Jaki Linux - wybór dystrybucji

Jakieś 90% najpopularniejszych dystrybucji desktopowych. Dostępność oprogramowania to obecnie żadne kryterium, bo dziś wszystko jest wszędzie. Każdy będzie polecał ci swoją ulubioną dystrybucję, ale to zwyczajnie subiektywne opinie. Możesz sobie wylosować coś popularnego albo podaj więcej kryteriów.

Laptop ma 512 ramu i jednordzeniowy procek 1,6 Ghz. Dystrybucja musi jak najmniej obciążać laptopa, a zarazem przypominać wyglądem xp.

Każda dystrybucja będzie wyglądać tak jak ją sobie skonfigurujesz. Na tak słaby sprzęt zainstaluj cokolwiek, a żeby nie obciążało i w jakimś tam stopniu XP przypominało - cokolwiek z LXDE (jakbyś przejrzał przynajmniej kilka ostatnich stron tego wątku to nie musiał byś zadawać pytania tutaj).

http://www.linuxmint.com/download.php - którego z tych wybrać?

Bez znaczenia, LXDE i tak będziesz musiał doinstalować ręcznie.

To może debiana? Sterowniki będę musiał tam doinstalowac ręcznie?

Raczej wszystko powinno działać od ręki (sprawdź tylko kartę WiFi).

Co do Minta:

http://www.linuxmint.pl/unofficial-linux-mint.html

witam,

zdecydowałem się już na to, żeby zainstalować Ubuntu, tylko tak właściwie, nie wiem jaką wersję. Czy najlepiej ściągnąć najnowszą? Na komputerze nic nadzwyczajnego nie robię, filmy, muzyka, no i z gier to właściwie tylko LoL, a jak juz coś innego to mam nadzieję, że WINE sobie z tym poradzi. I pytanie czy będzie trzeba jakieś sterowniki do np chipsetu instalować? bo do GPU z tego co widziałem to jest na stronie AMD. Ah, system x64 powinien być

EDIT: dodam, że co do jakichkolwiek dystrybucji Linuxa, nie mam żadnego doświadczenia, wszystkiego będę musiał się nauczyć

Nie będą potrzebne żadne sterowniki do chipsetu. Najnowsza wersja jest ok.

Tablet Pavilion TX2000:

Turion TL-60, 4GB, 120GB SSD HyperX, integra GeForce Go 6150.

Problem: Win XP jest za wolny. Po instalacji antywirusa zamula strasznie, szczególnie odpalanie Firefoksa.

Jako, że to sprzęt za wolny na Win 7 czy Win 8 (proszę bez tekstów, że 8 na Atomach działa), jakiego Linuksa tam postawić?

Miałem OpenSUSE na E-350, 2GB RAM, 500GB HDD, ale bardzo to mieliło. System fajny, ale… jak ma to być zamulone, to wolę coś innego.

Moje preferencje: wolę KDE niż GNOME, będę używał Opery, FF, GIMPa, Open Ofiice’a, czegoś w stylu Total Commandera i Notepad++.

Fajnie gdyby system obsłużył HP Laserjet 1018 albo P3005, no i gdyby jeszcze z Canonem iP1500 współpracował - bajka.

Z jakiego rozwiązania będę zadowolony?

Debian stable z jakimś lekkim środowiskiem graficznym np. XFCE lub LXDE.

Xubuntu 14.04 też jest ok.

Total Commander - MC

Notepad++ - Geany

MC - Midnight Commander?

Gdybym chciał coś takiego to bym napisał “czegoś w stylu Volkov commandera”.

BTW - Ubuntu podczas instalacji robi czarny ekran i stoi… i pewnie Debian zachowa się tak samo, skoro Ubuntu na nim bazuje.

W takim razie niech Jaśnie Pan sobie wybierze coś odpowiedniego z listy: http://168hours.wordpress.com/2008/08/18/10-total-commander-alternatives-for-linux/. Google nie boli.

Niekoniecznie, to, że instalator ubuntu w wersji live się nie uruchamia, to nie znaczy, że nie można zainstalować systemu inną metodą np. alternate install. W przypadku debiana instalacja jest w trybie tekstowym, jeśli chodzi o standardową metodę instalacji - więc tym bardziej nie powinno być problemu. Są oczywiście również nośniki live ale nie polecam.

W tym spisie brakuje np. Bardzo przyjemnego w użytkowaniu Sunflower albo całkiem przyzwoitego, bardzo podobnego do Total Commander… Double Commander

Akurat “Commanderów” na systemy pingwiniaste nie brakuje, wybór jest nader szeroki… Sam używam obecnie Workera oraz MC, a z niewymienionych tutaj przychodzi mi do głowy jeszcze SpaceFM.

Witam poszukuję linuksa w miarę łatwego w nauce, lekkiego (o małych wymaganiach) w miarę znanego

Komputer

Płyta główna dell optiplex gx620

Ram 1 Gb

Procesor Pentium D 2.8GHZ

KArta graficnza (układ) Intel GMA 950

Elementary? Tak wiem, zaraz mnie ukamieniujecie pewnie ale u mnie jest zainstalowany na dwóch netbookach i działa bardzo dobrze :slight_smile:

Powinniście zmienić nazwę tematu na, “A u mnie działa” lub “Mam zainstalowane”. Takie “porady” nie mają nic wspólnego z dostosowaniem dystrybucji do indywidualnych potrzeb, a jest ich większość.

Świetna dystrybucja, małe wymagania sprzętowe, miły dla oka.

Przecież zaproponowany eOS spełnia wszysytkie wymagania o jakich wspomniał pytający.

I przy okazji poradnik elementary os http://elementaryos.freesoftware.cba.pl/