A jeśli ubuntu, to jakie.? Bo zbyt dużą ilością ramu też na wirtualnej nie dysponuję.
Na takim dysku raczej nie za bardzo. Zainstaluj Archa lub Debiana, będą pasować.
A Arch/Debian będzie współpracować z BURG’iem.?
Arch tak: https://wiki.archlinux.org/index.php/BURG , chociaż jak wspomina wiki projekt nie jest rozwijany od przeszło 3 lat. Z Debianem może być (choć nie musi) kłopot.
Dokładnie tak jak enedil, BURG nie jest już rozwijany a do tego, naprawdę musisz go mieć? Po co ci ładny ekran wybierania systemu - coś co widzisz max 5s, ja z swojej strony polecam syslinux, moim zdaniem najlepszy.
Jeśli chodzi o wsparcie i żywotność dystrybucji a także ilość sterowników to pod tym względem co jest najlepsze?
Witam,
mój sprzęt :
Procesor Intel celeron 2.8 ghz jednordzeniowy
Ram: 1.2 Gb
Kart graficzna: nvida gforce fx 5600 256 mb
Szukam linuxa dla początkujących, z lekkim srodowiskiem graficznym, w miarę znany, stabilny
Dla początkujących to Lubuntu lub Xubuntu będą najelpszym wyborem.
Bierz Lubuntu, ale jak znasz choć trochę angielskiego to bierz Manjaro XFCE, potem tylko doinstaluj do Manjaro polski pakiet językowy, bo standardowo system jest angielski.
Albo Mint 16 z MATE.
Co za bzdury wypisujesz,manjaro linux jest po polsku nie trzeba niczego instalować.
Z tego co pamiętam, to trzeba doinstalowywać pakiety spolszczające (przynajmniej tak było w KDE), aby środowisko graficzne było po polsku.
Jak instalowałem 0.8.8 XFCE to nie był po polsku, musiałem ręcznie doinstalować pakiety spolszczające. Ale ogółem system bardzo dobry.
Przed startem systemu można wybrać polski język i polski układ klawiatury. Po takim wyborze część instalatora i systemu będzie po polsku. Do KDE trzeba dociągnąć pakiety.
Dobry będzie jeszcze Mint Debian edition z MATE.
Cześć! Mam spory problem, bo codziennie instaluje system. Niestety mam taką chorą “pasje”, a wszystko za sprawą burdelu jaki panuje
w rodzinie Pingwinowych systemów. Mam pobrane instalki Debiana, Ubuntu, Minta, Kubuntu, i Zorin OS, wszystkie instaluje co jakiś czas bo nie wiem jaką dystrubucje wybrać (dodam że wszystkie są oparte o jednego jedynego Debiana!). A chodzi mi tylko o to aby system był stabilny, niezawodny a wszystkie apki instalował z graficznego menagera pakietów (Np. Ubuntu Software Center).
Bardzo mi także zależy na tym abym mógł spokojnie odpalić Steam’a, i najnowszego Battlefield’a za pomocą Wine.
A co najważniejsze pragne aby system wyglądał estetycznie, (np. jak Zorin OS).
To tyle odemnie pozdrawiam:)
Wszystkie z wymienionych przez ciebie dystrybucji są u podstawy niemal identyczne. Wszystkie (tak jak chyba wszystkie inne desktopowe) spełniają postawione wymagania. Jeżeli ciągle czujesz, że coś jest nie tak, wyjrzyj poza debianowe bagienko.
No właśnie trochę się tego boje i jakoś niebardzo jestem przekonany do Arch Linux czy innych.
Jakoś nie przekonują mnie te pakiety rpm…
…Po pewnym szukaniu na Google:
Ok openSUSE to chyba to! Ale jeszcze sprawa śrowdowiska graficznego i samego Steam oraz Wine…
psst gustuje w pięknym Cinnamon
A jak często ręcznie rozpakowywałeś pliki .deb ? Potrafisz w ogóle wymienić różnice między nimi i RPM-ami?
Steam i Wine są wszędzie, nie tylko na debianowcach. Serio - naprawdę wszędzie.