Kabel HDMI nie przekazuje dzwięku

Witam.

Kupiłem se nie dawno kabelek hdmi obraz jest cacy ale niestety nie ma dzwieku na tv co mam robic? Telewizor- 37LG5000 karta graficzna- GeForce 9600gt

Prosze o pomoc !

brayanz , ale czy karta graficzna przekazuje dźwięk? Coś mi tutaj nie pasuje :wink:

kabel HDMI nie przekazuje dzwieku. Z glośnikami musisz sie połączyć w inny sposób

Dodane czwartek, 12 listopada 2009, 16:17

kabel HDMI nie przekazuje dzwieku. Z glośnikami musisz sie połączyć w inny sposób

z tego co pamiętam kabel hdmi oferuje zarówno przesył obrazu i dźwięku

High Definition Multimedia Interface (HDMI) jest technologią zdolną do przesłania nieskompresowanej wiązki sygnału oraz dźwięku w formacie 7.1. Sygnał jest przesyłany w formie cyfrowej, więc różnego typu zakłócenia nie wpływają na jakość sygnału. Obsługuje sygnały video o standardowej, zwiększonej oraz dużej rozdzielczości, jak również standardowe i wielokanałowe sygnały audio. Zalety interfejsu HDMI to nieskompresowany cyfrowy sygnał video, przepustowość do 5 gigabajtów, pojedyncze złącze (zamiast kilku gniazd) oraz komunikacja pomiędzy źródłem obrazu, a telewizorem cyfrowym.

Wiarygodne źródło ;] niestety nie macieracji :confused:

do karty graficznej musisz podłączyć kabelek który prowadzi z wyjścia audia na płycie głównej ;]

http://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF

ZT-88TES3P-FCP_Digital_Audio.jpg

dokładnie ;))

czyli wychodzi na to ze kolejny wydatek ;/ niema jakiegos innego sposobu?

nie ma chyba że standardowo podłączysz głośniki albo słuchawki .

ale taki kabel powinieneś mieć w pudełku z płytą ;]

Podziękowanie dla JARObb i FXJ

Właśnie parę dni temu kupiłem kabel HDMI 10 MB :slight_smile: a po zakupie w domu zastanawiałem się co z fonią (wcześniej nie pomyślałem) he a tu takie proste rozwiązanie grafikę mam Invidi’e 9800 GTX Plus mam nadzieje że będzie tam wejście

Pozdrawiam

jeżeli masz grafikę z wyjściem HDMI to musisz mieć gniazdo audio do podłączenia takiego kabelka ;]

btw ja nigdy niedoszedłem do tego gdzie podłączyć ten kabel do płyty głównej xdd

Po to jest instrukcja od płyty głównej i karty graficznej i dołączony do niej kabelek.

no jest instrukcja ;p

ale podłączam tak jak powinno i niedziała … ale i tak używam słuchawek więc dźwięk przez HDMI nie jest potrzebny ;dd

wszystko dobrze podłączyłem ale i tak niema dzwięku :confused: zostało jeszcze jedno wejscie +5V podlaczyłem GND i SPDIFOUT co robić??? ;(

jakieś piny powinieneś mieć na płycie i tam to trzeba podłączyć . niech inni pomogą bo mi się nieudało ;DD

No to naczarowaliście z kabelkami :smiley:

Cały problem polega na tym że aby był dzwięk przez HDMI to musi być podłączony kabel do wyjścia HDMI. Jeśli używacie przejściówki DVI-HDMI to niestety nie uda wam się w ten sposób puścić dzwięku.

mam dobry kabel bez zadnej przejsciówki podlaczylem ten kabelek do karty graficznej niestety nie ma dzwieku . no cóż to w takim razie dziekuje za pomoc w temacie jak bedziecie mieli jakies pomysły to proszę pisać. Dzieki i pozdrawiam =)

No dobra - ale jak ja mam laptopa i chcę przez HDMI podłączyć dźwięk to co mam zrobić?

no Ty normalnie ;pp