Kolega mnie prosił abym mu doradził kartę graficzną do 250 zł na AGP, chce wymienić, bo TDU mu się tnie jak gra online, obecnie ma GeForce 7600GS i chce coś wydajniejszego.
Jego konfiguracja to
AMD Athlon 1800+
1GB ramu
nie wiem jaki ma zasilacz i jaką ma płytę główną.
Jedyna karta graficzna do 250 zł na AGP jaka mi przychodzi do głowy to Radeon HD2600XT
Czy ona jest wydajniejsza od GeForce 7600GS ?? wiem że wersja na PCI-E jest wydajniejsza i ma wydajność na podobnym poziomie co GeForce 8600GT, słyszałem też że są jakieś większe problemy z sterownikami do wersji na AGP czy to prawda ??
Ta karta jest ciutkę lepsza od 7600GT, zresztą tak samo jak 8600GT :mrgreen: .Poza tym seria HD 2xxx na AGP jest do d… - problemy z biosem, sterami, uszkodzone chipy… Lepiej niech zbiera na GF 7900GS/ ATI x1950 pro…
On gra przy rozdziałce 1440x700, bez aa, niskie detale, bez HDR i bez rozmycia, jedyne co jest możliwe to obniżenie rozdziałki, ale jak obniży to jest rozciągnięty obraz, bo on ma monitor panoramiczny.
Przez neta mu tnie się, w single nie tnie się.
Tylko czy jest sens wydawać 350 zł w agp i to jeszcze przy tak słabym procku.
Jako gracz-online radzę: nie kupuj Radeon HD 2600 XT, ponieważ ma szynę pamięci 128 bit. Kosztuje on 250 zł i cóż z tego, że ma Shader Model 3.0 W praktyce nie będziesz miał dużego pożytku, wręcz przeciwnie. Grafika ta jest zbyt mało wydajna na obsługę Shader Model 3.0 czyli DirectX 9.0c. Kup tak jak piszę chyba, że wolisz słuchać większości i sprzedawców w sklepach, którzy nowy, najtańszy złom wcisną. Za Cenę 200 zł kupisz szybką 12. potokową kartę ATI Radeon X800 GTO z 12 ptokami a za 300 zł ATI X850XT z 16. potokami. Za większą wydajność trzeba płacić więcej dlatego polecam Radeona X1900 z 256-bitową pamięcią (ie mylić z mega bajtami). Chopie, ilość potoków się liczy i szerokość magistrali pamięci RAM w kartach graficznych do gier Możesz mieć z 4 GB RAM-u i niską wydajność z powodu słabej karty graficznej, której kupno będzie utopieniem pieniędzy. Ceny w tym przypadku zawsze spadają.
Polecasz karty które technologicznie są już bardzo przestarzałe co ma również znaczenie w najnowszych grach. A pozatym on ma Athlona 1800 co już GF 7600gs jest ograniczony a co dopiero radek 1900 . Jeżeli chce naprawdę poczuć różnice to niech zobaczy jakie procki jego płyta obsługuję i zmieni na najszybszy jaka właśnie ta płyta może .
Wiem, co polecam a Ty kolego, nie znasz różnicy między szyną pamięci 128 bit a 256 bit i nie wiesz, że nowsze okrojone wersje kart graficznych są gorsze od starszych. Ponadto, co można kupć dobrego dla DX 10 czy też dla DirectX 9.0c za 250 zł. Właściwie to nic :!: I kto z kogo się teraz śmieje? Stosuję prostą zasadę jako gracz-online zawsze kupuję pełne wersje kart graficznych dla starszego directX, ponieważ lepiej sprawdzają się w grach niż okrojone wersje nowszych grafiki
Tak, tylko, że x800GTO to ulepszona wersja 9800 . Zobacz testy radeon 3690 w stosunku do 3850 256 mb. Karty różnią się tylko szyną - 3690 ma 128 bit. Mimo to różnica w znakomitej większości tytułów jest niewielka, najczęściej to tylko 1-3 klatki. I co teraz powiesz kolego???
Podobnie jest w przypadku GeForce 7900GS 256MB 256bit i Palit GeForce 8600GT 256MB 128 bit sonic+, wydajność na podobnym poziomie, nawet GeForce 8600GT jest wydajniejszy w niektórych grach.
Widzisz,to nie jest do końca tak, jak piszesz, gdyż w przypadku GF 7900 GS i 8600GT masz dwie różne technologie i 8600GT ma szansę tylko wtedy, gdy gra intensywnie korzysta z shaderów. A tu masz 2 prawie identyczne, nowe karty, które nawet w nowych tytułach nie mają dużej rozbieżności w wynikach. Żeby nie było, żem gołosłowny, to daję link co prawda po angielsku, ale: http://translate.google.com/translate?h … 5454.shtml
Kolego, pomyliłeś klasę kart. GeForce z serii 6000 są dla DirectX 9.0b a Radeon z serii 9000 jest dla 9.0 więc tych kart nie można porównywać ze sobą. Natomist porównać można wersję kart graficznych od strony sprzętowej detykowanej jednej wersji DirectX i na tym gruncie moja zasada (zaznaczona kolorem) świetnie się sprawdza. Piszę, aby nigdy nie kupować okrojonych wersji dla danego DirectX.
Raz pod wpływem nacisku forumpowiczów z elektrody ugiąłem się (że niby tanim kosztem będę miał więcej klatek na sekundę w nowszym DirectX bo okrojona, nowa grafika go obsługuje. W rezultacje miałem o wiele mniej kl/s niż na starej, (ale pełnej) karcie nie zgodnej z nowszym DX. Jedynym efektem jaki dostrzegłem to większa ilość punktów w 3D Marku dla nowej wersji w DirectX. Wniosek jest taki (i trudny do zrozumienia przez większość), że trzeba kupować pełne wersje kart graficznych a w przypadku braku funduszy lepiej pozostać przy starszej, ale pełnej grafice niż ładować pieniądze w niepełne odpowiedniki, wersje grafik a gdy ceny spadną namawiam do kupna nowszej pełnowartościowej karty graficznej. Dzięki temu zaostrzędzimy sobie rozczarowań i nie ucierpi na tym budżet domowy. Owszem mój tekst zostanie zaakceptowany przez osoby, które znajdują umiar w wydawaniu “kasy”, ponieważ dla zaafascynowanych graczy wydanie 600 zł czy nawet 1200 zł i wyżej nie stanowi żadnego problemu. Widzę to po wynikach sprzedaży. Zastanawiam się skąd mają na to finansę? Nie chcę nawet wiedzieć bo nie moja to sprawa.