Cześć,
Tak mnie @wasabi1084 zainspirował tematem i ciekaw jestem jakie macie audio na biurku… U mnie stoi Stanmore II jak się okazało - kiepski sprzęt.
Cześć,
Tak mnie @wasabi1084 zainspirował tematem i ciekaw jestem jakie macie audio na biurku… U mnie stoi Stanmore II jak się okazało - kiepski sprzęt.
@miiio U mnie PC podpięty poprzez S/PDIF do amplitunera Yamaha R-N800A, a do niego Tonsil Altus 300.
Ale za to ładnie wygląda. Komponuje się z mielonym kotletem jak nic innego. On jest kiepski, jak na tę cenę, a nie w ogóle, gra tak, jak to takie samograje mają w zwyczaju. W tej cenie mam np. w siłowni końcówkę mocy jakąś niemiecką, przedpotopową stereo, kolumny podłogowe Technics i to gra, a kosztuje pewnie podobnie.
Z drugiej strony, można kupić dwie plastikowe koszulki, np. jakieś barachło Adidasa za kilka stówek, i taką samą bez marki za kilkadziesiąt zł. Firmy każą sobie płacić za markę, to nie PC gdzie łatwo porównać parametry.
Oj ciekawy jestem jak ten zestaw z Klipsch R-50M na ładnych podstawkach by grał z tymi wzmacniaczami Fosi Audio TB10D, Fosi Audio BT20A Pro i czy wydaje też jakieś dźwięki przy parowaniu itp. bo mnie uwiodłeś tym zestawem.
Ps. I mnie denerwuje ta prostota i uniwersalność nie mniej to mocne i przyjemne brzmienie.
Jest tyle tych wersji chińskich, że najlepiej zapytać sprzedawcy. Nie wiem czy wydaje dźwięki, nie zwracałam uwagi, jak miałem w łapach, a miałem tych wynalazków różnych tyle, że naprawdę bym zgadywał. Poszukaj, jest pewnie na YT test jakiś.
Zresztą jak tylko o dźwięk parowania chodzi, to po prostu podepnij jakiś cichy adapter BT do stanmore (nie wiem jak 2 ale do jedynki spiralny przewód dali nawet, ze złotymi wtykami ) pod gniazdo AUX i po zawodach.
Od 20 lat… CREATIVE INSPIRE P5800 5.1
Brak planów zakupów, nawet jak zdechną to naprawię.
Philips BTB7150 robi u mnie jako audio komputerowe.
A powie mi ktoś jak dodać spectrum nawet takie najprostsze jak ma foobar do odtwarzanej muzyki z music.youtube? Są jakieś wtyczki czy coś w podobie…
Tak mi się przypomniało…
Za dzieciaka, gdzieś pod koniec '99 albo początek 2000 roku, miałem w domu Creative Cambridge SoundWorks DTT2500 Digital. Fantastyczny to był zestaw. Sub miał raptem około 20W ale bez problemu trząsł szybami w oknach
Żałuję, że go sprzedałem.
A mnie teraz martwi bo zostałem z układem Realtek ALC 897 na płycie i słuchawkami Grado SR60 i nie wiem czy to będzie przyzwoite stereo… coś tam piszą o tej karcie ale to tylko ALC 897
"Unikalny kodek audio zaprojektowany w ścisłej współpracy z firmą Realtek dla płyt głównych TUF GAMING B650 charakteryzuje się niespotykanym dotąd stosunkiem sygnału do szumu na poziomie 98 dB dla wyjścia liniowego stereo, zapewniając nieskazitelną jakość dźwięku.
Przetwarzanie dźwięku DTS® poprawia jakość dźwięku w zestawach słuchawkowych i głośnikach do gier, redukując zniekształcenia i zapewniając głębsze basy, dzięki czemu gry, filmy i muzyka brzmią lepiej. Umożliwia także dostosowanie ustawień dźwięku."
A potrafisz bez danych cyfrowych rozróżnić SNR (97 dB vs 95 dB) ? Bo ja nie.
No właśnie tak piszą że kodek ma THD-N na poziomie 85dB i dziwi mnie czemu taki opis.
Wystarczający do codziennego użytku, gier, filmów i podstawowego słuchania muzyki.
Nie nadaje się do wymagających słuchawek i profesjonalnego odsłuchu.
Może generować słyszalne szumy w czułych słuchawkach (np. Grado SR60x).
Też bym chciał chociaż coś na wzór Audioteak HD2 gdzie miałem wzmacniacz słuchawkowy.
Na tel. będzie lepiej słychać… (tzn. chyba bo nie mam jeszcze zestawu)
Chociaż już jest różnica do tej karty HD2
Oczywiście, że potrafisz. Puść sobie Błękitną rapsodię, tylko wersje bez kompresji, często są surowo nagrywane na koncertach. Np. z fantastycznym pianinem pana LangLang. Przesłuchaj spokojnie całą. Gwarantuje, że dosłownie 1-2 dB da się wyczuć. Zwłaszcza jeśli zna się na pamięć, ale niekoniecznie.
Duża dynamika utworu sprawia, że ciche partie utworu zaczynają tonąć w szumie. Zresztą tak można i dynamikę przetestować, ten utwór doskonale się do tego nadaje, mamy raz bardzo ciche partie, a raz bardzo głośno.
Tylko, oczywiście to tak naprawdę nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Jest do wyłapania na specyficznych utworach, jak się wie czego szukać. Zatem w zasadzie to masz rację.
Ma lepsze parametry niż nie jeden sprzęt za grubą kasę. Co do dynamiki, i odstępu od szumu to wygląda tak. W typowym domu, w nocy masz ok. 30dB tła, aby zatem słyszeć coś w nocy musisz dać te 30dB dodaj do tego 90dB i masz już 120dB czyli start odrzutowca w odległości 25 metrów, u większości ludzi ból a przy dłuższym narażeniu na hałas uszkodzenie słuchu. Zatem w dzień, gdy mamy ok. 35-40dB w domu nawet nie skorzystamy z takiej dynamiki, stąd zresztą kompresja utworów, mało kto ma czas i miejsce na słuchanie w idealnych warunkach. Reasumując 90dB odstępu od szumu to doskonały wynik a dynamika na poziomie 85dB jest zwykle wystarczająca z nawiązką.
SR60 brzmią dobrze na wszystkim. Zwłaszcza po kilku tygodniach, gdy zmiękną i zaczniesz odkrywać, że coś zaczyna brzmieć coraz lepiej za 2-3 razem. Aby płyta nie dawała zakłóceń i będzie ok.
Głośniki Logitech Z407 [moc = 80 W], ale ostatnio ich nie używam, bo słucham sobie muzyczki przez słuchawki AKG N60NC [kupione na Allegro Lokalnie za 350 zł 26 stycznia 2025 r.]
Cześć,
Czy da się podłączyć stacjonarny komputer z bluetooth z głośnikiem Stanmore II przez bluetooth. Czy pozostaje RCA
Da się
Lepiej gra oczywiście RCA, ale da się.
Jak to… ??? A duża różnica w dźwięku będzie - coś brzęczy oj zakupy i zakupy
Przecież jak idzie ci przez BT to trzeba zakodować, potem leci stratnie do urządzenia, tam jest dekodowane i potem masz przetwornik cyfrowo analogowy wewnątrz.
Przez RCA leci ci takiej jakości, jak masz przetwornik w karcie muzycznej. Omija potrzebę kompresji do formatu obsługiwanego przez BT.
Ma sens, gdy masz bardzo słabą kartę muzyczną.
Trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia laga między video a audio, jeśli leci film.
Da się, ale głośnik obsługuje tylko podstawowe kodeki tj SBC i zwykły aptX. Nie obsługuje kodeków wysokiej jakości tj aptX HD ani LDAC. Co to w praktyce oznacza?
Jak połączysz kablem i masz przyzwoitą kartę dźwiękową w komputerze, to nawet lepiej niż jak byś miał w głośniku obsługę kodeków wysokiej jakości aptX HD i LDAC.
Windows 10/11 chyba obsługuje aptX ale już sam nie mam pewności. To jakim kodekiem faktycznie połączyłeś się do głośnika sprawdzisz programem Bluetooth Tweaker - ważne żeby to nie był najsłabszy SBC.
Pytanie, po co to wszystko?
… tj czy słyszysz różnicę, bo to nie jakieś kolumny hifi tylko po prostu głośnik. Sprawdź sam, podłącz się przez kabel, potem z Windows i na koniec z Androida (Android obsługuje AptX), przesłuchaj kilka tych samych utworów, oceń sam.
Na marginesie, jeżeli ktoś potrzebuje LDAC czy aptX HD w Windows, to jest przystępny cenowo soft do tego Alternative A2DP Driver