Jaki Linux - wybór dystrybucji

Tylko po co wyważać otwarte drzwi?

W repozytorium są świeże pakiety (aktualnie 30, a za dwa dni 31)

Poza tym:

http://mozilla.debian.net/

Już nie wspominając o tym, że w LMDE są starsze pakiety niż w Debianie.

Jak już chcesz komuś pomagać to pisz z sensem.

@Szeryfuniu: Nie kombinuj i nie wynajduj koła na nowo.

Nie pytaj o każdą pierdołę bo czasem odpowiedzi na forach prowadzą na manowce.

Najlepiej załóż sobie nowy wątek i tam opisuj swoje REALNE problemy jeśli się takowe pojawią.

Nie chodzi o to że musiałem coś doinstalować, chodzi o to że w tak znanej dystrybucji i podobno stabilnej brakuje pakietu przez co Network Manager zwyczajne nie działa. Tak wiem że są inne metody połączenia z internetem ale skoro 99% innych dystrybucji nie ma takiego problemu to po co mam się z tym pierniczyć? Widać z daleka że jesteś użytkownikiem Debiana, dla was zawsze Ubuntu to zło wcielone (bez obrazy). A pisząc że to spyware cytując Stallmana (który jak wiadomo nienawidzi wszystkiego co nie jest w pełni “wolne”) to przepraszam ale totalnie zniszczyłeś system. Zgadzam się z Jusko , najpierw łatwa i przyjazna dystrybucja (cytowane przeze mnie Xubuntu/Manjaro) a jak będzie chciał to sam sobie wybierze coś bardziej zaawansowanego czy to Debiana czy Archa :wink:

Nie wynajduje koła na nowo :-P  nie oto mi chodzi.

Używałem już wielu dystrybucji z różnymi środowiskami, np. KDE nie przypadło mi do gustu…

Debiana już kiedyś użytkowałem i sprawiał wrażenie pozytywne.

Debian już stoi na laptoku, powoli robię konfigurację, wszystko jest na dobrej drodze.

Jeśli wszystko bedzie GIT, to wtedy z realnymi problemami którymi się spotkam (oby mało), założę osobny wątek.

Na chwilę obecną dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze “distra”, Debian narazie zostaje(muszę potestować), resztą zajmę się powoli.

P.S: Narazie w miarę cisza, znaczy nie przegrzewa się karta, więc może nie będę cudował ze sterownikami…

Osobiście mogę Ci polecić Slack’a, bardzo stabilny, ogromny komfort pray, instalacja łatwa/bardzo łatwa, schody moga zacząć sie z konfiguracją . Co do debiana ma on swoich fanów i znajdziesz jakieś poradniki po polsku, ale jak to się mówi ‘Szału nie ma’. Pod server ok, tyle :slight_smile:

Bredzisz chłopcze:

http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.6.0-i386-xfce-desktop.iso.packages

W amd64 też standardowo jest gnome-keyring od razu w systemie.

Są setki dystrybucji, z których każdy może wybrać jakąś dla siebie.

Nie trzeba robić z siebie fanboya i wypisywać głupot.

Ogarnij się trochę bo to wiochą zajeżdża.

@robertax: Slax to praktycznie martwy projekt, a jak miałeś na myśli Slackware, to chciałem przypomnieć, że mamy 21 wiek i nikt normalny nie będzie się bawił w ręczne zarządzanie zależnościami. A proponowanie tego początkującym to głupi pomysł.

Witam jaką dystrybucję wybrać by wycisnąć jak najwięcej z tego notebooka: Lenovo  G510H i5-4200M/4GB/1000/DVD-RW R5 M230?

Jest jakiś system plików który daje możliwość zakładania hasła na foldery?

System plików raczej nie, ale zainteresuj się encfs, działa na każdym systemie plików.

Ok dzięki bardzo :slight_smile:

Witam ja również mam dylemat, prosiłbym o opinię i nakierowanie do linuxa oto moja specyfikacja:

-amd e-300 1,3x2

-amd radeom 6310m 

-3 gb ram

Moja opinia: Co do środowiska graficznego to myślę że: xfce lub lxde (xfce - wybrałem), zastanawiam się nad wyborem Linuxa Minta lub Xubuntu. Zależy mi na szybkości, stabilności i żeby były sterowniki do grafiki czyli, (amd catalyst 13.12 bo taki mam na windows7 lepsza wersja nie działa bo są złe kolory). Grę mam jedną sprawdzałem działa pod wine, są wakacje więc chcę się nauczyć, może przesiądę się na linuxa. Nie boję się lini poleceń, jednak nie lubię błędów :wink: jak każdy. Po odchudzeniu win7 procek jakoś śmiga (to na marginesie), mówię bo lubię odchudzać systemy.

Z góry dziękuję za opinie, patrzcie na sprzęt.

Fedora na Xfce lub Mint powinny spełnić twoje wymagania

Fedora z jej niechęcią do zamkniętych sterowników i cutting egde podejściem do pakietów?

Szybkość i stabilność w ubuntach i mintach? I jeszcze piszesz że “nie lubisz błedów” i chcesz się czegoś nauczyć :wink:

Chyba nie tędy droga.

Z zamkniętymi sterownikami są czasem problemy i trzeba pilnować wersji xorga i jądra. Bywa to upierdliwe.

Fedora ma najnowsze ale stabilne pakiety już prędzej ubuntu się wysypie niż fedora

Tylko dla Fedory nie ma prawie softu spoza tego wolnego i otwartego.

jest, są repo do fedory starczy trochę poczytać na stronach fedory lub poszukać w google

dziekuje za odpowiedzi i czekam na wiecej testowalem xubuntu faktycznie nie jest stabilny dodam tylko ze w jakilinux podczas 1 quizu wlasnie Fedore mialem na pierwszym miejscu jak bede mial czas wyprubuje fedore xfce

patrzac na screanny nie podoba mi sie wyglag i mam jeszcze pytanie 32 czy 64 (slyszale. ze 64 sa malo stabilniejsze od 32) czy to prawda?

Może lepiej zacznij od nauki języka polskiego?

pisałem na smartfonie kolego  :mrgreen:  jaką wersję fedory polecacie?

fedora nie za ładna? do XFCE masz motywy i można doinstalować nowe, chcesz mieć coś ładnego to zainstaluj KDE