Myślę, że autorowi posta nie chodzi o budowę pakietu, a po prostu o to, że yum wolniej działa. Porównywałem kiedyś pacmana, apta i yuma i pod względem prędkości instalacji i usuwania programów, uszeregowały się tak jak je wymieniłem.
Witam. Mam starego kompa z Win XP, jednak, jak wiadomo, MS kończy wsparcie za miesiąc. Komputer ma służyć tylko w wypadkach awaryjnych (np. problemy z laptopem). Mam więc pytanie. Czy na moim kompie pójdzie Linux i w jaką dystrybucję zainstalować? Grafika zintegrowana GeForce 6100 nForce 405, procesor Athlon 64, 1 GB RAM DDR2, dysk 80 GB. Linuxa chcę wgrać na czysto, a gry na tej konfiguracji mnie nie interesują. Maszyna ma być po to, by w razie czego skorzystać z neta i trochę zapoznać się z Linuxem.
P. S. Da się używać modemu Huawei E3272 lub Huawei E1750 na Linuxie? I jak po instalacji angielskiej wersji zmienić język na polski (bez neta nie wgram polskiego języka przy instalacji)?
Np. Ubuntu jest polecane dla początkujących i jest od razu spolszczone.
Linux na pewno będzie działał
@krystian0120 Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu. Najpierw przetestuj Ubuntu. Jeżeli będzie za wolno działać, polecam Xubuntu lub Lubuntu. Lubuntu jest mniej pewne wg mnie, zaś cholernie szybko działa i podstawowo się sprawdza. Xubuntu natomiast też działa bardzo szybko choć trochę wolniej niż Lubuntu, jednak jest pełniejsze w funkcjonalności, stabilniejsze
Ubuntu (i jego pochodne) jest stosunkowo proste, ale ma beznadziejną pomoc społeczności.
Do czasu gdy wszystko działa jest ok, jednak gdy zaczną sie problemy zderzysz się z przemądrzałymi hakierami, którzy nie mają zielonego pojęcia o ststemie.
O samym forum już przez litośc nie wspomnę.
A Kubuntu, Fedora, Mint lub jakieś inne propozycje? Z Linuxem w zasadzie nie miałem styczności, ale o kilku dystrybucjach słyszałem. Nie chcę też zbyt dużo kombinować.
@saitoh - chodzi Ci raczej o polskie forum, nie o angielskie? Angielskie ludzie chwalą. @krystian0120 - Kubuntu odpada, Minta możesz rozważyć. KDE to raczej nielekkie środowisko i mimo podobieństwa do Windowsa nie polecałbym go ze względu na mnogość opcji… jednak jeżeli się uprzesz możesz sobie KDE sprawdzić Gdyby patrzeć na lekkość i podobieństwo do Windowsa poleciłbym Ci Xubuntu lub Lubuntu… jeżeli jednak priorytetem jest dla Ciebie też być “na czasie” to zwykłe Ubuntu, Ubuntu Gnome Shell. Gnome Shell jest lżejsze od zwykłego Ubuntu a jest “na czasie”.
Przy 1 GB RAMu KDE już działa bardzo dobrze (przy domyślnych efektach pulpitu). Jest bardzo wygodne i ma wielkie możliwości w zakresie konfiguracji. Osobiście korzystam z KDE na słabszym sprzęcie i nie mam problemów. Jeżeli zdecydujesz się na KDE to najlepszym wyborem jest Chakra albo NetRunner.
Debian z XFCE będzie dobry ale jakieś podstawy trzeba znać. Myślę że lubuntu LTS też może się sprawdzić.
Debian zajmuje 3 DVD. Trochę dużo
Wolnym czasem sprawdzę Minta i Ubuntu.
I jescze takie pytanie: czy na Linuxie działa modem Huawei E3272 lub Huawei E1750?
A gdzież Ty to wyczytał?
Nie musisz pobierać całej płyty DVD. Wystarczy obraz netinstall. Przeczytaj poradnik http://www.debian.pl/entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czyli-xfce-4-8-zamiast-gnome2-Rewolucja
Odpowie mi ktoś wreszczcie na moje pytanie o modem?
Witam,
potrzebuje Linuxa, który zainstaluje w VirtualBoxie i będę mógł przetestować komendy w CMD oraz zainstalować bazy danych, PHP.
Czyli praktycznie każdy Linux się nada, ale napiszcie, jaki jest najlepszy.
Nie mam wymagań systemowych oraz mam dużo miejsca na dysku.
GuiiHz najlepszy to pojęcie względne, spróbuj np. Debiana.
@GuiiHz na serwerach często używany jest Debian, Ubuntu Server i CentOS.
Poza tym linux nie ma cmd.exe.
Nie ma cmd.exe, ale ma cmd, co jest akronimem Command line.
Zastanawiam się nad dystrybucją ciągłą, która ma w miarę świeże pakiety. Manjaro czy Mint Debian Edition ?
Obie dobre.
LMDE ostatnio trochę odżył, ale przez pewien czas sprawiał wrażenie dystrybucji porzuconej. IMO lepiej wziąć się za czystego testowego Debiana. Manjaro też jest naprawdę w porządku i z reguły ma jeszcze nowsze pakiety.