Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam

Zależy mi na ciągłej dystrybucji i podoba mi się OpenSUSE stąd moje pytanie, czy jeśli dodam repo tumbleweed i wyjdzie załóżmy nowa wersja susla, to rozumiem że nie będę musiał jej instalować gdyż dostanę update’y automatycznie?

Dokładnie tak. Pakiety zmieniające się między, dajmy na to, 12.3 i 13.1 najprawdopodobniej masz już u siebie. Pamiętaj tylko, że nie wystarczy dodać repozytorium Tumbleweed - dodatkowo powinieneś zastąpić wszystkie repa z numerkami na kończące się jako current.

A jak ze stabilnością Tumbleweed w porównaniu do zwykłego cyklu? Ktoś używał? Jakie wrażenia? Zostałbym na zwykłym suśle, ale jakoś nie widzi mi się upgrade do nowszej wersji w obawie przed wysypaniem się całego systemu. Ewentualnie jakie dystrybucje ciągłe z KDE są godne polecenia? Chodzi o działające out of box bez składania systemu od podstaw.

Generalnie Suseł jest całkiem stabilny. Bez problemu update’owałem między wersjami, przechodziłem na Tumbleweed i z powrotem (czego ponoć się nie robi, ale u mnie przeszło). Dosyć ważne jest tylko, że z Tumbleweedem powinieneś używać otwartych sterowników graficznych, bo zdarzają się (rzadko ale jednak) update’y kernela do wersji, z którymi zamknięte sterowniki jeszcze nie pracują.

Z dystrybucji ciągłych - Manjaro na bazie Archa. Naprawdę stabilne, proste w instalacji i działające od pierwszego uruchomienia. Dla niemal fanatycznych wyznawców KDE i Qt - Chakra.

Witam. Poradzicie mi jaką dystrybucję Linux wybrać do współżycia z Windowsem 8.1 i UEFI?

Myślałem o najnowszym Ubuntu, jednak czytałem, że jest z nim coraz gorzej i nie działa na dobre laptopom Samsunga.

Poza tym zawsze z niego korzystałem i mam ochotę na coś nowego.

Zależy mi na prostocie instalacji, stabilności i dużym wsparciu.

I jeszcze małe pytanko. Czy Windows 8.1 i Linux mogą mieć wspólne biblioteki? Muzyka, dokumenty, zdjęcia, filmy?

Pozdrawiam, Paweł. :smiley:

W zasadzie nada się każdy z pierwszej dziesiątki rankingu DistroWatch. Sam poleciłbym openSUSE i Manjaro.

To zależy, co rozumiesz przez “wspólne biblioteki”. Możesz te dane umieścić na partycji NTFS i montować ją przy starcie Linuksa. Te same pliki w tych samych katalogach dostępne z poziomu obu systemów.

Spróbuj PCLinuxOS.

Korzystał ktoś z Salixa? Ponieważ zastanawiam się nad przesiadką z Debiana…

Jakiego linuxa wybrać? Zależy mi by było łatwo coś doinstalować (np. środowisko graficzne), działało na UEFI obok Windows 8.1 oraz by była jakaś możliwość dodania polskiego języka (angielski też może być :D). Testowałem ubuntu, ale mam na nim kłopoty z kartą graficzną.

Prawie każda popularniejsza, współczesna dystrybucja.

Napisz jaka to karta graficzna, bo być może na każdej innej będzie ten sam problem. Natomiast z łatwy dystrybucji to mogę polecić Debiana, OpenSUSE.

@roobal, musi być jakaś dystrybucja, która słynie, z tego że dobrze wspiera sprzęt (czyli np. modemy USB)

Sprawdź livecd PCLinuxOS, zawiera wiele niewolnych sterowników i firmware.

Nie bardzo, bo nie tak to działa. Za kompatybilność sprzętową odpowiadają developerzy jądra Linuksa i sterowników. Zazwyczaj nie są oni bezpośrednio powiązani z konkretną dystrybucją, a już prawie nigdy nie tworzą czegoś, co działa z jedną konkretną i wybraną. Jądro, sterowniki i łatki leżą sobie w Internetach, a twórcy dystrybucji zwyczajnie je biorą i aplikują do swoich tworów. W ten sposób prawie każdy ma prawie wszystko (wyłączając z tego dystrybucje restrykcyjnie podchodzące do zamkniętych sterowników, ale i w nich praktycznie zawsze da się takie samemu zainstalować). Jedyną różnicę robi stopień trudności instalacji sterowników i ewentualnie jak bardzo ktoś spieprzy sprawę przy ich pakietowaniu (vide Ubuntu i czarny ekran po większych aktualizacjach).

Witam, jaki linux polecacie na takiego kompa

Procesor Intel Celeron 2.8 Ghz

Ram: 1.256Gb

Kart Graficzna gforce 5700 256mb

Co myślicie o Pc linux os, lub o opensuse

Ze środowiskiem XFCE albo LXDE powinny chodzić nie najgorzej.

A ten PC Linux OS zabootuje pod UEFI ?

Ściągnij livecd, wypal livecd na DVD-RW i sprawdź czy wszystko działa.

No ok, ale da radę jakoś tego PC Linux z pendrive’a ?

radmar

Sprawdź UNetbootin lub Universal USB Installer