Proszę pomóżcie dobrać monitor bo się gubię im dłużej szukam. Do tej pory posiadam starą Tn-kę Zastosowanie typowo domowe (internet, czasem gra, film). Karta w komputerze to Asus Hd 6670. Na czym by mi zależalo:
24 cale wystarczą
rozdzielczość Full Hd w zupełności wystarczy
z racji częstego korzystania klasa A lub wyżej
technologia flicker free i Low Blue Light (o ile coś to daje realnie)
matryca ips
dobrze jeśli do zestawu byłyby dołączone od razu odpowiednie okablowanie (tzn monitor ma wejście HDMI jest ww kabel a nie tylko VGA np.)
Cena do 800 myślę (można dorzucić 100 złotych jeśli byłoby warto).
Proszę o wypowiedź co do powyższych lub własne sugestie. W miarę możliwości prosiłbym o asortyment z Euro lub Komputronika z racji na odbiór w miejscu zamieszkania.
Ja miesiąc temu kupiłem taki z matrycą VA i odrazu “wow” jakie kolory, jaka czerń i zakrzywienie fajna sprawa, nie odbija światła po bokach jak jaśniej w pokoju, w Windows 10 na stałe ustawione 72Hz. Nie gram więc wszystkie dodatkowe opcje narazie są, bo są, ale z jakości jestem zadowolony. W zestawie kabel HDMi.
Żeby mało płacił za prad z tym monitorem musi wyłączyc lodówke, kuchenkę, telewizor, światło i co jeszcze ma do pradu. Wtedy może zauważy różnicę.
Paranoje macie z tym pradem. Kupujecie sprzet z małym poborem pradu, a taka lodówka, kuchenka cały dzien chodza i nabijają. Przecież lodóki nie wyłączy bo będzie jedzenie do wywalenia i się zmarnuje.
Ja wolę jakośc od oszczędności i za to płącić niz potem żałowac, że oszczedzę, a patrzę w coś co nie dośc, że psuje wzrok to jeszcze wkurza czemu zielone jest nie zielone czy niebo wygląda jakby było całe z słońca, a nieba zero. Dlatego chciałem porządną matrycę bo do tej pory cały czas na TN.
Zgadzam się z kolegami, ładuj taki o najlepszym obrazie bo oszczędność będzie rzędu 2 zł na miesiąc pod warunkiem że dużo grasz lub oglądasz filmów w bardzo dobrej jakości na “energooszczędnym”.
Za nic w opisie tego Della nie pisze jaką ma matrycę: TN, IPS czy VA czy jeszcze inną, albo slepy jestem, ale 5 minut słowo po słowie czytałem. Tylko wyszczególnione jakie ma porty i że bezpieczny dla środowiska.