Jakiego macie smartfona i dlaczego?

Cześć,

Zamierzam w tym roku wymienić smartfona bo już mi się znudził obecny Pixel 3 i tu będzie przesiadka na Google Pixel 9 PRO XL

Jakie macie smartfony i dlaczego takie?

Pixel 7.
Przesiadka z wielu innych marek, flagowców; Samsunga, Huawei, Nokii, Motoroli …

Świetny stosunek ceny do możliwości. Zawsze aktualne oprogramowanie. Póki działa mi 7, ani myślę o przesiadce na wyższy model :wink:

Mam S23 Plus. Dostałem rok temu na Boże Narodzenie. Zastąpił on mi S20 FE 5g. Wcześniej był LG v30, Xperia m5 Galaxy Core. On był pierwszy. Ten Core.

Ajfon SE 2022, ponieważ Palec ID. Dokonałem przełomowej wymiany z … SE 2020 xD
A wcześniej SE 2016. Wcześniej miałem Redmi 4A (wygrany w konkursie blogowym dp) i Lumię 640 (też wygraną). Przedtem - Xperia SP i Moto X Play (stłukłem).

Jak na właściciela aj(super mega hiper)phona ewidentnie nie umiesz w ogłaszanie tego światu. Rzeczą obowiązkową jest napisanie, że przedtem zanim zmądrzałeś miałeś telefony z androidem, ale się zawieszały, muliły i w ogóle nie dało się tego używać!

1 polubienie

Ale powiedźcie mi 9 pro vs 9 pro xl

…z tego co się z orientowałem to te telefony chodzą po około 5K. Wiem to drobniaki, ale tak dla sportu, żeby się przewietrzyć, poszedłbym do jakiegoś sklepu gdzie je oferują i sprawdził jak jeden z drugim leży mi w dłoni. Która wielkość bardziej Ci odpowiada.

Rozumiem, że chcesz się pochwalić przyszłym zakupem - ale tu wróżbitów mało. Nikt nie odgadnie twoich preferencji.

Nie pochwalić ale dylemat czy ten cm robi różnicę, to wstępna faza przymiarki do tego modelu bo mój już nie wyrabia nie mniej trzyma się dobrze. Dlatego i 9 wersja na oku w wakacje może po 2k i sie skuszę ale nie wiem pro czy pro xl. A sklepu nie mam by przymierzyć się do któregoś.

Chłopie to Twoja dłoń i Twoja kieszeń. Zna ją lepiej randomowy Wicuś z forum czy Ty?

Już widzę jak ten telefon w wakacje będzie kosztował 2K (chyba, że używka). Siódemka teraz w sklepie po 2.5K

Sprzęt praktycznie identyczny jeżeli chodzi o parametry. Wybierz to co lepiej będzie leżało w ręku.

1 polubienie

Tak miałem 8 kupić, ale się odwleklo. @p19koz masz rację to moje łapska i odczucia, nie przemyślałem tematu, nie mniej ciekawy jestesm co i dlaczego…

Jeżeli chodzi o mnie, różnica nie jest duża. XL jest 1cm wyższy i około pół cm szerszy. W sumie obecnie mam smartfon, który jest rozmiarami pomiędzy PRO i XL i chyba wolałbym ten większy. Nie noszę smartfona w wąskich kieszeniach spodni itp, więc nic nie ugrałbym na tym mniejszym.

Oczywiście jeżeli zamierzasz tyle wydać. Największa różnica to cena.

1 polubienie

Jeszcze w temacie Pixeli, bo również zastanawiam się nad tym telefonem. Wszystkio mi w nim pasuje, poza aparatem. Tzn robi doskonałe zdjęcia, ostre, ale nakłada na nie specyficzne filtry. Np czerwienie idą w kierunku brązu. Paleta jest zawężana i tonowana dosyć monotematycznie w kierunku „kolorów zachodzącego słońca na pustyni”. Ładne, ale gdyby to było opcją.

Oczywiście to kwestia gustu i to może się podobać. Pixele mają świetne wsparcie Google i choćby dlatego warto kupić. Co więcej to topowy smartfon fotograficzny ale mi jednak brakuje tu szerszej palety barwnej. Pixele tak mają od lat, tą specyficzną kolorystykę. Warto się temu przyjrzeć i zastanowić czy nam odpowiada.

Dla porównania zdjęcia z Huawei Pura 70 Ultra, Huawei Pura 70 Ultra Camera test - DXOMARK którego u nas niestety nie należy brać pod uwagę z racji brak usług Google, a który w moim odbiorze (jak i również iPhone) widzą najszerszą paletę barw i kwestią może być jedynie wzmocnienie lub osłabienie ich nasycenia. Nie mamy do czynienia z przesunięciami barw w postaci filtrów, czy „spłaszczenia” z powodu redukcji palety.

Wszystko zależy do czego. Mam np jakiegoś nowego Huaweia i robi za awaryjny modem 5G, oraz odtwarzacz muzyki, spięty przez BT. Mam iPhone 16 pro i służy do sprawdzania aplikacji dla tego systemu, a tak, to w zasadzie leży, mam Xiaomi 14T, i jest ok. do wydawania paczek i czytania kodów kreskowych.
Mam też Realme GT3 Neo, i ten używam jako telefon codzienny.

Dlaczego? Bo na iPhone czytanie książek i legimi to katastrofa, na Xiaomi często zrywa BT z autem, a Realme jest bezproblemowy. Do tego 150W ładowanie, to coś genialnego. Myje zęby, wracam, telefon naładowany.

@wasabi1084 Wow ale seria, gdzie to nosić i jak tu się połapać w takim zestawie.

A nie lrpiej najprostszy Kindle by się sprawował? Ja takie połączenie będę miał z google Pixel 9 PRO XL po lekturze @Bradlee dzięki.

Tylko pamiętaj, że Kindle jest dosyć ograniczony do sklepu Amazon. Żeby korzystać np z Legimi, to musisz ładować książki przez PC’ta za pośrednictwem dedykowanej apki do PC’ta od Legimi (brak możliwości instalacji apek w Kindlu). Co jakiś czas musisz synchronizować poprzez PC’ta, bo książki z DRM wygasają.

Z tego co kojarzę, audiobook’a też nie odtworzysz jak masz go np w mp3. Kindle odtwarza jedynie audiobooki kupione w Amazon. Zaletą Kindle jest oczywiście to że działa wieki na baterii i to co ma robić, robi dobrze - tzn odczytuje format mobi, w którym to formacie możesz przesłać książki po kabelku. Jeżeli masz np w epub to musisz konwertować. Z PDF’ami są problemy, tzn przeglądarka jest kiepska.

Jeżeli godzisz sie z ograniczeniami to Kindle warto kupić z uwagi na cenę. Na Amazon regularnie są mocne promocje. W standardowej cenie raczej nie warto.

Nie noszę, trafiły się w różnych sytuacjach i leżą głównie w pracy.

A Kindle do Legimi, to słaby wybór.

Ale prawdę powiedziawszy, odkąd AI zaczęła się nadawać do tłumaczenia książek, to Legimi ma w niektórych seriach opóźnienie.

A ile osób zarabia na tyle żeby uznać 5K za drobniaki? XD

Moto G82. Bo

• to mój któryś z kolei egzemplarz (jeden załatwiłem przez pracę w chemii, jeden miał problemy z mobo, reszta egzemplarzy czy to moja, rodziny czy znajomych jest bezproblemowa)
  • jest wystarczająco wydajny (dla moich potrzeb)
  • czysty android który nie drenuje za bardzo baterii

Minusy to ciche głośniki. Tzn rozmowy słychać dobrze ale nie zawsze usłyszę dzwonek a nie chcę ustawiać na maksa żeby mi go nie rozsadziło XD

Pixele oczywiście to dobry wybór ale chyba tylko ze względu na wsparcie.

A jakie standardowo są sluchawki w zestawie?
Co polecacie do Pixel 9 PRO XL… Wygodnego może np. coś w podobie Kossa