Xubuntu. Dla odrobinkę bardziej zaawansowanego usera Manjaro z XFCE. Suseł z XFCE jest bardzo taki sobie.
lxle 12.04 mi na sempronie 1.6ghz śmiga bardzo ładnie.
Debian jest dystrybucją bardzo dobrą i stabilną ale dla zaawansowanych użytkowników.
Ja bym polecił Kubuntu jeśli tak bardzo zależy komuś na KDE albo Xubuntu, system jest dużo łatwiejszy w obsłudze, ma dobre wsparcie społeczności, polskie fora
Najnowsza wersja 14.04 LTS ma wsparcie 5-letnie.
Samsung NP150: Intel® ATOM™ Processor N450 1.66 GHz, 1GB RAM, SSD 32GB
Zastosowanie: www, muzyka, filmy, edytor map GTKRadiant do Urban Terror / OpenArena
Najlepiej debiano, bunto pochodne, z jak najmniejszą ilością programów na start.
czysty debian a środowisko graficzne zainstaluj sam, lekie na przykład XFCE lub Openbox czy Fluxbox, jeśli się w debianie dość dobrze orientujesz, pomoc uzyskasz na forum debian.pl
lub zainstaluj xubuntu
trudniejsza ale lepsza jest ta pierwsza opcja
Witajcie,
Zastanawiam się nad przejściem z Windowsa XP (z racji zakończenia wsparcia dla systemu) na system linuksowy na moim desktopie. Ma on już kilka ładnych lat, dlatego też z racji, że nie znam się za bardzo na tym, postanowiłem napisać posta. Najlepiej, żeby był to system łatwy w obsłudze albo z dostępnym w miarę wsparciem. To z racji tego, że moja przygoda z Linuksem to głównie różne dystrybucje live cd w sytuacjach podbramkowych, a na stałe miałem system postawiony przez kolegę ładne 10 lat temu na jakąś chwilę. Moja konfiguracja sprzętowa:
Abit NF7 (nForce 2 Ultra 400)
2 GB DDR PC3200
squeet na dobry początek proponuję zacząć od Lubuntu, bo myślę że na Xubuntu może nieco zabraknąć mocy (niech inni też się wypowiedzą). Lubuntu na twoje parametry będzie odpowiednia, ponieważ jest to dystrybucja w sam raz na słabszy sprzęt. Ma prosty i jasny w obsłudze interfejs. Do tego ogromne wsparcie społeczności w internecie - w końcu to oficjalna siostra głównego Ubuntu.
Bez problemu.
Powinien działać natywnie, bowiem sterowniki od jakiegoś czasu są wkomponowane w jądro Linuksa. Wystarczy doinstalować jakiś program do oglądania TV, np Kaffeine albo jakiś inny lżejszy.
Poniżej masz bezpośredni link do sterownika producenta dla twojego sprzętu wraz z instrukcją instalacji. 6 małych kroków, dasz radę. Polecenia wpisujesz do terminala.Ogólnie twój Brother powinien dzialać pod większością popularnych dystrybucji Linuksa, są paczki zarówno deb jak i rpm .
Pociągnie bez problemu.
No to w takim razie Xubuntu, to nawet lepiej, bo więcej opcji dostosowania środowiska pod własne widzimisię. Najnowsza wersja 14.04 jest bardzo stabilna. Sam z niej korzystam.
Lubuntu wcale nie jest cięższe od Xubuntu a na tym komputerze można by instalować każdy rodzaj buntu i będzie chodził dobrze
od siebie polecam Xfce czyli Xubuntu
Nigdzie nie stwierdziłem, że Lubuntu jest cięższe od Xubuntu. Z założenia powinno być raczej odwrotnie.
Rozejrzałem się trochę po sieci i nie jestem pewien czy tak każdy *buntu chodził by przyzwoicie na jego sprzęcie, tak jak ty mówisz. To, że ma 2GB ramu to nie wszystko. Jest tu też stary procesor i karta graficzna.
Nawet KDE (oczywiście bez Akonadi i Nepomuk) spokojnie by poszło. Zamiast (X/L)Ubuntu polecam postawić Debiana chociażby Xfce (można by postawić z domyślnym Gnome, ale użytkownik XP może się w nim nie odnaleźć). Debian oferuje system gotowy do używania zaraz po instalacji. Czasy gdzie trzeba było umieć postawić i skonfigurować Debiana juz się dawno skończyły. Do tego radeona trzeba będzie doinstalować sterowniki, które powinny być w repozytoriach non-free.
@squeet gdybyś zdecydował się na Debiana, to masz takie opcje.
Debian (domyślnie z Gnome) http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.5.0/i386/iso-cd/debian-7.5.0-i386-CD-1.iso
Debian z Xfce http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.5.0/i386/iso-cd/debian-7.5.0-i386-xfce-CD-1.iso
Debian z KDE http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.5.0/i386/iso-cd/debian-7.5.0-i386-kde-CD-1.iso
Gdybyś chciał najpierw przetestować Debiana, możesz pobrać LiveCD, z którego też możesz zainstalować system na dysku.
Debian Gnome http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.5.0-i386-gnome-desktop.iso
Debian Xfce http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.5.0-i386-xfce-desktop.iso
To wszystko są obrazy z system gotowym do używania zaraz po instalacji, tj. środowiskiem graficznym, aplikacjami itp.
Jeśli preferujesz środowisko na wzór Windows, KDE jest dla Ciebie.
Jakie są główne różnice między Debianem, a Linux Mint Debian Edition ? Do kogo jest kierowany miętowy Debian ?
Miętowy Debian oparty jest o Debiana co logiczne (nie Ubuntu) i jest skierowany do osób, które chciałyby mieć skonfigurowanego już a’la Debiana. Określiłbym go jako Debiana ubranego w design Minta.
Szukam jakiejś przyjemnej dystrybucji pingwina na swojego laptopa obok Windows, zależy mi na tym aby wszystko działało (oczywiście niekoniecznie zaraz po instalacji, ale żeby nie było większych problemów ze sterownikami).
Sprzęt:
MSI CX61
i3-3210m z HD4000 oraz GT645M (Optimus i przełączanie między kartami działa pod linuxem?)
8 GB RAM, więc przy wyborze środowiska graficznego będę się sugerował raczej wyglądem i funkcjonalnością
Karta sieciowa Realtek’a, Wi-Fi Intel Centrino N-135
Każda dystrybucja ci będzie dobrze chodzić na laptopa chyba można polecić Linux Mint ma on w sobie spora paczkę sterowników między innymi właśnie do laptopów.
Każda dystrybucja ci będzie dobrze chodzić na laptopa chyba można polecić Linux Mint ma on w sobie spora paczkę sterowników między innymi właśnie do laptopów.
A co myślicie o Manjaro?
Bardzo w porządku.Szybki i stabilny. Ale wiedz/pamiętaj, że:
a) To dystrybucja w ciągłym modelu wydawniczym. Oznacza to, że aktualizacje będą się pojawiały często i trzeba je robić na bieżąco (miesiąc przerwy i nie ma gwarancji, że system wstanie po następnym sudo pacman -Syu). Jedni (np. ja) to uwielbiają, inni nienawidzą.
b) To Linuks, a do tego Arch. Mniejsze lub większe problemy z Linuksami pojawiają się praktycznie zawsze. Internety są wypchane poradami dla Debianowców, za to Arch i pochodne mają (przegenialną, imo najlepsze źródło wiedzy o Linuksach) Wiki, która od święta w języku angielskim poprosi cię o wklepanie czegoś do konsoli albo o edycję pliku.
Jeżeli ci to nie przeszkadza, to polecam.
A w przypadku Manjaro sterowniki np. do karty Wi-Fi będę musiał doinstalować manualnie? Jakie środowisko graficzne byście polecili, skoro nie muszę się ograniczać zasobożernością ze względu na spory zapas pamięci? Ewentualnie jakieś inne, ciekawe dystrybucje?
Manjaro nie podchodzi restrykcyjnie do sterowników własnościowych, więc z wi-fi nie powinno być problemów. Zawsze możesz przetestować ich live-cd.
Jeżeli oczekujesz pulpitu zbliżonego do Windowsa - przyjrzyj się Cinnamonowi, Mate i XFCE.
Jeżeli chcesz czegoś nowocześniejszego - sprawdź Gnome 3.
Za dżokera robi KDE, które początkowo wyglądem nie powala, ale jest na tyle konfigurowalne, że możesz z nim osiągnąć to, co sobie wymarzysz.
Z innych ciekawych dystrybucji - openSUSE.