Jedna strona powoduje Blue Screen?


(cyngiel 1) #1

Nie szukam rozwiązania problemu, a więc nie załączam potrzebnych plików a jedynie opiszę tylko z grubsza sytuacje i proszę o jakieś info, czy taka sytuacja może mieć miejsce, aby konkretna strona spowodowała Blue Screen.
Po wejściu na stronę
http://www.gala.pl/artykul/madonna-na-koniu-swietuje-59-urodziny-madonna-konczy-59-lat-i-wyprawia-ekscentryczna-impreze
przeglądarką Firefox 55.03, najpierw dostałem komunikat, że sterownik video przestał działać, ale odzyskał sprawność i w oknie odtwarzacza na stronie, że plik jest uszkodzony.
Po przeładowaniu strony i kliknięciu na filmik system wywalił Blue Screen.
Przyznam, że dopiero drugi a lapek ma już 9 lat na karku.
Dziwi mnie ta sytuacja tym bardziej, że od tego momentu gram na laptopie w dwie gry online, buszuję po internecie i nic.
Wszystko dobrze.
Na tę stronę już nie wchodzę, aby nie męczyć lapka.
Ale czy jest możliwe, że sterownik grafiki wysiada a potem Blue Screen z powodu jakiegoś błędu na stronie?
Możliwe, że sam Firefox coś miesza, bo jest to wersja już dosyć stara, ale coś nie chce mi się wierzyć, żeby treść w przeglądarce zresetowała system.
Dzisiaj już grałem kilka godzin w Warface, World of Tanks i wszystko dobrze.


(Bogdan_G) #2

To ciężka strona. Skrypty długo ładują się. W palemoonie lżej trochę. Nawet nie zawiesza systemu, ale blokuję, co się da.


(cyngiel 1) #3

Pewnie tak, ale “chodzę” po bardzo “ciężkich” stronach i żadna nie powodowała takiego “efektu”.


Kurdę, dla pewności wszedłem teraz i “’’’’’'dostałem ten sam komunikat”’’’’, czyli o błędzie karty Video.
Szybko uciekłem, żeby system nie wywalił Blue Screena.
Nie wiem, ale teraz mam 100% pewności, że ta jedna strona wywołuje u mnie błąd w systemie.
No normalnie nie chce się wierzyć, że coś na niej powoduje błąd w systemie.
Ale tak jest.
Więc teraz już mam pewność, że coś na niej powoduje u mnie błąd tak poważny, że system siada.
Więc mam odpowiedź, przy jakichś tam konfiguracjach ta strona wywala u mnie Blue Screena.
No nic, przez dziewięć lat nie spotkałem się z czymś takim.
Ale faktycznie, coś w tej stronie nie “trybi” z moim systemem.
Dobrze, że tylko na niej mam ten błąd.


(KAZDAN63) #4

Słaby sprzęt .
FIREFOX :
Korzystaj ze sprzętowego przyśpieszenia , jeśli dostępne ?
Strona u mnie ładuję się ~5s .


(cyngiel 1) #5

Tyle, że na wszystkich innych stronach nic się nie dzieje?
Ja wiem, gram w gry online z 50 fps - , a tu zadyszka na jednej na setki stron na które wchodzę?
Ładuje się u mnie również expresowo, tyle, że wywala błąd sterownika grafiki.


(KAZDAN63) #6

WIN+R
EVENTVWR.exe
OK
Ścieżka do modułu powodującego błąd ?


(cyngiel 1) #7
  • System

    • Provider

    [ Name] Display

    • EventID 4101

    [ Qualifiers] 0

    Level 3

    Task 0

    Keywords 0x80000000000000

    • TimeCreated

    [ SystemTime] 2018-02-22T20:05:42.000000000Z

    EventRecordID 6423493

    Channel System

    Computer HP

    Security

  • EventData

    atikmdag

  • Event xmlns=“http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event”>

  • System>
    Provider Name=“Display” />
    EventID Qualifiers=“0”>4101
    Level>3
    Task>0
    Keywords>0x80000000000000
    TimeCreated SystemTime=“2018-02-22T20:05:42.000000000Z” />
    EventRecordID>6423493
    Channel>System
    Computer>HP
    Security />
    /System>

  • EventData>
    Data>atikmdag
    Data />
    /EventData>
    /Event>


(KAZDAN63) #8

ATIKMDAG.sys to sterownik grafiki AMD . Jego awaria może być spowodowana (ale nie zawsze) nieprawidłowym działaniem pliku systemowego (wersja) i wówczas w opisie błędu jest : Ścieżka do modułu powodującego błąd . Najnowsze sterowniki GPU (choć nie zawsze najlepsze) z zasady wymagają komunikatu WU : System WINDOWS jest aktualny .
Wyłącz akcelerację sprzętową w przeglądarce i zobacz co się stanie .


(cyngiel 1) #9

OK. wyłączę akcelerację i wejdę na tę trefną stronę jeszcze raz.

Tak- bez akceleracji strona ładuje się bez komunikatu błędu sterownika.
Pierwszy odtwarzacz tylko odtwarza dźwięk bez treści video.
Pozostałe filmy ładują się poprawnie.
Tak więc na 100% procent tylko ta jedyna strona powoduje u mnie jakiś komflikt.
Dzięki i już wiem, że u mnie wszystko OK… a strona niech idzie …
Teraz wiem już, że głupia strona może spowodować Blue Screen!


(KAZDAN63) #10

Słaby sprzęt ! Wszystko wskazuje na to , że podłoże bluescreena jest termiczne (GPU się “gotuje”) , a powodem tego jest rozdzielczość UHD materiału wideo ! GPU AMD ? max. 2560x1600 (na papierze) .


(cyngiel 1) #11

Termiczne?
Przecież ja jak tylko wejdę na tę stronę to wywala błąd sterownika nawet jak jeszcze nie włączy się materiał.
GPU nawet nie zdąży się zagrzać…
Poza tym godzinami gram w Wota i Warface i tam to owszem, grafika chyba dostaje stresu a jednak działa.
Jeśli plik jest natywnie w UHD, to po prostu jakiś błąd wywala sterownik.


(KAZDAN63) #12

Zabójcza dla tego leciwego GPU jest rozdzielczość 3840x2160 materiału wideo (H.264) .
Wideo uruchamia się automatycznie z wył dźwiękiem !


(cyngiel 1) #13

To znaczy zgodzę się z tym, ze taka rozdzielczość “położy” odtwarzanie w moim systemie, z tym, że jeśli włączę na przykład na You Tube filmik w rozdzielczości 4K- to normalnie procek włącza się na 100% a filmik ma stop klatkę.
Wiatrak włącza się na full.
Ale nie powoduje to Blue Screena nawet jak trzymam tę sytuację dłuższy czas.
A na tej stronie po prostu wytwarza się jakiś błąd, powodujący najpierw padkę GPU i jeśli nie opuszczam tej strony a klikam na materiał to Blue Screena.


(KAZDAN63) #14

Masz wideo H.264 , 3840x2160 , 10Mb/s , 30fps ? oraz odtwarzacz video który dla kodeka H.264 działa w trybie DXVA (np. dekodery : LAV VIDEO DECODER , COREAVC VIDEO DECODER , MPC VIDEO DECODER , CYBERLINK VIDEO DECODER , ARCSOFT VIDEO DECODER , DIVX VIDEO DECODER) ?

FIREFOX w trybie akceleracji sprzętowej (DXVA) korzysta z następujących plików systemowych : dxva2.dll , d3d9.dll , msmpeg2vdec.dll , msmpeg2adec.dll , MSAudDecMFT.dll , evr.dll , mfheaacdec.dll , mfh264dec.dll , mfplat.dll .

Spróbuj taki plik odtwarzać za pomocą w/w wymienionych w trybie DXVA i czy nie “wysadzi” Ci systemu ?

GALA (Pobierz) :
-https://drive.google.com/file/d/18zRSIQJv5C_DXFA6zefdYFMN3LVRB3yE/view?usp=sharing

A w trybie 720/1080p co się dzieje ?


(cyngiel 1) #15

Nic.
Płynne odtwarzanie.
Procek 15% pamięć 33% i wszystko hula na 1080p
{
“ns”: “gd”,
“el”: “embedded”,
“cpn”: “lqGb8einpIfdKo15”,
“docid”: “18zRSIQJv5C_DXFA6zefdYFMN3LVRB3yE”,
“ver”: 2,
“cmt”: “10.733”,
“plid”: “V0QVFcuRufRavg”,
“fmt”: “37”,
“fs”: “1”,
“rt”: “14.655”,
“euri”: “https://drive.google.com/file/d/18zRSIQJv5C_DXFA6zefdYFMN3LVRB3yE/view?usp=sharing”,
“lact”: 5,
“cl”: “”,
“mos”: 0,
“state”: “8”,
“volume”: 100,
“c”: “WEB_EMBEDDED_PLAYER”,
“cver”: “20180221”,
“cplayer”: “UNIPLAYER”,
“cbr”: “Firefox”,
“cbrver”: “55.0”,
“cos”: “Windows”,
“cosver”: “6.1”,
“hl”: “pl_PL”,
“cr”: “PL”,
“len”: “50.202”,
“fexp”: “23704846,23708159,23708904,23708906,23708910,23710476,23713213,23713711,23716971,23717456,23718324,23719518,23719525,23719816,23720307,23720475,23720608,23721750,23721898,23722411,23723618,23723942,23725543,23727637,23727703,23727749,9422596,9431754,9449243,9463581,9474595,9477759,9485000”,
“size”: “768:1366”,
“inview”: “1”,
“vis”: “2”,
“vct”: “10.733”,
“vd”: “50.202”,
“vpl”: “0.000-10.733,”,
“vbu”: “0.000-50.183,”,
“vpa”: “false”,
“vsk”: “false”,
“ven”: “false”,
“vpr”: “1”,
“vrs”: “4”,
“vns”: “1”,
“vec”: “null”,
“vvol”: “1”,
“creationTime”: 16160.720000000001,
“totalVideoFrames”: 322,
“droppedVideoFrames”: 0,
“corruptedVideoFrames”: 0,
“relative_loudness”: “NaN”,
“optimal_format”: “1080p”,
“user_qual”: “hd1080”,
“debug_videoId”: “18zRSIQJv5C_DXFA6zefdYFMN3LVRB3yE”,
“0sz”: false,
“op”: “”,
“yof”: false,
“dis”: “”,
“gpu”: “ANGLE_(ATI_Mobility_Radeon_HD_4570____________________Direct3D11_vs_4_1_ps_4_1)”,
“cgr”: true,
“debug_playbackQuality”: “hd1080”,
“debug_date”: “Fri Feb 23 2018 01:04:47 GMT+0100”
}


(KAZDAN63) #16

A na UHD ?


(cyngiel 1) #17

Na tym materiale co dałeś nie mam możliwości ustawić więcej niż 1080p.


(KAZDAN63) #18

U góry jest strzałka w dół = Pobierz !
CPU to jakie ?
Tylko 1080p to nie ja ! To GOOGLE dokonało konwersji wideo z UHD do 480/720/1080p !!! Kto wie , może pojawi się 2160p ?


(cyngiel 1) #19

Jak włączam oryginalny ściągnięty plik, to włącza mi się oczywiście odtwarzacz systemowy WMP a nie otwiera się plik w przeglądarce, co raczej jest bez sensu, z uwagi na to, że przecież o przeglądarkowy odtwarzacz chodzi.
Plik nie ma we właściwościach podanej wysokości i szerokości i WMP odtwarza jedynie dźwięk.


(KAZDAN63) #20

Jednak spróbuj . Zaznacz akcelerację sprzętową w FIREFOX-ie , GALA.mp4 , PPM , Otwórz za pomocą , FIREFOX .