Nie bardzo rozumiem co to znaczy.
coś ewidentnie namieszałeś.
Nie bardzo rozumiem co to znaczy.
coś ewidentnie namieszałeś.
Może dalej sprzęt niekompatybilny z 2004, co do Edge to widać kontakty z wersji Legacy może nie są kompatybilne z Chromium Edge.
Może i coś namieszane nie wątpię ale doszedłem do poprawnego działania systemu,że mogę uruchomić Edge,Office poprzednio wyskakiwały komunikaty że dane programy są nie zainstalowane czy coś w tym sensie.Wywaliłem AVG PCtuneUP przeprowadziłem aktualizację i o dziwo pomogło.Miałem zainstalowaną wersję 2004 którą usunąłem a teraz mam 1909 i kompilacja 18363.900 Pozdrawiam
Może na wskutek błędu albo niekompatybilności wycofało aktualizację i wróciło do poprzedniej wersji czyli 1909.
Sam zrobił downgrade i teraz się dziwi czemu nie wychwytuje 2004.
Zainstalowane. Instalacja przez WU. Żadnych problemów. Nie licząc czasu na pobranie sama instalacja na dysku SSD u mnie trwała dokładnie 40 minut.
Na razie system jest stabilny, wszystko działa. Niestety po instalacji musiałem od nowa ustawiać w panelu sterownika grafiki kalibrację monitorów bo została przywrócone domyślne ustawienia. Przez co monitory weszły w tryb fabryczny i rzygały kolorami.
Większych problemów poza tym drobiazgiem nie zauważyłem.
Zauważyłem też mniejsze zapotrzebowanie na RAM. W wersja 1909 zajmowała zaraz po starcie 3,1 GB RAM. Wersja 2004 zajmuje mi na start 2.7GB.
To tyle co u mnie, ale z reinstalacją sterownika karty graficznej. Co do Ramu, na 8GB zauważam, że 2004 ma większe wymagania, ale nie odczuwam wydajnościowo. Jest nawet lepiej i to bez wyłączonych animacji systemu
U mnie przeciwnie. Ale może zaraz się to zmienić bo właśnie pobrały się aktualizacje do wersji 2004.
“Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.8 w systemie Windows 10 Version 2004”
Może jak się to to zainstaluje zapotrzebowanie na RAM będzie większe.
Mi na 4GB RAM chodzi o wiele szybciej niż wersja 1909. Więc tego.
Po resecie i zainstalowaniu aktualizacji zapotrzebowanie na RAM spadło jeszcze bardziej. System na starcie z ponad 193 procesami zajmuje aktualnie 2.5 GB RAM. To zdecydowanie mniej niż miałem przy wersji 1909 z taką samą liczbą uruchomionych procesów.
Nie wiem po co dali Cortanę skoro i tak nie działa i nie obsługuje języka polskiego.
Może i będzie większe, ale do mnie taka aktualizacja nie doszła, a historia z 1909 znikła po wymuszonej aktualizacji z asystenta. Dzisiaj tylko dwie aktualizacje mi doszły i zazwyczaj są dość opóźnione. Mam najnowsze Frameworki, wszystkie biblioteki C++, a także Javę w starszych wersjach zanim Oracle zmieniło licencję
Nie tylko z wymuszonej. Tej z WU też. U mnie też historia poprzednich aktualizacji 1909 zniknęła. Widać 2004 Microsoft traktuje jako nowy system z czystym kontem.
Ale jakoś wciąż działają mi stare i dobre wodotryski oraz programy z przed premiery dziesiątki, takie jak Rocketdock i TAGO Fences. Ten drugi należy do ważniejszych, bo można zrobić lepsze porządki na pulpicie z małą zmianą nawyków.bezpłatnie i bezproblemowo. Nie widzę sensu w przepłacaniu za Stardock Fences, które pewnie też już nie mają wsparcia
A jakie macie wrażenie co do wydajności? Bo może to placebo ale ja mam wrażenie tak 10% jakby wszystko działo się szybciej. Pracuję na dwóch monitorach. Na jednym są odpalane zwykle wymagające materiały video w FHD lub 4K a na drugim monitorze przeglądarka internetowa z dość ciężkimi stronami. I mam wrażenie, że materiały video ładowane są płynniej. Wcześniej przeskok między jednym filmem a drugim wymagał jednego obrotu tego “koła” ładowania a teraz nawet to kółko się nie pojawia tylko od razu wskakuje nowy film i zaczyna odtwarzanie.
Przy okazji. Katalog “windows.old” usunie się sam po jakimś czasie czy mam mu pomóc? Zapisana jest tam stara wersja Windowsa na wypadek gdyby z jakiegoś powodu zaszła potrzeba do powrotu do niej.
Tak, po dziesięciu dniach. Warto jednak mu niekiedy “pomóc” w Ustawienia > System > Pamięć. I w ogóle warto skonfigurować tę “pamięć” (czyszczenie systemu!) pod swoje wymagania.
Na głównej stronie “Pamięć” należy ponadto kliknąć na pozycję “Pliki tymczasowe”. Dużo samo się wyjaśni!
Microsoft mi odpisał, że ta najnowsza wersja 2004 mi nie wskoczyła ponieważ moja wersja testowa z Insidera była już za nowa i musiałabym czekać do jesieni na następną większą aktualizację.
Zrobiłam więc powrót do ustawień fabrycznych i po kłopocie wersja 2004 sama się zainstalowała.
Po zainstalowaniu przez update, w lapku dell, dodało mi się maxxaudio pro i oprogramowanie intel® proset/wireless, czy można odinstalować?
Jest to firmowe oprogramowanie Dell’a. Przeszkadza Ci w czymś, to odinstaluj, ale jeśli Windows Update Ci to zainstalował, to widocznie jest potrzebne.
Aha, a jak to maxxaudio pro odinstalować, bo, nie ma w aplikacje i funkcje?
To nie odinstalowuj! Nie wymuszaj na systemie deinstalacji czegoś, czego nie ma w Programach i funkcjach. Potem pojawiają się kłopoty związane z systemem Win10.
Obie te pozycje WU uznaje za godne zainstalowania, ponieważ prawdopodobnie zawierają sterowniki zarządzania audio i zarządzania zasilaniem procesora.