Jakieś 90% najpopularniejszych dystrybucji desktopowych. Dostępność oprogramowania to obecnie żadne kryterium, bo dziś wszystko jest wszędzie. Każdy będzie polecał ci swoją ulubioną dystrybucję, ale to zwyczajnie subiektywne opinie. Możesz sobie wylosować coś popularnego albo podaj więcej kryteriów.
Każda dystrybucja będzie wyglądać tak jak ją sobie skonfigurujesz. Na tak słaby sprzęt zainstaluj cokolwiek, a żeby nie obciążało i w jakimś tam stopniu XP przypominało - cokolwiek z LXDE (jakbyś przejrzał przynajmniej kilka ostatnich stron tego wątku to nie musiał byś zadawać pytania tutaj).
zdecydowałem się już na to, żeby zainstalować Ubuntu, tylko tak właściwie, nie wiem jaką wersję. Czy najlepiej ściągnąć najnowszą? Na komputerze nic nadzwyczajnego nie robię, filmy, muzyka, no i z gier to właściwie tylko LoL, a jak juz coś innego to mam nadzieję, że WINE sobie z tym poradzi. I pytanie czy będzie trzeba jakieś sterowniki do np chipsetu instalować? bo do GPU z tego co widziałem to jest na stronie AMD. Ah, system x64 powinien być
EDIT: dodam, że co do jakichkolwiek dystrybucji Linuxa, nie mam żadnego doświadczenia, wszystkiego będę musiał się nauczyć
Niekoniecznie, to, że instalator ubuntu w wersji live się nie uruchamia, to nie znaczy, że nie można zainstalować systemu inną metodą np. alternate install. W przypadku debiana instalacja jest w trybie tekstowym, jeśli chodzi o standardową metodę instalacji - więc tym bardziej nie powinno być problemu. Są oczywiście również nośniki live ale nie polecam.
Akurat “Commanderów” na systemy pingwiniaste nie brakuje, wybór jest nader szeroki… Sam używam obecnie Workera oraz MC, a z niewymienionych tutaj przychodzi mi do głowy jeszcze SpaceFM.
Powinniście zmienić nazwę tematu na, “A u mnie działa” lub “Mam zainstalowane”. Takie “porady” nie mają nic wspólnego z dostosowaniem dystrybucji do indywidualnych potrzeb, a jest ich większość.