Jakie programy do defragmentacji i czyszczenia dysku i rejestru polecacie?

Kupiłem sobie nie dawno nowego laptopa z zainstalowanym windows 10 i chciałem się was zapytać o kilka rzeczy.

Czy warto instalować na nim programy do czyszczenia dysku i rejestru i defragmentacji dysku ? Czy lepiej nie instalować żadnych i korzystać tylko z tych systemowych, co już są w systemie ?

Natomiast jeśli jednak dobrze jest sobie jakiś tego typu program zainstalować to proszę powiedzcie mi jaki najlepiej ? - żeby był skuteczny, ale żeby nie narobił mi żadnych szkód w systemie.

Najlepiej pozostać przy domyślych programach, np. do defragmentacji dysków. Nie warto instalować zewnętrznych softów, bo to na jedno i tak wychodzi. Zainstaluj CCleaner i to wystarczy.

1 polubienie

Systemowe narzędzia wystarczą w 100%

1 polubienie

Powiedzcie mi proszę jeszcze,  czy konieczne jest robienie takiej defragmentacji i czyszczenie dysku co jakiś czas ? np. raz na miesiąc.

Czy jak nie będę robił tego wcale to też będzie dobrze ? Bo chyba od tego komputer nie zacznie mi jakoś wolniej działać ?

System sam robi sobie defragmentację dysku co jakiś czas.

Mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego nowo zakupionego laptopa. Może nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj.

Chodzi o to, że na laptopie mam zainstalowane od czasu zakupu wraz z systemem windows 10 takie programy jak:

• Dropbox 25 GB

• Eevernote

• Eye Care Switcher

• Foxit PhantomPDF

• ROG Gaming Center

• TeamViewer 10

• WebStorage

• WPS Office

• Witamy w rejestracji produktu ASUS

• Haven`t Sign in

• Oprogramowanie McAfee Live Safe 

• Asus GiftBox

Czy te programy wymienione są potrzebne u mnie na laptopie do czegoś ? czy mogę normalnie w dodaj/usuń programy odinstalować ? czy też lepiej odinstalować je w jakimś programie specjalnym do tego celu ? - Czy może jednak lepiej tych programów nie ruszać ?

I jeszcze jeśli chodzi o tego antywirusa McAfee to powiedzcie mi proszę czy lepiej korzystać z tego ? czy lepiej jest odinstalować ten i uruchomić wbudowany w windows 10 program windows defender ?

Dropbox - usługa przechowywania danych w chmurze. Jak nie potrzebujesz możesz odinstalować.

Evernote - usługa do przechowywania notatek. Jak nie potrzebujesz to odinstaluj.

Eye Care Switcher - po nazwie wnioskuję, że to jakiś program do zmniejszania jasności ekranu w nocy w celu ochrony oczu. Możesz usunąć.

Foxit PhantomPDF - program do obsługi PDF. Możesz usunąć i zainstalować inny według uznania.

ROG Gaming Center - nie wiem co to. Ja bym usunął.

TeamViewer 10 - program, który pozwala na zdalne połączenie się z Twoim komputerem, jeśli na przykład masz jakiś problem z którym nie możesz sobie poradzić. Jeśli myślisz, że może się przydać kiedyś to zostaw.

WebStorage - nie znam. Po nazwie stwierdzam, że jest to coś w stylu Dropboxa wspomnianego wyżej.

WPS Office - chińska podróbka Microsoft Office. Jeśli nie chcesz kupować pakietu Office to polecam LibreOffice, a WPS Office usuń.

Witamy w rejestracji produktu ASUS - usuń

Haven`t Sign in - usuń

Oprogramowanie McAfee Live Safe  - chyba coś w stylu antywirusa. Ja bym usunął i korzystał z wbudowanego w Windows 10 Windows Defendera.

Asus GiftBox - usuń.

Wszystko możesz normmalnie usunąć w panelu sterowania->Dodaj lub usuń programy.

Tzw. crapware czyli “tona” badziewia fundowana gratis przy zakupie nowego laptopa. Osobiście zawsze wywalam partycję recovery i stawiam czysty system bez badziewia.

Możesz spróbować tego softu (nie znam nie używałem) w teorii wywali cały crapware.

http://www.dobreprogramy.pl/PC-Decrapifier,Program,Windows,40863.html

W W10 jest prostsza metoda Restartuj komputer do stanu początkowego.

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17085/windows-8-restore-refresh-reset-pc

Jeszcze zauważyłem w “dodaj lub  usuń” takie programy jak:

• Uzyskaj office

• TripAdvisor Hotels Flights Restaurants

• MyASUS Service Center

• Microsoft Office 365 pl-pl

• McAfee WebAdvisor

• Game First IV

• Facebook

• Asus Live Update

Nie wiem czy te wymienione programy też mogę odinstalować sobie i nie spowoduje to żadnych szkód na moim nowym laptopie ?

Możesz wszystko wywalić. Nie spowoduje to żadnych szkód jedynie przyniesie same korzyści :slight_smile:

Jeśli dysk jest SSD, to nie trzeba.

A co jeśli to jest zwykły dysk o pojemności 1 TB ?

Jeśli zaś chodzi o te programy, które wypisywałem to mam nadzieje, że one nie zostawiają jakiś wpisów w rejestrze ?

Niezależnie od typu dysku zostaw dbanie o niego Windowsowi. Na dyskach HDD system co jakiś czas sam przeprowadza defragmentację.

Pewnie zostawią.

A można też z rejestru systemu pozbyć się wpisów do tych programów ? jeśli tak to w jaki sposób ?

CCleaner.

W CCleaner to jak to zrobić ?

Masz z boku Rejestr kliknij następnie Szukaj aby znaleźć problemy jak skończy to Napraw zaznaczone problemy. Możesz jeszcze sobie kopię zapasową rejestru i tyle.

Jeszcze zauważyłem u siebie na nowym laptopie takie programy, które uruchamiają mi się wraz z uruchomieniem systemu windows 10. 

Zauważyłem je w menu rozwijanym obok zegara na pasku zadań. Czy te poniżej wymienione programy też mogę odinstalować ? czy jednak są one do czegoś potrzebne i usunięcie ich może uszkodzić system ?

• Asus USB Charger Plus

• Asus Smart Gesture

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Pierwszy kontroluje ładowanie baterii. - zostaw.
Drugi to sterownik TouchPad, który udostępnia rozmaite ficzerki. - zostaw.

Odinstaluj Webstorage.