jaki router polecacie, bowiem potrzebuje kupić. - Przenoszę się do piętrowego domu, także opcja z siecią Mesh może okazać się pomocna (choć nie wiem czy skorzystam).
Będę miał konsole nowej generacji jaki i telefon z wykorzystaniem wifi 6, choć prędkość netu to 200mbitow, czy warto dopłacać do tego?
Myślałem o routerze Xiaomi bo w końcu większość urządzeń planuje właśnie od nich (czy aqary). Czy warto mieć ich router z dedykowana antena AIoT? Mam aplikacje modowana bo trochę urządzeń na region europe a większość China.
Myślałem o AX3600 jeszcze niedostępny więcej wersji chińskiej podobno da się ogarnąć ustawienia. Ewentualnie AX1800 tylko on nie ma anten zewnętrznych.
Nie zamykam się na innych dużych graczy jak TP-Link, linksys itd. Co polecacie?
Miałem podobny dylemat jakiś czas temu ( aczkolwiek nie mieszkam w domu piętrowym ). Chińskie routery przeglądałem ale sobie odpuściłem. Dla mnie ważne są aktualizacje oprogramowania co przy Chińskich urządzeniach ( nawet Xiaomi ) raczej dobrze nie wygląda.
Ja zakupiłem router ASUS RT-AX55. Posiada Wifi 6 jak i obsługuje Mesh. Nie jest tak stabilny jak poprzedni router od Mikrotik ale nie odstaje dużo. Dobra aplikacja na smartfona do obsługi routera i fajne zarządzanie przez przeglądarkę. Naprawdę można mieć wpływ na wiele ustawień w bardzo przejrzysty sposób ( w Mikrotiku było zgoła inaczej ).
Ja bym polecił Ci coś ze stajni Asusa.
Ja mam Xiaomi AX9000, ale to dla bogatych, chociaż zasięgiem mnie rozwalił na maksa. Żaden inny nawet TP-Link o podobnych parametrach i cenowo nie dawał rady. Stoi w największym pokoju od południa na pietrze, a od północy na końcu domu jedna kreska na iPhone Xr, oczywiście wyłączyć dane komórkowe trzeba bo na jednej kresce się przełącza na LTE, Ale w takiej odległości 50-80Mb/s przy światłowodzie 600Mb/s to chyba całkiem niezły wynik i to bez Mech.
Polecam AX3600 Xiaomi aczkolwiek szeroki i potrzebuje miejsca, ale to obecnie średniak Xiaomi. AX9000 obecnie nowy więc oprogramowanie jeszcze się robi. Nie ma ustawień VLAN dla internetu. Ja nie muszę bo podłączam to ONT i sam po automat lub DHCP lata internet.
Dla mnie dla domu Asus daje za dużo ustawień. Dla typowego domowego użytkownika większość zbędne i często nigdy nie używa. W Xiaomi tez jest arka i to całkiem fajna mimo, ze po angielsku. W pace ustawiasz np udostępniane rzeczy z podłączonego do usb dysku w AX9000 bo w wersji konfiguracji przez WWW nie ma opcji. Fajnie działa jak ja to nazywam potocznie jedno SSID. Po uruchomieniu wszystko idzie w 2.4Ghz, musi trochę pochodzić i większość urządzeń z 5Ghz daje na 5Ghz nawet jak nie jest blisko routera.
Jak dla mnie Xiaomi wyglada fajniej od twojego Asusa, ale o gustach się nie dyskutuje
Ja np. trzymam router we wnęce bo ,nie uważam go za mebel. Jest schowany i ogarnia całe mieszkanie. Nie dla każdego wygląd ma znaczenie. Dla mnie jakość sprzętu i oprogramowania jest ważniejsze.
Mieszkanie 75m2. Router nie z ajduje się po środku mieszkania tylko przy jednej ze scian zewnętrznych. Router jest w szafie w wiatrołapie gdzie mam doprowadzony światłowód. W tej szafie mam jedną półkę z urządzeniami od światłowodu i router. Ogarnia bez problemu całe mieszkanie. Ale nie był to sprzęt drogi więc i tak zaskoczony byłem że lepiej ogarnia zasięgiem 5GHz lokal niż stary Mikrotik w 2,4GHz.
Gdybym miał większe mieszkanie pewnie bawiłbym się w Mesh.
Ja mam dom dwa piętra razem 250 m2. Ten Xiaomi AX9000 ogarnia całość bez Mech. Gdybym robił Mech to tylko po to, żeby dalej był trochę lepszy transfer o ile Xiaomi Mi mech AX3000 w trybie Mech z AX9000 chodził by w AX.
Autorze tematu. AX1800 sobie odposc bo to taki tani sprzęcik. Lepiej dołożyć do AX3600. TP-Linka odradzam bo ich fabryczny firmware działa jak pogoda, czyli jak mu się chce. Oni chyba nigdy tego nie dopracują. Nie ogarniają sami siebie.
Mialem TP-Linka AX6000 zanim kupiłem Xiaomi AX9000. Dysk na USB raz działa, raz nie. Już nie mialem siły dętego. Po 3 miesiącach padł port WAN tak bez powodu, porostu. Reklamowałem w Mediamarkt jako rękojmia zaznaczając zwrot kasy. 14 dni, cisza. 15 dnia wpadłem z przepisem, ze jak w 14 dni się nie ustosunkowali to teraz niezależnie od wszystkiego muszą oddać kasę bo taki ja postawiłem warunek. Mialem Ax3600 jak pisałem jeszcze jak mialem LTE i zasięgiem nie był gorszy, ale na szerokość zajmował cala szafkę, no bez przesady.
Ja jak wydaje kasę na nowy sprzęt to lubię jak fajnie wygląda, a nie chować po kątach. Jak bym kupił prostokątny tani router, który psuje image pokoju to pewnie tez bym schował w pudełku
Pomijając zasięg wi-fi w Xiaomi podoba mi się to, może to kwestia proca Qualcomm, który stosują, że nie ma sprzętu, który sprawia problemu z połączeniem się. Kto nie przyjdzie z czym jak raz się połączy to odrazu potem ma sygnał. Xiaomi nie widziałem, chyba nie ma w AX9000 sieci wi-fi dla gości, w AX3600 było i był VLAN po którejś aktualizacji. Aktualizacje są automatyczne w sensie, ze sam, o którejś godzinie, albo ręcznie, ale są, pobiera jak jest, nie wiem jak np wgrać chiński firmware, który częściej jest aktualizowany i czy jest tylko język wtedy z krzakami czy jest tez angielski. W sumie jak już tak zdobywają Polskę, mogli by przetłumaczyć na nasz język w globalnym firmware.
Podpowiem : ASUS RT-AX55
Nie jest brzydalem ale ja wolę takie sprzęty mieć bezpiecznie schowane tzn. nie na widoku. Ale każdy robi jak chce. Najważniejsze, że z szafy daje radę…lepiej niż Mikrotik na 2,4GHz. Jest też bardzo fajna apka na telefon która pozwala np. na wyłączenie internetu urządzeniu podłączonym do routera kablem czy przez wifi. Oczywiście apka pozwala na wiele więcej.
Miałem z X-KOM. Oddałem w 15 dni bo 2,5 pokoju i brak zasięgu nawet w 2.4Ghz. Ale 200 m2, a twoje mieszkanie to nie ma co porównywać, do tego w latach 1994-1996 budowano z grubych pustaków więc nic dziwnego, ze 3 antenki chyba w tym Asusie nie dają rady względem na plus w Xiaomi AX9000 gdzie jest 12 i każdą ma swój własny wzmacniacz sprzętowy.
Jak ktoś chce mieć dobry zasięg w domu z pokojami lub piętrem, a przewiduje tylko jeden router, to się nie kupuje miliona śmiesznych antenek, tylko sprzęt z możliwością instalacji anten kierunkowych i wtedy kosztem promieniowania w innych kierunkach, mamy wzmocniony sygnał w jednym kierunku.
Ciekawe ile ludzi zechce oszpecić pokój z routerem takimi antenami? Zapytaj żony czy byłaby szczęśliwa mając takie anteny kierunkowe w pokoju z routerem i kable od tych anten. Co innego firmy, biurowce. Ja mam wrażenie, ze z takimi propozycjami jesteś oderwany od rzeczywistości.
Albo inaczej spytam ciebie.
W Lte czemu lepszy modem zewnętrzny z wbudowaną anteną od kombinacji modem Lte plus nie wiadomo jaka antena Lte?
Kiedyś tu o tym dyskutowalismy na forum.
To samo w wi-fi.
Weź przetestuj taki xiaomi ax9000, a nie wysnuwasz teorie, ze ma kiepskie wbudowane anteny. Tanie routery mogą mieć kiepskie, ale w tym dużo robi sprzętowy wzmacniacz do każdej z 12 anten.
Podziwiam fachowców którzy żyją tylko wykresami, a nie tym jak sprzęt działa.
Do autora tematu
Kup ax3600 jak ci szerokość jego nie przeszkadza. Najlepiej przez internet. Postaraj się go nie porysować. Protestuj 13 dni i bez podawania przyczyny możesz oddać. Kasa wróci, kupisz inny jak ciebie nie zaspokoi.
Ludzie myślą, ze chińska firma od smartfonów nie może zaskoczyć w routerach.
LEDy w xiami wyłączasz, a jak dalej twojej żonie by się kojarzył z disco polo to cóż, współczuje żony bo ja nie rozumiem co z tym ten router ma wspólnego. Przedziwne ma skojarzenia
Mi to twoje wyżej kojarzy się z talerzem babci na którym obcinała łeb kurom na rosół lub z płaskim UFO