Jeden z dysków 100% obciążenia, Firefox zżera bardzo procesor, Malwarebytes Antimalware nie chce się uruchomić

Jedno możesz w tej chwili sobie powiedzieć. Na tym dysku bad blocks nie ma.
Ja po tym co ci iJuliusz teraz polecił, dopiął bym dysk na którym jest partycja F: i zrobił ponownie skan FRST.
Nieraz błąd związany z bitlocker driver o tym ID jest spowodowany tym co nazywa się bad block.
Jeśli w addition będa wpisy zwiazane z bitlocker i bad block to nie trzeba będzie jakims itune dysk sprawdzać.
Jakimś cudem winobj ci nie zastartował więc pozostaje metoda prób i błedów.

1 polubienie

Ok, tylko ten kabel SATA, który się uwalił to nie przy systemowym ( C: - sytemowy ), tylko któryś z HDD.

Tak też myślałem, dlatego mogły być takie błędy odczytu danych

Chłopie. Czy ty sobie jaja z ludzi robisz?

No widzę dałeś znać. Przestało mnie to bawić.
P.S. Kabel, który, do którego dysku

Łącznie mam 4 dyski:
Jeden SSD: PLEXTOR PX-512M65+
I 3 dyski HDD:
WDC WD20EARS-00J2GB0 (2TB)
WDC WD20EARX-00PASB0 (2TB)
WDC WD40EZRX-00SPEB0 (4TB)

P.S. 2 Napisałem co masz z dyskami robić.
Co zrobisz to już twój cyrk i twoje małpy.

Sorry @anon44497448, pisałem na PW do @iJuliusz , że nie mogę już dłużej siedzieć.Jja nie mam całej doby, żeby się tak bawić, będę pisał tu też codziennie kiedy kończę.

Twoje małpy twój Cyrk.

@iJuliusz, @anon44497448,
Dobra pobawiłem się tymi dyskami. Problem jest taki.
Partycje F,G,H: są na fizycznym dysku 2TB: WD20EARX-00PASB0
Najpierw jak jako jedyny podpiąłem ten dysk oprócz SSD, nie widział go.
Teraz mam podpięte oprócz SSD:
WD20EARX-00PASB0 ( czyli te partycje F,G,H)
i
WD20EARS-00J2GB0 (partycja D)

Komputer muli, partycje F,G,H są niedostępne,
Menedżer dysków wisi z komunikatem " Łączenie z usługą dysków wirtualnych"

Jeśli mam podpięty oprócz SSD tylko D ( WD20EARS-00J2GB0 ) komputer działa naprawdę
bardzo sprawnie.
Jeśli mam podpięty D i E (WD40EZRX-00SPEB0) działa w miarę, menedżer dysków widzi oba dyski

A i wymieniłem kabelki, chyba nie w tym jest problem.

W tej chwili mam podłączone wszystkie dyski i jest problem z odpaleniem CMD.

Ok, @iJuliusz, @anon44497448 , udało się wykonać to sfc:

Microsoft Windows [Version 10.0.19042.746]
© 2020 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\WINDOWS\system32>sfc /scannow

Beginning system scan. This process will take some time.

Beginning verification phase of system scan.
Verification 100% complete.

Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.

C:\WINDOWS\system32>

Tydzien temu napisałem post w którym byl link do opisu co robić.
Tam na pierwszym miejscu jest uwaga ze nalezy, jeśli zalezy nam na danych przekopiować te które da sie przekopiować na inny dysk.
W logach systemowych jest zapis ze jeden dysk ma problem (bad block) czyli uszkodzone sektory.
Wyglada ze przedtem było ich mniej. Dysk siada.
Spróbuj w wierszu poleceń (administrator):
chkdsk X: /r
W miejsce X: wstawiasz kolejno F: , G: , H:
Pojawi ci sie informacja ze blabla teeraz tego nie zrobi ale moze w trakcie restartu, wybierz (N/Y).
Wybierasz Y.
Jeśli to nie zadziała normalnym to zrób to w trybie Awaryjnym.
To polecenie może coś naprawić ale tylko może.

C:\WINDOWS\system32>chkdsk F: /r
The type of the file system is RAW.
CHKDSK is not available for RAW drives.

Żeby przekopiować dane potrzebuję teraz podpiąć dysk E: .
Mam dużo danych na wielu partycjach, wolałbym nie stracić nic, zwłaszcza, że na F
mam wiele rzeczy, ale oczywiście nie pamiętam już jakich. Mogę teraz podłączyć dysk E
i przekopiować na niego G: i H:
Ale jak mówię wolałbym tylko ostatecznie stracić jakiekolwiek dane.

Z tego komunikatu wynika, że Twoim problemem będzie teraz odzyskać dane z plików typu RAW, jeśli Ci na nich zależy? Bez programu zewnętrznego, najczęściej płatnego, tego nie zrobisz.

No właśnie się tak zastanawiam , RAW to czysty dysk, albo przynajmniej system go widzi
jako czysty, czy @Astor444, jest jakakolwiek szansa odzyskać te dane z F i jakie narzędzi być polecał?

Czy może macie jeszcze jakieś pomysły, że może jest tylko tak widziany jako surowy przez system, a może da się jeszcze coś zrobić?

Do odzyskiwania danych z plików typu RAW posługuję się programem Mini Tool Power Data Recovery, ale program jest płatny.

Przejrzałem ceny, trochę drogo jak dla mnie. Teraz to nawet się zastanawiam czy nie wymienić całego desktopa łącznie z wszystkimi dyskami HDD, najlepiej, zostawić tylko SSD, skopiować co się da i tyle.

Ależ przecież komputer działa Ci ponoć zupełnie poprawnie bez dysku z partycjami F, G, H. Więc go odłącz od płyty głównej do “lepszych czasów” i używaj “resztę” komputera, czyli bez tego jednego dysku. I tak podobno nie wiesz, co na tym dysku właściwie było :grinning:

Nie wiem, ale wiem, że rzeczy, których będę miał problem znaleźć gdzieś w sieci, itmp. Fakt, że
często nie zaglądam na dyski inne niż E ostatnio, dlatego nie pamiętam dokładnie, a żeby trzymać porządek na dyskach to jestem zbyt leniwy, używam np indeksatora danych typu Google Desktop

Ale ok, na razie tak zrobię.