Rosyjska ruletka,13 uczestników,każdy w każdej rundzie strzela do siebie,na końcu pojedynek jeden na jeden,w bębnie rewolweru aż po 4 naboje,wysokie zakłady pieniężne kto wygra,duża kasa dla zwycięzcy.
Do tej pory byłem przekonany że każdą swoją rolą Jason Statham gwarantuje solidne kino akcji/sensacji,niestety teraz się zawiodłem.Film nie zrobił na mnie żadnego wrażenia,jednym słowem kiepściutki.
13 z postu madafakera to jak dla mnie kompletne dno. W filmie praktycznie nie ma akcji, intrygi nie trzyma też w napięciu. Od taka opowieść, do tego przewidywalny koniec. Oglądnąłem chyba z tego powodu że lubię Jasona Stathama, jednak na tym filmie się zawiodłem. Mogę polecić starszy film Strzelec aka Shooter. Naprawdę ciekawy.
Film by może i uszedł w tłumie gdyby właśnie nie te nadprzyrodzone moce…scenarzysta przeszarżował z latającą w przestworzach ośmiornicą atakującą samolot…pomimo iż jest ona tylko wytworem wyobraźni jednego z bohaterów.
Z takich dość nowych filmów polecam “Dom z piasku i mgły” z Jennifer Connelly. Jest to dramat, ale bardzo życiowy i mówiący o problemach nie tylko powszechnych, ale też rzadziej spotykanych. Bardzo mi się podobała fabuła tego filmu i gra aktorów, chociaż jak ktoś ma zły dzień i marny humor może lepiej go nie oglądać.
Jak dla mnie film bardzo dobry,trzeba przyznać że Hiszpanie przykozaczyli,żeby nie być gołosłownym posłużę się fragmentem recenzji znalezionej w sieci:
Jak to łatwo zaoszczędzić na scenografii…wystarczy znaleźć spore pole z kukurydzą,wpuścić tam aktorów,jednego ubrać w czerwony kaptur,dać mu nóż do ręki i niech gania za pozostałymi…jak już się trupów sporo nazbierało,wtedy dajemy jednej osobie przeżyć,przenosimy na koniec akcję na komisariat i finito…mamy film gotowy.
Autor scenariusza a zarazem odtwórca głównej roli gwarantuje swoją osobą iż film będzie miał dwie składnie…strzelanina+ręczny łomot…i te słowa wystarczą za całe streszczenie.
Średnio solidne kino akcji,wprawdzie nie szczytowałem z zachwytu po zakończeniu,ale z braku lepszego zajęcia można obejrzeć.
Przyszedł czas w weekend na film lekki łatwy i przyjemny…ot ściema karate…choreografia walk si…i nic poza tym,do obejrzenia w akcie desperacji.
– Dodane 18.01.2011 (Wt) 17:28 –
Zakazane imperium / Boardwalk Empire
Produkcja: USA
Gatunek: Kryminał / Dramat
Ogląda ktoś aktualnie ten serial na HBO…jeżeli nie to żałujcie…bardzo dobry.
– Dodane 30.01.2011 (N) 15:46 –
Na końcu świata / Krai
Produkcja: Rosja
Gatunek: Dramat
Bardzo dobry film,jakże inny od codziennie oglądanych strzelanek i mordobić,okazuje się iż za pomocą kilku parowozów można zrobić naprawdę kawał dobrego kina.
– Dodane 06.02.2011 (N) 14:07 –
Sanctum 3D
Produkcja: Australia, USA
Gatunek: Dramat, Przygodowy, Thriller
Bardzo dobry film…niesamowite jaskinie,niesamowite przeżycia głównych bohaterów,wszechobecna śmierć…o kinowych efektach 3D nie muszę pisać…mistrzostwo świata.
Nie, no porażka…dużo bezsensownej strzelaniny,dużo bijatyki i nic poza tym…a dwa film jest dziwnie zrealizowany,przyśpieszenia poszczególnych scen,momentami podwojenie widzianego obrazu…szkoda się wygłupiać z oglądaniem.
– Dodane 13.02.2011 (N) 16:42 –
Prawdziwe męstwo
Produkcja: USA
Gatunek: Dramat, Western
Bardzo dobry film,niby klasyczny western a jednak ma coś w sobie…10 nominacji do Oskara działa jak magnes sądząc po sporej frekwencji w kinie.