Jeśli będziesz już kupował auto to zacznij od oględzin karoserii i podwozia na tyle ile to możliwe. Zajrzyj w listwy dachu tam gdzie montuje się bagażniki czy nie ma tam przypadkiem proszku po szlifowaniu szpachli. Druga rzecz to progi i podłoga. jeśli będą zgniłe i puste to raczej wątpię żeby mechanik wziął takie coś na podnośnik. Następnie nadkola. najszybciej ulegają (po progach) rdzewieniu… Oczywiście odległości pomiędzy każdym elementem też są ważne. Przypadkiem żeby w tylnej klapie nie było z jednej strony 1 cm a z drugiej 0,3 cm szpary.
Silnik. Patrz czy nie ma wycieków. Zajrzyj czy jest płyn hamulcowy i czy przypadkiem nie ma zapachu smażonej rybki. Sprawdź olej silnikowy. Jeśli będzie zbyt rzadki w wiekowym samochodzie to uważaj na spływające tam borygo przez uszczelkę pod głowicą. Raczej rozpoznasz to po zapachu i żeby nie mówił sprzedawca że jeździ na syntetyku bo wtedy na bank kłamie. Samochody z dużym przebiegiem stosują raczej minerale. Przy odpalaniau silnika wsłuchaj się czy nei ma przypadkiem takiego klekotu jak stary diesel. To oznaka wymiany szklanek, albo zbyt małej ilości oleju. Jeśli jest możliość sprawdzenia akumulatora alternatora i rozrusznika zrób to od razu. Uszczelka pod pokrywę zaworów zwykle przecieka. Nie martw się że to głowica która jest niżej. uszczelka ppod dekle kosztuje 12 złotych i sam ją sobie zmienisz. Do tego świece warto odkręcić i zajrzeć czy nie są czarne lub obsmolone. W tedy najprawdopodobniej silnik bierze olej. Przy oględzinach silnika sprawdź dokłanie wszystkie połączenia czy nie wystaje z nich jakiś zwykle czerwony silikon. Może koleś chce sprzedać coś co jest zrobione na klej i taśmę… Nie daj się. Możesz sprawdzić kompresję na garach jak masz możliwość. Oczywiście też można oszukać wlewając coś takiego jak doktor albo ceramizer.
Przy jeździe próbnej musisz wysłuchać zawieszenie. Staraj się nawet troszkę szybciej przejechać po nierównym terenie. Zobaczysz czy nic nie stuka i nie puka (np wydech). Potem sprawdź czy samochód nie ściąga do strony (jeśli tak to masz problem z oponami lub po prostu podłużnica była walnięta i samochód sam sobie skręca :D). Przy sprzęgle staraj się wyczuć czy się nie ślizga i czy nie słychać łożyska oporowego. Ale to wszystko raczej na zimnym silniku sprawdzaj.
A ostatnia warta uwagi podpowiedź. Jeśli kupujesz od mechanika to zapytaj się gdzie podział resztę dobrych części.
No a co do reszty to możesz sobie sam obejrzeć… Ja napisałem Ci tylko to na co ja nie patrzyłem będąc pod chwilą emocji kupowaniu auta i się zawiodłem. Więc jeśli kupowanie auta to z kimś kto się po prostu na tym zna… Powodzenia