Witam. Mój R9 390 Nitro czeka na werdykt serwisu, bo sypał artefakty i rozglądam się za godnym zastępcą jeśli okaże się,że naprawa nieopłacalna. Karta głownie do grania i do programów graficznych, 3d. Najpierw myślałem nad GTX 1660ti, ale wiele osób pisze by dopłacać do rtx 2060. Jesli chodzi o rtx 2060 to też jest spory wybór np najtansza wersja Gigabyte da się wyrwać za ok 1400zł:
Lecz wiele osób poleca wersje Gaming Z od MSI z tym, że jest ona prawie 300zł droższa do tego Gigabyte.
Pytanie czy warto dopłacać do MSI? Jesli nie to jaki RTX 2060 wypada najlepiej w stosunku wydajnosc/kultura pracy a cena? Czy może jednak nie RTX 2060 a coś innego?
Ogólnie nie lubię MSI i trochę ich unikam, ale jeżeli masz w budżecie 1600 zł to może warto dopłacić parę groszy do RX 5700 XT? Evoke to akurat dobra konstrukcja.
Karta wróciła z serwisu - diagnoza - Uszkodzony układ graficzny BGA - naprawa nieopłacalna. Jest to możliwe, że mając walnięty układ mogłem grać w mniej wymagające gry a czasami nawet nowsze i było ok, a czasem wywalało artefakty i nic nie dało się zrobić?
Tak czy siak kartę muszę wymienić, tylko teraz pytanie na co
Tak dlatego najlepiej wziąźć referencyjną oryginalną karte od nvidi
Bo po co dopłacać do chłodzenia któe działa gorzej…
A jak chcesz grafike na dłuższe lata i chcesz porządne chłodzenie to EVGA FTW 3 model albo Zotac AMP
ale z 200-300zł będzie trzeba dopłacić względem referencyjnej ale jak podłączysz do kompa to wiesz za co płacisz
-bump-
Jak chodzi o Radeon to jednak lepiej tego MSI niż gigabytes…
5600XT a 5700XT to różnica okolo 25%
np w Read dead redemption 2
z 5600XT na wysokich będziesz miał okolice 43FPS i
5700XT ponad 60-67
.
Dodatkowo z czasem gry zaczną wymagać coraz więcej i więcej
lepiej dodać te 200zł do grafiki i mieć grafike na 4-5 lat - średnie-wysokie
niż za 2 lata płacić znowu tyle samo za grafikę… albo zapomnieć o komforcie gania i siedzieć na low-średnich z bliższym biegiem czasu jak nie obecnym.
Wcześniej pisałeś o zwykłym RX 5700 nie o wersji XT. To że 5700XT bedzie wydajniejszy to wiem, ale 5700XT kosztuje 1800zł a 5600XT kosztuje 1300zł. Wiec roznica jest spora.