Już jest oficjalnie: Windows 10 wersja 2004

Nie bardzo rozumiem co to znaczy.

coś ewidentnie namieszałeś.

Może dalej sprzęt niekompatybilny z 2004, co do Edge to widać kontakty z wersji Legacy może nie są kompatybilne z Chromium Edge.

Może i coś namieszane nie wątpię ale doszedłem do poprawnego działania systemu,że mogę uruchomić Edge,Office poprzednio wyskakiwały komunikaty że dane programy są nie zainstalowane czy coś w tym sensie.Wywaliłem AVG PCtuneUP przeprowadziłem aktualizację i o dziwo pomogło.Miałem zainstalowaną wersję 2004 którą usunąłem a teraz mam 1909 i kompilacja 18363.900 Pozdrawiam

Może na wskutek błędu albo niekompatybilności wycofało aktualizację i wróciło do poprzedniej wersji czyli 1909.

Sam zrobił downgrade i teraz się dziwi czemu nie wychwytuje 2004.

Zainstalowane. Instalacja przez WU. Żadnych problemów. Nie licząc czasu na pobranie sama instalacja na dysku SSD u mnie trwała dokładnie 40 minut.
Na razie system jest stabilny, wszystko działa. Niestety po instalacji musiałem od nowa ustawiać w panelu sterownika grafiki kalibrację monitorów bo została przywrócone domyślne ustawienia. Przez co monitory weszły w tryb fabryczny i rzygały kolorami.
Większych problemów poza tym drobiazgiem nie zauważyłem.
Zauważyłem też mniejsze zapotrzebowanie na RAM. W wersja 1909 zajmowała zaraz po starcie 3,1 GB RAM. Wersja 2004 zajmuje mi na start 2.7GB.

To tyle co u mnie, ale z reinstalacją sterownika karty graficznej. Co do Ramu, na 8GB zauważam, że 2004 ma większe wymagania, ale nie odczuwam wydajnościowo. Jest nawet lepiej i to bez wyłączonych animacji systemu

U mnie przeciwnie. Ale może zaraz się to zmienić bo właśnie pobrały się aktualizacje do wersji 2004.
“Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.8 w systemie Windows 10 Version 2004”
Może jak się to to zainstaluje zapotrzebowanie na RAM będzie większe.

Mi na 4GB RAM chodzi o wiele szybciej niż wersja 1909. Więc tego. :stuck_out_tongue:

Po resecie i zainstalowaniu aktualizacji zapotrzebowanie na RAM spadło jeszcze bardziej. System na starcie z ponad 193 procesami zajmuje aktualnie 2.5 GB RAM. To zdecydowanie mniej niż miałem przy wersji 1909 z taką samą liczbą uruchomionych procesów.

Nie wiem po co dali Cortanę skoro i tak nie działa i nie obsługuje języka polskiego.

Może i będzie większe, ale do mnie taka aktualizacja nie doszła, a historia z 1909 znikła po wymuszonej aktualizacji z asystenta. Dzisiaj tylko dwie aktualizacje mi doszły i zazwyczaj są dość opóźnione. Mam najnowsze Frameworki, wszystkie biblioteki C++, a także Javę w starszych wersjach zanim Oracle zmieniło licencję

Nie tylko z wymuszonej. Tej z WU też. U mnie też historia poprzednich aktualizacji 1909 zniknęła. Widać 2004 Microsoft traktuje jako nowy system z czystym kontem.

Ale jakoś wciąż działają mi stare i dobre wodotryski oraz programy z przed premiery dziesiątki, takie jak Rocketdock i TAGO Fences. Ten drugi należy do ważniejszych, bo można zrobić lepsze porządki na pulpicie z małą zmianą nawyków.bezpłatnie i bezproblemowo. Nie widzę sensu w przepłacaniu za Stardock Fences, które pewnie też już nie mają wsparcia

A jakie macie wrażenie co do wydajności? Bo może to placebo ale ja mam wrażenie tak 10% jakby wszystko działo się szybciej. Pracuję na dwóch monitorach. Na jednym są odpalane zwykle wymagające materiały video w FHD lub 4K a na drugim monitorze przeglądarka internetowa z dość ciężkimi stronami. I mam wrażenie, że materiały video ładowane są płynniej. Wcześniej przeskok między jednym filmem a drugim wymagał jednego obrotu tego “koła” ładowania a teraz nawet to kółko się nie pojawia tylko od razu wskakuje nowy film i zaczyna odtwarzanie.

Przy okazji. Katalog “windows.old” usunie się sam po jakimś czasie czy mam mu pomóc? Zapisana jest tam stara wersja Windowsa na wypadek gdyby z jakiegoś powodu zaszła potrzeba do powrotu do niej.

Tak, po dziesięciu dniach. Warto jednak mu niekiedy “pomóc” w Ustawienia > System > Pamięć. I w ogóle warto skonfigurować tę “pamięć” (czyszczenie systemu!) pod swoje wymagania.
Na głównej stronie “Pamięć” należy ponadto kliknąć na pozycję “Pliki tymczasowe”. Dużo samo się wyjaśni! :grinning:

2 polubienia

Microsoft mi odpisał, że ta najnowsza wersja 2004 mi nie wskoczyła ponieważ moja wersja testowa z Insidera była już za nowa i musiałabym czekać do jesieni na następną większą aktualizację.
Zrobiłam więc powrót do ustawień fabrycznych i po kłopocie wersja 2004 sama się zainstalowała.

Po zainstalowaniu przez update, w lapku dell, dodało mi się maxxaudio pro i oprogramowanie intel® proset/wireless, czy można odinstalować?

Jest to firmowe oprogramowanie Dell’a. Przeszkadza Ci w czymś, to odinstaluj, ale jeśli Windows Update Ci to zainstalował, to widocznie jest potrzebne.

Aha, a jak to maxxaudio pro odinstalować, bo, nie ma w aplikacje i funkcje?

To nie odinstalowuj! Nie wymuszaj na systemie deinstalacji czegoś, czego nie ma w Programach i funkcjach. Potem pojawiają się kłopoty związane z systemem Win10.
Obie te pozycje WU uznaje za godne zainstalowania, ponieważ prawdopodobnie zawierają sterowniki zarządzania audio i zarządzania zasilaniem procesora.