Jakie polecacie głośniki do 500 zł?

Jaki zestaw głośników 2.1 lub 5.1 polecacie ??

Na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie takiego sprzętu ??

Do czego chcesz te głośniki? Do muzyki? Gier? Filmów?

Głośniki bardziej do muzyki czy bardziej do gier, filmów?

Do wszystkiego po trochu, ale najbardziej interesuje mnie do filmów i muzyki

Microlab Solo7c jeżeli do muzyki.

Jeżeli masz sporo oryginalnych filmików (albo avików) z dźwiękiem zapisanym przestrzennie (w sensie na kilka kanałów, a nie zwyczajne stereo jakie można ściągnąć z internetu) i masz jakiś większy pokój to można rozejrzeć się za 5.1. Pytanie tylko czy masz takie filmy i czy masz wystarczająco duży pokój (a nie klitkę)?

Mój pokój to wymiary około 3X4m

Dodane 06.06.2009 (So) 21:05

i do avików :slight_smile:

Jaką masz kartę muzyczną? Zintegrowaną z płytą główną, czy jakąś lepszą?

Na razie zintegrowaną z płytą Asusa, może po zakupie odpowiednich głośników bym zakupił kartę

do 500 zł można kupić i kartę i głośniki.

System 5.1

http://www.ceneo.pl/951086?gclid=CLL0yc … 3godVynUcw

http://proline.pl/sklep.php?prodid=LOG+970223-0914 + kartę.

Chyba, że na kartę masz/będziesz miał osobno kasę - to co innego.

http://allegro.pl/item653810921_glosnik … _basy.html

lub

http://allegro.pl/item646745630_glosnik … _basy.html

• lepsza karta dźwiękowa

To jak już jesteście przy kartach to jakie byście zaproponowali ??

Dodane 06.06.2009 (So) 21:23

A z głośników tych mniejszych komputerowych 2.1 macie jakiś faworytów ??

Logitech X-540 Sam mam te głośniki naprawdę fajne, super jakość i tryb matrix!

Logitech G51 Troszkę lepszy zestaw od mojego, większa moc i lepszy design.

Genius SW-HF 5.1 5100 Moc, moc, moc - jakościowo takie sobie

Genius SW-HF 5.1 6000 Trochę odświeżony model może być troszkę ponad 500zł

Sprawdź ceny na ceneo jeszcze

System 2.1 - według mnie, te są najlepsze!

http://www.ceneo.pl/67420

Co do karty muzycznej, polecam tą: S ound Blaster X-Fi mx Xtreme Gamer BOX

Mój pokój to wymiary około 3X4m - może by jakoś ułożył ten zestaw 5.1, ale

i do avików :slight_smile: - raczej bym w takie zestawy nie celował :stuck_out_tongue:

bochen9 podał dobrą propozycję: bierz Microlab Solo6c i do tego wspomnianą przez paracik: Sound Blaster X-Fi mx Xtreme Gamer i akurat zmieścisz się w 500zł, z jakości dźwięku będziesz bardzo zadowolony (basu też nie masz co się martwić, starczy w zupełności, w końcu masz 2 głośniki 6,5’’).

Nie bierz żadnych plastikowych głośniczków Creative ani Logitecha, a już na pewno nie Z-300 w takiej cenie. Kup porządne 2.0, czyli Microlab Solo6c. Te głośniki potrzebują dobrej karty dźwiękowej, by w pełni docenić ich zalety. Kup do nich Sound Blaster X-Fi mx Xtreme Gamer. Z tego zestawu na pewno będziesz zadowolony.

No i co z tego, że satelitki są z plastiku. Zapomniałaś dodać, że są z lepszego plastiku - grubszego.

Sub jest z drewna. Popatrz na komentarze - jakoś wszyscy są zadowoleni z Z-2300 jak już :roll:

Dobry dźwięk można uzyskać tylko z głośnika w drewnianej obudowie, posiadającego większą membranę. Nie bez powodu na liczących się forach dotyczących dźwięku polecane są Microlaby, Vigoole, Swansy, czy Geniusy - wszystkie w drewnie.

Najbardziej pożądanym materiałem na obudowy głośników jest drewno. Nie bez przyczyny jest ono najczęściej używane do budowy instrumentów akustycznych. Jego właściwości rezonansowych do dzisiaj nie można zastąpić żadnym innym materiałem. Drewno jest doskonałym rezonatorem i brzmienie dźwięku powinno być bardziej naturalne. Nie mniej ważne jest miejsce gdzie gdzie używane będą głośniki. Pozytywne oddziaływanie na wrażenia słuchowe ma drewno, czyli po prostu drewniane meble i podłoga.

Cyt. “W przeważającej większości głośników komputerowych subwoofer ma obudowę z tworzywa sztucznego i jest zmuszony do grania w wyższym paśmie niż klasyczny subwoofer grać powinien. Ma to na celu zrekompensowanie braku wyspecjalizowanego głośnika średniotonowego. Jego braku nie zastąpią również minigłośniczki, które starają się spełnić rolę głośnika średniowysokotonowego. W efekcie otrzymujemy zestaw z ubożuchnym brzmieniem tonów średnich.”

Miałem przyjemność posłuchać głośników Z-2300 i nic nie buczało i nie trzeszczało. Słuchałem na max basach i głośność około 70%

Także każdy wybierze te, które chce. Tylko, one nie są wcale gorsze - mylisz się. Wszystkie komponenty komputera mają zalety i wady.

Tylko po co pakować się w 5.1, jak McRace1991 nawet zbytnio filmów nie ma z tyloma kanałami, ani wielkim pokojem się poszczycić nie może?

Nie można zaprzeczyć, iż właściwości rezonansowe drewna są znane od wieków. Drewno dzięki swoim unikalnym właściwościom wzmacnia dźwięk nie zniekształcając go, dzięki czemu jest bardziej naturalny, niż ten płynący z głośników w obudowach plastikowych. Dlatego też o niebo lepszym wyborem za kwotę 500 zł są Microlaby. Owszem dźwięk płynący z Logitechów będzie czysty, ale nie tak naturalny, jak z Microlabów. Mówię to na podstawie własnego doświadczenia, bo sama korzystam, właśnie z 2.0 Microlaba po przejściu z 5.1 Creative.