Jaki Procesor wybrać? Socket775

Witam

Jaka płyta główna?

I zasilacz.

Jeśli płyta obsługuje, to tylko Q6600 jest warty rozważenia. Q8200 jest obcięty z pamięci cache i przez to mniej wydajny. Jego zaleta to niższy proces 45 nm.

Dokładnie, co to w ogóle za płyta główna?

PŁYTA GŁÓWNA: Asus P5G41T-M LX

q6600 jedynie opłacalny. Kupiłem go niedawno i nie załuje, ale musi byc OC wtedy procesor dostaje kopa :slight_smile:

Nie warto.

Sam mam q6600 przetaktowany na 3,4 - 3,6 + gf 660 i zaczynam odczuwać deficyt mocy. Niby Wiedzmin2 działa na maks bez uberprobkowania. Skyrim na maks z teksturami hq.

Ale to czuć ze z czymś mocniejszym było by płynniej.

Na allegro za przyzwoite pieniążki można kupić używki stacje robocze dell precision.

Za ok 1000 można mieć coś całkiem niezłego,a za 2000 to już potwor.

Maja procki Xeony, obsługują dyski SAS i maja średnio min. 8GB ram.

Maja jakieś quadro (coz, gry to nie CAD) za grafy, ale można je wrzucić do drugiego pcie16, bo wszystkie maja po 2, jako akceleratory fizyki.

Do tego zasilacze nawet 800W

Sam w przyszły roku planuje coś takiego kupić pod Wieśka 3.

Czekam jedynie na wersje z sata3.

Chcesz utopić pieniądze w stację roboczą pod gry? To nie jest ich przeznaczenie.

Za 2000 zł złożysz niezły zestaw na i5.

Jeszcze kwestia jakości wykonania. Dell to dell. W robocie mam ok 150 komputerków dell. Po 5 latach jedyne problemy to dosłownie kilka zasilaczy. A jakoś szczególnie o nie nie dbam. Większość nigdy fizycznie nie była czyszczona, a raczej w sterylnych warunkach nie pracują.

Przy okazji Xenony te i5 pewnie zjadają na śniadanie, trzeba by pewnie porównać na stronie cpubenchmark.

Do tego porządny raid 0,1,5 nie jestem pewien,ale pewnie i 10.

No i stabilna płyta główna z 2 x pcie16.

Porządny zasilacz. Itp. Itd.

Ble ble ble. Wiesz w ogóle o czym piszesz?

Chcesz polecać stacje wyposażone w Quadro, to weź pod uwagę, że mimo często braku różnic sprzętowych nie radzą sobie one dobrze w grach przez sterowniki. Oczywiście można grać, ale wydajność bywa niższa nawet od teoretycznie słabszych Geforce.

Przecież napisałem ze wrzucić je jako akcelerator fizyki.

Napisałem tez ze gry to nie cad, a do niego te grafy są stworzone.

Jaki to interes dla kogoś nie potrzebującego stacji? Wytłumacz może.

Chodzi o wydajność i stabilność jaka możesz dostać za określona gotówkę.

Ostatnio się przejechałem na składaniu taniego zestawu do gier. Niby płyta gigabyte, niby zasiłka chieftec, a całość chimeryczna jak diabli. Raidzik sie co chwila rozpinał. Gry wyskakiwały do windy. Stwierdziłem ze ostatni raz dałem się nabrać na ciecie kosztów. Lepiej kupić porządna używkę.

Ponieważ stacja jest dobrana sprzętowo do konkretnych zastosowań i skonfigurowana odpowiednio. Za to dodatkowo płacisz. Tam też siedzi sprzęt znanych producentów, bo niby kogo innego?  

Jeśli nie potrafisz  dobrze dobrać podzespołów i poustawiać jak trzeba, to tak to wygląda, że są problemy. Dochodzi jeszcze tak prozaiczna kwestia, że mogłeś trafić na wadliwy sprzęt.

Kupowanie stacji nie ma żadnego sensu z perspektywy domowych zastosowań.

Nie do końca. Kupowanie Nowej stacji do gier nie ma sensu. Ale używka w rozsądnej cenie to już co innego. Chyba ze pilnujesz ostro poboru prądu.

Chyba że nie grasz. Tak powinieneś napisać.

To trochę jak kupowanie nowego wypasionego chińskiego samochodu i 5 letniej rządowej limuzyny merca/bmw.

Jedno i drugie robi to samo za określoną cenę. A jak się ta 5-letnia limuzyna zepsuje, to jesteś w pupie z kosztami.

Wpadłeś jak jakiś oszołom z tą stacją, więc może już daj spokój.

Marudzisz by marudzić. Ja przedstawiam alternatywę. Można się z nią zgadzać albo i nie.

Mam q6600 i wiem jakie są jego bolączki.

Oczywiście ze można i nowy sprzęt kupić tylko zawsze pozostaje kwestia opłacalności i gotówki jaka możesz wyłożyć.

Można tez wejść na strony z testami, np. Cpubenchmark i zobaczyć co ma jaka wydajność, a potem porównać to z cena na allegro.

To nie jest żadna alternatywa. Sprzęt niedostosowany do potrzeb.

Jak byś kupił terenowe auto, a potrzebował kompakta, skoro lubisz motoryzacyjne analogie.