Jaki monitor kupić?

Witam.

Proszę pomóżcie dobrać monitor bo się gubię im dłużej szukam. Do tej pory posiadam starą Tn-kę Zastosowanie typowo domowe (internet, czasem gra, film). Karta w komputerze to Asus Hd 6670. Na czym by mi zależalo:

• 24 cale wystarczą
  • rozdzielczość Full Hd w zupełności wystarczy
  • z racji częstego korzystania klasa A lub wyżej
  • technologia flicker free i Low Blue Light (o ile coś to daje realnie)
  • matryca ips
  • dobrze jeśli do zestawu byłyby dołączone od razu odpowiednie okablowanie (tzn monitor ma wejście HDMI jest ww kabel a nie tylko VGA np.)

Cena do 800 myślę (można dorzucić 100 złotych jeśli byłoby warto).

Do tej pory myślę nad https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/iiyama-xu2492hsu-b1.bhtml#afterSearch-xu2492hsu-b1||||product lub https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/asus-be239qlb.bhtml

Proszę o wypowiedź co do powyższych lub własne sugestie. W miarę możliwości prosiłbym o asortyment z Euro lub Komputronika z racji na odbiór w miejscu zamieszkania.

Mój typ:

iiiyama ok 16W poboru mocy bardzo dobry wynik,prawie nie bierze prądu

Ja miesiąc temu kupiłem taki z matrycą VA i odrazu “wow” jakie kolory, jaka czerń i zakrzywienie fajna sprawa, nie odbija światła po bokach jak jaśniej w pokoju, w Windows 10 na stałe ustawione 72Hz. Nie gram więc wszystkie dodatkowe opcje narazie są, bo są, ale z jakości jestem zadowolony. W zestawie kabel HDMi.

Znalazłem monitor IPS z 24 " który pobiera zaledwie 14 W nie całe

W opiniach wszystkie bardzo pozytywne,będziesz mało płacił za prąd z tym monitorem

Dziękuję za sugestię, rozważę - rozumiem, że mój tok myślenia mniej więcej prawidłowy?

Żeby mało płacił za prad z tym monitorem musi wyłączyc lodówke, kuchenkę, telewizor, światło i co jeszcze ma do pradu. Wtedy może zauważy różnicę.

Paranoje macie z tym pradem. Kupujecie sprzet z małym poborem pradu, a taka lodówka, kuchenka cały dzien chodza i nabijają. Przecież lodóki nie wyłączy bo będzie jedzenie do wywalenia i się zmarnuje.

1 polubienie

Zgodzę się ale jeśli choć jedno może żreć mniej to czemu nie, tym bardziej że nie jest kupowane z kaprysu, a z musu bo obecny dycha powoli :slight_smile:

Ja wolę jakośc od oszczędności i za to płącić niz potem żałowac, że oszczedzę, a patrzę w coś co nie dośc, że psuje wzrok to jeszcze wkurza czemu zielone jest nie zielone czy niebo wygląda jakby było całe z słońca, a nieba zero. Dlatego chciałem porządną matrycę bo do tej pory cały czas na TN.

Biorąc pod uwagę że jest to oszczędność może paru złotych miesięcznie, zwracanie na to uwagi jest absurdalne.

Zgadzam się z kolegami, ładuj taki o najlepszym obrazie bo oszczędność będzie rzędu 2 zł na miesiąc pod warunkiem że dużo grasz lub oglądasz filmów w bardzo dobrej jakości na “energooszczędnym”.

Rozumiem, to już mniejsza o to, dziękuję za sugestię.

Dell U2414H - 871zł - jak chcesz naprawdę dobrą matrycę.

Nie bierz tylko tych lustrzanych “S” (S2419H).

Za nic w opisie tego Della nie pisze jaką ma matrycę: TN, IPS czy VA czy jeszcze inną, albo slepy jestem, ale 5 minut słowo po słowie czytałem. Tylko wyszczególnione jakie ma porty i że bezpieczny dla środowiska.

@FXJ S2419H nie ma lustrzanej matrycy.

Tutaj jest porównanie obu tych modeli:
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/c1d25d3d3

Co ma najcieńsze obramowanie do rodzaju matrycy?

Może tan nie ale S miały często pół matowe lub glere.

Inna opcja to monitor poleasingowy:

Gwarancja na conajmiej 2 lata tego poleasingowego??