Jaki Linux - wybór dystrybucji

Chciałbym zainstalować jakiegoś Linuksa (i całkowicie pozbyć się Windows z desktopa, a gdy wyjdzie Linuks 3.15 to i z laptopa) na desktopie: 4GB ram, Athlon II x4, Radeon HD7770. Nie mam dużego doświadczenia z Linuksem.

500 MB na /boot? Po co? Po co w ogóle przy jednym systemie, w desktopie oddzielna partycja /boot?

Osobiście z tych dystrybucji poleciłbym Debiana Testing. Dlaczego? Nie wiem, bo to Debian i po prostu działa.

Nie wiem, w takim razie nie będzie osobnej boot. Wydawało mi się, że przyda się osobna partycja w razie sprawdzania różnych kerneli.

A czy Debian nie jest skupiony na Gnome? Bo jednak wolałbym mieć KDE i żeby to KDE jakoś współgrało z systemem bez konieczności większych modyfikacji i problemów.

A wiesz może jak sprawa się ma z dyskiem SSD?

Korzystam w pracy z KDE pod Debianem, na dysku SSD. Powiem szczerze, nie wiem czy coś z ustawieniami dysku trzeba robić. Nie miałem do tej pory czasu się tym zająć. Co do KDE - jest i działa. Nie zauważyłem do tej pory żadnych problemów.

Co do dysków SSD to instalowałem Minta na OCZ Agility 3 i nie potrzeba było żadnej konfiguracji, doinstalowywania sterowników itp.

Masz Ubuntu, Xubuntu i Kubuntu 14.04, instalacja kodeków to 15 minut przy średnim łączu. Po co kombinować z Mintem?

I co złego było w Manjaro? Yaourt + kilka wpisów w .bashrc i masz najlepszy manager pakietów na świecie :stuck_out_tongue:

Nie do końca prawda. W pracy korzystam z Kubuntu, w domu z Manjaro. Zazwyczaj muszę szukać po różnych PPA tego, co w Manjaro/Archu mam w repozytoriach albo scentralizowanym AUR. Społeczność zbudowana wokół Archa może i jest mniejsza, ale za to prawie każdy zaangażowany człek to niezły hax0r. Jeżeli coś pojawi się w źródłach, debie albo RPM-ie, niemal od razu w najświeższej wersji staje się dostępne w Archu i jego pochodnych.

Szybkie pytanie. Jakie wybrać środowisko graficzne do Linux Mint?

Athlon 64 X2 5200+ 2,7ghz

2 GB DDR2

RADEON 3650 HD

Możesz sobie wybrać jakie się Tobie podoba ^^

Krążą plotki, że około 10% userów Archa zna kod źródłowy Pacmana na pamięć :slight_smile:

Moje informatyczne życie to ciągłe zmienianie dystrybucji Linuksa, tak to wygląda :slight_smile: Ostatnio zainteresowałem się systemami które kładą nacisk na design, a konkretnie chodzi mi o ZorinOS i elementaryOS - jak wygląda praca na tych systemach? Działają one stabilnie, wydajnie? Kiedy postawię system będę miał zainstalowane potrzebne kodeki oraz sterowniki? Jest jakiś menadżer oprogramowania?

Specyfikacje komputera:

AMD Athlon 64 X2 5200 2,7Ghz

2GB RAM DDR2

ATI RADEON 3650 HD 1GB

W sumie wystarczyłoby napisać, że obie dystrybucje to Ubuntu ze zmienionym pulpitem. Sterowniki będą, kodeki będą, manager pakietów jak w reszcie debianowców.

W zależności od krenela, trzeba ręcznie włączyć obsługę TRIM.

Ja jestem z elementaryOS od 0.2 Luna, po instalacji masz minimum programów. IMO to jest siłą tej dystrybucji, że nie jest przeładowana masą softu czy nie potrzebnych graficznych konfiguratorów. W eOS możesz zaktualizować krenel do 3.11, jest normalnie dostępne Centrum Oprogramowania z Ubuntu, graficzny menadźer aktualizacji i instalacji sterowników. Podstawowa przeglądarka to Midorii, bardzo lekka, jedyny mankament to nie da się na niej zalogować do konta na outlook.com, reszta OK. Bardzo ładny intefrejs co mnie poprostu przyciąga do tego distro. Rozwój nie jest szybki, mało developerów, głównie graficy.

Ja szukam czegoś specyficznego, dystrybucja przystosowana do trybu BigPicture znanego z STEAM OS, komputerek podłączony pod TV, sterowanie za pomocą pada (AntiMicro - działa na Windows / Linux). Coś jak XBMC, ale nie tylko filmy i muzyka. Jak uda mi się uruchomić poprawnie kilka gier na WINE to wyleci z niego Win XP. Coś w stylu kafelek z Win 8 ? Ładny pulpit z kafelkami ? Na pulpicie WINE, elmulatory NES/SNES/NEOGEO i przeglądarka. Oczywiście eksplorator plików też powiększony. Duże ikony plików, czcionki itp.

Jak narazie to tylko wymyśliłem dowolne distro + MeediOS/XBMC.

Witam! Teraz już nie piszę w soim imieniu tylko kumpla - szuka jakiejś dystrybicji Linuxa, brak jakiś większych wymagań.

Parametry(na pierwszy rzut oka nie wydaje się to dobry komputer, no ale WIN7 mu działa całkiem w porządku, z tego co mówił):

AMD Duron 1.3 GHz

768mb RAM DDR

Radeon 9250

na takim czymś to debian z LXDE lub Xfce

Witam wszystkich serdecznie.

Mam netbooka Aristo Pico 640 z procesorem 1 Ghz i 1 Gb ramu. Myślałem o manjaro linux, narazie mam tam Lubuntu 14.04, ale filmy na yt się zacinają ma ktoś jakiś pomysł co na tym zainstalować?

Żadna dystrybucja nie zaoferuje ci mocnego przyspieszenia odtwarzania. RAM można od biedy “powiększyć” partycją swap, ale procesor zawsze będzie wąskim gardłem. Możesz spróbować przerzucić dekodowanie Flasha na GPU - http://askubuntu.com/questions/325431/hardware-acceleration-of-chromes-flash-plugin

Dziękuję za odpowiedź, namiarów.nie ma sterowników, próbuje z debianem, bo live działał w miarę szybko,

Sam osobiście uzywam Centos 6 i go polecam jest szybki prosty w obsłudze jak to tak mozna nazwać ponieważ chyba zaden linux nie  jest prosty w obsłudze.

co do prostoty obsługi to jest to rzecz wielce względna - nie można obiektywnie tego brać, gdyż dla jednego Gentoo będzie proste a dka drugiego skomplikowane (tak btw - jestem już 10 rok na Linuxach, testowałem wiele dystrybucji (binarnych oraz meta), nie uważam się za nooba w tej dziedzinie aczkolwiek Gentoo wg mnie jest przekombinowany)

Co do ZorinOS - ma on nawet nazwę Ubuntu w info o systemie.

Witajcie!

Dostałem do sformatowania netbooka - acer aspire 3680.

Myślę, że najlepiej będzie postawić na nim jakiegoś linuxa bo na xp może nie wyrabiać.

Laptop ma dwurdzeniowy procesor i tylko 512 ram’u.

Jaką dystrybucję polecacie?

Warunek - ma działać skype oraz sterowniki powinny być dostępne do zainstalowania bez kombinowania.