Lepszy debian 7 z MATE.
Szukam dobrego linuxa, pod laptopa. Ma być do neta
Gnome odpada, bo uważasz, że będzie za ciężkie czy dlatego, że Ci się nie podoba? Jeśli to drugie, to KDE powinno spokojnie na tym pójść, a jak chcesz coś lekkiego, to albo Xfce/Lxde, albo Fluxbox, Openbox, IceWM, JWM. Jak chcesz coś całkiem innego to polecam dowolny system z e16, e17, FVWM Crystal, a jako odskocznię od codzienności LG3D (Looking Glass 3D).
Podaj konfigurację tego laptopa, m.in. RAM, procek, kartę grafiki, dysk itd. Do codziennego użytku dobry jest Manjaro Linux, stabilny, szybki itd.
wydaje mi się że gnome będzie za ciężkie ale moge się mylić, miałem już coś z gnome na virtualboxie i zamulało ale to możę wina tamtego distra
posiadam ubuntu 13.10 z unity, xfce doinstalowałem, czy gnome też się da bez zbędnych problemów? jest jakieś pewne ppa do tego?
Wydajność systemu na wirtualnej maszynie zawsze będzie niższa od systemu zainstalowanego na fizycznym sprzęcie, szczególnie jeśli nie masz wsparcia dla wirtualizacji ze strony procesora, a systemy ze środowiskiem graficznym tym bardziej będą działały mniej wydajnie na wirtualnej maszynie. Jeśli nie masz sprzętowego wsparcia dla wirtualizacji i chcesz wydajnie potestować systemy Linux, możesz to zrobić na Xenie.
Gnome powinno być dostępne w domyślnych repozytoriach i nie powinno być problemu z instalacją.
Gnome jest dostępne w repo wystarczyło sudo apt-cache search i wypłuło gnome + dodatki, zainstalowałem i właśnie testuje gnome około 500mb na dysku zajeło
wygląda fajnie i nie przymula systemu , zasoby ramu podobnie jak w unity;-)
Witam
Szukam linuksa pod tą specyfikacje :
RAM : 765
PROC: Intel Pentium M 1.70
I najlepiej do 10 GB .
Witam
A mi coś polecicie szukam czegoś do programowania i internetu, podobny sprzęt do kolegi wyżej .
No to podobna odpowiedź jak u kolegi wyżej.
ok dzięki .
A pobrać z kąt go mogę ?
I czy instalacja przez pen-drive możliwa ?
Z Internetu.
Tak, możliwa.
32 bity - http://downloads.sourceforge.net/manjarolinux/manjaro-xfce-0.8.8-i686.iso
64 bity - http://downloads.sourceforge.net/manjarolinux/manjaro-xfce-0.8.8-x86_64.iso
Manjaro to prawie to samo co Arch Linux, tylko nie wymaga czasochłonnej konfiguracji i ma instalator. Początkowy użytkownik bedzie miał problem z zainstalowaniem Archa.
Witam.
Mam mały problem, gdyż muszę zainstalować na wirtualnej maszynie dwa systemy operacyjne: Windows i Linux. Partycja na te systemy to 4,5GB. I do wyboru systemów musi być BURG. I tutaj moje pytanie: Która dystrybucja Linuxa będzie najlepsza do tak małej partycji, i do tego aby był BURG.? Jeśli chodzi o Windowsa to postanowiłem zainstalować XP. Z góry dzięki za pomoc.
Pierwsza rzecz, nie ma czegoś takiego jak dystrybucja Windows (owszem istnieją, ale to nieoficjalne i często pirackie wersje), no i pamiętaj, że na Windows musisz mieć licencję najlepiej BOX. Na te wymagania to nadaje się chyba tylko XP, ewentualnie Windows 95/98, choć nie wszystkie hypervizory wspierają tak stare systemy. Z Linuksem nie będzie większego problemu, bo Linuksa można spokojnie upchać nawet na dyskietce, ale to już system własnoręcznie składany. Jeśli szukasz czegoś gotowego, to rozejrzyj się wśród DSL, Puppy Linux itp. Burg prawodpodobnie będziesz musiał doinstalować. Osobiście nie znam dystrubucji, która domyślnie dostarcza Burg, zamiast Grub lub Lilo.
A mint będzie dobry.?
@Wodorek11, może być. Jednakże ze względu na PPA, które są wydawane głównie dla Ubuntu, wybrałbym właśnie Ubuntu (lub Kubuntu, Xubuntu itp.).
Burg właśnie jest w PPA Ubuntu.
Przecież Mint jest ściśle oparty na ubuntu, jeśli coś jest dla wersji ubuntu na której oparty jest Mint to na nim też bez problemu zadziała i to z PPA które da się również na nim normalnie używać.