Kupiłem sobie nie dawno nowego laptopa z zainstalowanym windows 10 i chciałem się was zapytać o kilka rzeczy.
Czy warto instalować na nim programy do czyszczenia dysku i rejestru i defragmentacji dysku ? Czy lepiej nie instalować żadnych i korzystać tylko z tych systemowych, co już są w systemie ?
Natomiast jeśli jednak dobrze jest sobie jakiś tego typu program zainstalować to proszę powiedzcie mi jaki najlepiej ? - żeby był skuteczny, ale żeby nie narobił mi żadnych szkód w systemie.
Najlepiej pozostać przy domyślych programach, np. do defragmentacji dysków. Nie warto instalować zewnętrznych softów, bo to na jedno i tak wychodzi. Zainstaluj CCleaner i to wystarczy.
Mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego nowo zakupionego laptopa. Może nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj.
Chodzi o to, że na laptopie mam zainstalowane od czasu zakupu wraz z systemem windows 10 takie programy jak:
Dropbox 25 GB
Eevernote
Eye Care Switcher
Foxit PhantomPDF
ROG Gaming Center
TeamViewer 10
WebStorage
WPS Office
Witamy w rejestracji produktu ASUS
Haven`t Sign in
Oprogramowanie McAfee Live Safe
Asus GiftBox
Czy te programy wymienione są potrzebne u mnie na laptopie do czegoś ? czy mogę normalnie w dodaj/usuń programy odinstalować ? czy też lepiej odinstalować je w jakimś programie specjalnym do tego celu ? - Czy może jednak lepiej tych programów nie ruszać ?
I jeszcze jeśli chodzi o tego antywirusa McAfee to powiedzcie mi proszę czy lepiej korzystać z tego ? czy lepiej jest odinstalować ten i uruchomić wbudowany w windows 10 program windows defender ?
Dropbox - usługa przechowywania danych w chmurze. Jak nie potrzebujesz możesz odinstalować.
Evernote - usługa do przechowywania notatek. Jak nie potrzebujesz to odinstaluj.
Eye Care Switcher - po nazwie wnioskuję, że to jakiś program do zmniejszania jasności ekranu w nocy w celu ochrony oczu. Możesz usunąć.
Foxit PhantomPDF - program do obsługi PDF. Możesz usunąć i zainstalować inny według uznania.
ROG Gaming Center - nie wiem co to. Ja bym usunął.
TeamViewer 10 - program, który pozwala na zdalne połączenie się z Twoim komputerem, jeśli na przykład masz jakiś problem z którym nie możesz sobie poradzić. Jeśli myślisz, że może się przydać kiedyś to zostaw.
WebStorage - nie znam. Po nazwie stwierdzam, że jest to coś w stylu Dropboxa wspomnianego wyżej.
WPS Office - chińska podróbka Microsoft Office. Jeśli nie chcesz kupować pakietu Office to polecam LibreOffice, a WPS Office usuń.
Witamy w rejestracji produktu ASUS - usuń
Haven`t Sign in - usuń
Oprogramowanie McAfee Live Safe - chyba coś w stylu antywirusa. Ja bym usunął i korzystał z wbudowanego w Windows 10 Windows Defendera.
Asus GiftBox - usuń.
Wszystko możesz normmalnie usunąć w panelu sterowania->Dodaj lub usuń programy.
Tzw. crapware czyli “tona” badziewia fundowana gratis przy zakupie nowego laptopa. Osobiście zawsze wywalam partycję recovery i stawiam czysty system bez badziewia.
Możesz spróbować tego softu (nie znam nie używałem) w teorii wywali cały crapware.
Masz z boku Rejestr kliknij następnie Szukaj aby znaleźć problemy jak skończy to Napraw zaznaczone problemy. Możesz jeszcze sobie kopię zapasową rejestru i tyle.
Jeszcze zauważyłem u siebie na nowym laptopie takie programy, które uruchamiają mi się wraz z uruchomieniem systemu windows 10.
Zauważyłem je w menu rozwijanym obok zegara na pasku zadań. Czy te poniżej wymienione programy też mogę odinstalować ? czy jednak są one do czegoś potrzebne i usunięcie ich może uszkodzić system ?