Flicker Free (Redukcja migotania) jest, powłoka matowa (anti-glare) jest.
Ogólnie w ramach ciekawostki posiadam ten monitor: Samsung S24R35A (LS24R35AFHUXEN) charakteryzuje się on dodatkowo kontrastem statycznym 5000:1, więc trochę więcej niż przy typowych VA 3000:1.
Co zrobiłem, żeby poprawić komfort użytkowania i zredukować zmęczenie oczu?
– Zredukowałem jasność, kontrast, ostrość.
Z ustawień:
- Brightness: 90
- Contrast: 75
- Sharpness: 60
Na:
- Brightness: 22
- Contrast: 11
- Sharpness: 40
Być może zrobiłem to trochę nieumiejętnie, bo wszystkie parametry ustawiałem na oko. W Windows 10 możecie sobie jeszcze wpisać na pasku "Kalibruj kolory na ekranie" i zacząć proces.
- Okno, parametr gamma nie zmieniałem, bo producent powinien z tym sobie poradzić, czyli domyślne 2.2
- Elementy sterujące jasnością i kontrastem ekranu
a. Ustaw jasność (koszula z garniturem i znak X), i na tej podstawie ustawiłem minimalną wartość Brightness
b. Ustaw kontrast (fały i guziki koszuli), i na tej podstawie ustawiłem minimalną wartość Contrast - Balans kolorów nie zmieniałem, bo z RGB też powinien sobie poradzić producent
Sharpness to właściwie ustawiłem na 40 na podstawie opinii jednego użytkownika na jakiejś angielskiej stronie, gdzie wypowiadali się inni użytkownicy forum na temat tego właśnie modelu monitora. Więc ten parametr raczej powinienem zmienić, aby pasował do moich ustawień, ale za bardzo nie wiem jak go dobrze ustawić.
Być może powinna wystarczyć strona Sharpness - Lagom LCD test. Ale za bardzo nie wiem jak się nią posługiwać. Czytałem opis dołączony poniżej, ale jednak nic on mi nie mówi. Więc jak ktoś rozumie o co w tej stronie chodzi, to niech mi wytłumaczy prosto jak powinienem to skonfigurować, żeby było dobrze. Tyle mi się udało wywnioskować, że domyślny obraz (z prostokątnymi biegunami białym i czarnym) jest dla DVI/HDMI, a kliknięcie "Toggle lines only" dla VGA.
Więc jak ktoś umie posługiwać się tą stroną to proszę wytłumaczyć. (jak ogólnie powinno to się ustawiać)
A co do kontrastu to posiadam sprzeczne informacje czy dobrze jest go mieć więcej czy nie. Więc jak ktoś się zna proszę się wypowiedzieć.
wysoki kontrast sprawdza się w multimediach, czyli grach i filmach, gdzie obraz wypada z reguły znacznie korzystniej, gdy wyświetlany jest w możliwie szerokim zakresie jasności, sytuacja ma się odwrotnie w przypadku pracy zarówno do prac związanych z grafiką czy ślęczeniem nad tekstem/rysunkiem technicznym, wysoki kontrast wpływa dość negatywnie na nasze zmęczenie, znużenie i ogólne nadwyrężenie wzroku, objawy są szczególnie uciążliwe przy czytaniu, gdzie z reguły mamy do czynienia z białym tłem i czarnymi fontami, w takim wypadku łagodniejszy i zdrowszy dla naszych patrzałek jest stosunkowo niski kontrast, taki, który normalnie wydawałby się nie do przyjęcia, nie bez powodu dobre monitory wyposażone w tryb tekst (lub coś podobnego) w ogóle nie wyświetlają białej bieli, tylko jakiś kremowo-żółtawy odcień, to po to by nie niszczyć nam oczu (źródło)
kontrast - parametr elektrooptyczny obrazu, który określa stosunek luminancji maksymalnej do luminancji minimalnej, im wyższy kontrast tym (do pewnego stopnia) lepszy obraz (źródło)
Im wyższy kontrast, tym korzystanie z monitora będzie bardziej bezpieczne dla naszego wzroku.
Najzdrowszy monitor dla naszych oczu będzie charakteryzował się najwyższym możliwym kontrastem – 5000:1. (źródło)
Wpisywałem jeszcze "Dopasuj tekst ClearType" i z 5 planszy tylko na jednej wybrałem inny tekst, aby poprawić czytelność.
Pobrałem jeszcze f.lux żeby zmieniało mi barwę na cieplejszą w zależności od pory dnia. Co podobno też ma na celu zredukować zmęczenie oczu.
Mam też problem, że smużeniem. Właściwie jest pewien próg przy którym monitor nie smuży (mało), zależne jest to prawdopodobnie od kontrastu, więc dlatego muszę mieć jego małe wartości. Domyślne 75 masakra. A tak to zostawia np. ślady: jak strona jest biała, a przycisk czerwony to daje takie żółte tło podczas przewijania. Jak niebieski to zostawia błękitne rozmycia. Więc jasność, kontrast i ostrość można byłoby jeszcze dostosować tylko żeby było odpowiednie dla mojego monitora. Wartości powinny być takie żeby nie sprawiały problemów, a dawały efekt.
Co jeszcze można zrobić? Albo jakie dodatkowe kroki można byłoby podjąć, żeby jeszcze bardziej uprzyjemnić korzystanie z monitora? Macie jakieś swoje przemyślenia albo czy jest jeszcze coś co pominąłem, a mogłoby dać jakiś efekt. Różnica która byłaby odczuwalna i dawała jakiś dodatkowy komfort?
Jakieś pomysły?