawdzonego pomysłu na środowisko graficzne. Jeśli interesuje Cię przede wszystkim wydajność, to polecam również spojrzeć na XFCE. Dwa poniższe filmiki powinny przybliżyć Ci nieco różnice w korzystaniu z dwóch wymienionych przez Ciebie środowisk na bazie OpenSUSE:
Wybiorę GNOME, ale nie wiem czy OpenSUSE, Arch lub może debian. Tylko nie wiem na jakim najszybciej by mi się pracowało. Jeszcze żadnego z tych distro nie testowałem, ale mógłby mi ktoś z was powiedzieć(tak na szybko) jaki z tych trzech proponowalibyście ? Będę tylko NetBeansa, LAMPA i chrome używał, więc zależy mi na jak największej wydajności.
Arch/Debian - będzie podobnie - wszystko zależy od doboru oprogramowania, OpenSUSE - wydaje mi się że będzie trochę wolniej (z tego co się orientują to dystrybucja bardziej typu out-of-box).
Chyba jednak wybiorę Arch Linuxa. Ale mam jeszcze jeden problem. Mianowicie, chciałbym nagrywać filmiki, na których dało by się coś zobaczyć. Możecie polecić jakiś program, w którym dało by się nagrać film, przynajmniej w HD ? Byłbym wdzięczny