Nie wiem czy firewalle windowsowe sobie z tym radzą ale możesz spróbować pokonfigurować albo postawić firewall sprzętowy lub chociażby odpowiednio skonfigurować router, jeśli posiadasz. Router powinien standardowo odpierać takie ataki.
ORZECHgda , nie ,nie o te ustawienia chodzi ,tu ważne są ustawienia typu TCP-SYN-FLOOD ,UDP-FLOOD , ICMP-FLOOD ,router to jak pisze roobal dobra sprawa .Jak ma wbudowany firewall ,to zazwyczaj również posiada odpowiednie ustawienia przeciwko atakom DOS.
Mam parę pytań ,chyba kieruje je do dobrej osoby. Czy zapora nie jest w stanie ochronić przed zawiasem samego systemu i czy nie jest w stanie ochronić przed np jednym hostem? Jak tak to już jest coś Co daje w takim razie opcja kontrolowania ruchu pps dla TCP/UDP/ICMP ? Nie da się ograniczyć ilości pakietów i porzucać pakietów bez generowania odpowiedzi ? No i co z tymi portami ,7 - Echo i 19 - Generator <-bo w to chyba celuje UDP Flood ,istnieje jakaś opcja na domowym kompie ? Czy po ataku UDP nie zostają ślady w logach zapory = IP atakującego itp ? nie da się go wyciąć na zaporze/routerze ?
Jak jest jeden adres ,to może i go wytnie ,ale jak kogoś ddodszom setkami losowych IP ?(IP Spoofing ,IRC DOS <-tym chyba dostał ORZECHgda) ,a tak się dzieje zazwyczaj ,to co można zrobić ?
Linux-y, antywirusy, firewalle nawet sprzętowe proponują :evil: ? - niestety na bezmyślność nic nie pomoże
Myślę, że wszyscy przesadzają, rozwiązanie jest o wiele prostsze… #-o
Prawdopodobnie podejrzał twój adres IP na kanale IRC komendą “/whois nick”, dzięki temu zobaczył twoje IP. Idąc dalej tym tropem prawdopodobnie wszedł na twój router większość osób nie zmienia standardowych loginów i haseł. Jeśli to prawda to mógł bez problemu nazwijmy to “wyłączyć” Ci internet.
Najlepsze są proste rozwiązania.
Post już stary ale może kogoś ta odpowiedź poratuje i zmieni standardowe ustawienia na routerze.
desaintgermain , zastanów że się człowieku co ty wypisujesz. Wszedł mu na router ,którego prawdopodobnie ORZECHgda nie ma ,nawet jakby miał to z odległości załóżmy 100 KM ,zalogował mu się zdalnie na router ,tak ?
I pewnie /whois nick wypluło mu jeszcze model routera :-k . Niebywałe
Tak . Ostatnio zestawiałem połączenie VPN Warszawa - Wrocław (Odległość z Warszawy do Wrocławia wynosi 348 km :o ). Nawet do Wrocławia osobiście nie pojechałem. O dziwne według Twojej “logiki” nie mógłbym się zalogować na urządzenia, bo odległość w tym przypadku ma jakieś znaczenie. A faktycznie niema… Nie wspomnę, że w tym przypadku były 4 urządzenia po dwa na miasto dwa Router-y i VPN-y, w każdym mieście po jednym i jakoś na każde się dostałem.
To ma być sarkazm, bo Ci nie wyszedł. Tak się fajnie składa, że większość routerów, kamer ip itp. po wpisaniu adresu docelowego w przeglądarce zgłasza się ze stroną logowania, a obok widnieje logo producenta… (nie, modelu niema) Hasła do produktów danej firmy są często jednakowe. W sieci można znaleźć strony ze wszystkimi domyślnymi hasłami do sprzętu sieciowego każdego producenta.
No to może nie pomijaj sytuacji w której modem jest podpięty pod kompa bezpośrednio ,bo może tak jest u ORZECHgda ,przeczytaj poprzednią stronę i wywnioskuj czy ma router czy nie ma.
VPN ,to chyba jest coś zupełnie innego…
A może przeprowadzimy test i podam Ci adres mojego routera ,oraz hasło i login i zezwolę na zdalne zarządzanie i co będziesz w stanie mi wejść na router ? Chyba jest to możliwe tylko w zasięgu routera ,czy nie jest tak ?