Jaki Linux - wybór dystrybucji

Tak naprawdę dystrybucja ma marginalne znaczenie, jeżeli o szybkość działania chodzi. Największy wpływ ma właśnie środowisko graficzne. Ubuntu (lub dowolna inna dystrybucja) z LXDE/XFCE będzie szybsze (== bardziej responsywne) niż Arch (lub dowolna inna dystrybucja) z KDE. Chcesz wybrać odpowiednią dla siebie dystrybucję? Skup się na modelu wydawania (ciągły, półciągły, skokowy), prostocie/złożoności instalacji, podejściu do oprogramowania własnościowego i świeżości i/lub stabilności pakietów. Reszta to mało znaczące pierdoły liczące się głównie w forumowych/komentarzowych przepychankach.

Witam serdecznie,

Poszukuję dobrej dystrybucji Linux na komputer o dosyć archaicznych parametrach.

Procesor: AMD Athlon 2000+ (1,7ghz)

Ram: 640mb

Grafika Radeon 9100 64bit/64mb

System zamierzam zainstalować na czysto lub obok istniejącego XP, a zależy mi przede wszystkim na:

Szybkości działania, intuicyjności i dobrej polskiej lokalizacji. Z komputera tego korzystam nie tylko ja, dlatego zależy mi, aby system był jak najlepiej spolonizowany. System głównie ma służyć do zastosowań czysto podstawowych: przeglądanie internetu, oglądanie zdjęć, słuchanie muzyki, obsługi pakietu biurowego.

Jeśli potrzeba więcej informacji, postaram się uzupełnić moją prośbę.

Do podstawowych zastosowań dystrybucja nie ma aż takiego znaczenia - każda popularna jest dobra, jest też spolonizowana. Większe znaczenie ma środowisko.

Środowisko to XFCE, LXDE albo inne lekkie (całą listę znajdziesz w Google).

Oczywiście na Radeonie nie marz, że super 3D odpalisz. Będzie chodził na standardowych sterownikach w miarę poprawnie.

Witam,

Poszukuję jakiejś dystrybucji dzięki której mógłbym złapać jakieś doświadczenie w administracji serwerem opartym na linuksie / unixie. Mam wolny komputer w domu i chcę z niego zrobić serwer pocztowy, ftp i np jakiegoś komunikatora głosowego powiedzmy mumble. Moje pytanie jest takie jaką dystrybucję wybrać tak aby zdobyte doświadczenie mógłbym pogłębić w pracy zawodowej i które było by dobrym wstępem aby podjąć pracę administratora serwera unix/linux.

Moja znajomość linuksa jest średnia (potrafię postawić gentoo z niskopoziomowymi funkcjami konfiguracyjnymi), niezbyt znam się na ustawieniach sieci, protokołach i zabezpieczeniach. osobiście używam gentoo na pc domowym i arch linuksa na laptopie. Czy możecie mi coś polecić ?

@Up Debian jeśli jeszcze z niego nie korzystałeś.

No tak tylko debian ztego co wiem, jest dystrybucją user friendly, a z nich nie korzystam bo są za trudne w obsłudze i konfiguracji.

Ale wymyśliłeś, Debian stopniem trudności obsługi nie różni się jakoś znacząco od Arch’a i jest jedną z najczęściej* używanych dystrybucji.

*Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń zawodowych.

Tu raczej nie chodzi o to że jest bardziej userfriendly. Po prostu Debian ma chyba najlepsze wsparcie społeczności i w razie problemów najszybciej uzyskasz pomoc (chociaż tutaj też różnie bywa).

A co z CentOS, podobno dobry do nauki red hata i dzięki temu mozna jakieś certyfikaty porobić.

Debian, bo jest strasznie popularny.

Cent, bo to pochodna RedHata, który jest popularny w biznesie.

openSUSE, bo to pochodna SUSE sponsorowanego przez Novela.

openSUSE ma dużo narzędzi “klikalnych” narzędzi administracyjnych. Dodatkowo jeśli upolujesz wersję Evergreen (taki swojego rodzaju LTS Ubuntowy) to będziesz miał dłuższe aktualizacje. Następna wersja Evergreen to 13.1, aktualna 11.4, a aktualna “normalna” 12.3.

Poza tym Debiana nie musisz instalować ze środowiskiem graficznym.

Nie wiem, jak z Centem, ale openSUSE też można zainstalować bez DE (i prawdopodobnie X-ów).

CentOS też można zainstalować bez środowiska graficznego i Xservera, wystarczy pobrać edycję netinstall.

Szukam distro opartego o Debiana, wydanie ciągłe, z ładnym designem, i małą ilością programów na dzień dobry, tylko nie z KDE.

Debian Testing ? Ew. Linux Mint Debian Edition, ale już znajdziesz typowy pakiet oprogramowania.

Jaki linux jest w stanie połączyć się z siecią CP LTE przy pomocy Huawei E3276

Wygląda na to że Debian - http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22420 - ostatnie kilka postów tego wątku.

Osobiście nie zauważyłem większej różnicy w obsłudze modemów USB przez popularne dystrybucje.

Chodzi poprawnie, najłatwiej go skonfigurować przy pomocy NetworkManager, choć i to nie jest konieczne.

Nie, ja się tak okombinowałem że nie wiem.

Problem leży w tym, że linux mają klopot z osblugą modemów które pracują w trybie NDIS.

Najdziwniejsze jest to, że na ubuntu 10.04 LTS chodził jak złoto! !!