Karta graficzna do 900 zł

Cześć,

Szukam karty graficznej do specyfikacji:

• i5 3470
  • Mobo Gigabyte H77-DS3H rev. 1.1 ( o ile dobrze pamiętam).
  • Pamięć ram 8GB 1600MHz
  • Dysk HDD WD Blue 500GB (1)
  • PSU Vero L1 500W (2)
  • GPU Gigabyte GT430 1GB DDR3 (lekko podkręcony :slight_smile: )

AMD/Nvidia który będzie z nich najwydajniejszy.

Odp.

1. Dysk wymienię na samym końcu ponieważ jest najmniej ważny.
  2. Działa bez problemu ale i tak jest drugi w kolejce do wymiany.
  3. Nie wiele będę zmieniał więc tak zostanie, wymienię tylko PSU, GPU i dalej nie inwestuje w ten sprzęt ponieważ w dalszym planie mam zamiar kupić konsole “PS4” “Xbox”.

Ostatnie pytanie na później. Czy problemy z cewkami to teraz wszystkie nowe GPU mają?

Jak nie masz zamiaru później więcej w to inwestować to chyba zatrzymałbym się na RX 570 4GB, bo można wziąć coś lepszego, ale na bardzo wysokich czy Ultra ustawieniach i tak CPU będzie przystawiać w wielu mocnych grach.

1 polubienie

Jeżeli naprawdę nie chcesz inwestować dużo w sprzęt to RX 570 czy 580 powinny Ci wystarczyć. Do tej pory nie ma lepszej karty jezeli chodzi o stosunek ceny do wydajności

https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-570-red-dragon-8192-mb-gddr5-axrx570-8gbd5-3dhd-oc-4023251/

Linkuję do wersji 8GB, ale jak nie grasz aż tak wiele i idziesz z ustawieniami na kompromisy to możesz kupić wersję 4GB, gdzie kosztują one kilka dyszek mniej.

Możesz jeszcze czekać na GTX 1650 SUPER, bo mają się pojawiać w kwotach pomiędzy 700, a 900 zł. Nieco wyższa wydajność, ale tylko 4GB pamięci. RX 570 do wyrwania nawet za 600 zł 4GB - obecnie najniższa jaką znalazłem to 650.

EDIT:

Już są w X-Kom i zaczynają się od 750 z dosyć przeciętnym chłodzeniem. 800 zł to tak minimum za coś rozsądnego.

1 polubienie

Albo w bardzo dobrej cenie jest ta RX 580 4GB :wink:

Nie mam nikogo z znajomych, którzy by mieli Asus RX580 i chciałbym spytać czy będą piszczeć cewki?

Piszczące cewki to loteria. Zależy od sztuki, poza tym piszczące cewki to nie jest jakiś wielki problem poza dźwiękiem.

@panicagaming
Na Asus Dual wielu ludzi narzeka, że głośne i gorące. Ja bym nie brał.

Rozumiem że nie ma to wpływy na wydajność karty graficznej co mnie cieszy :slight_smile:

Może głupie ale myślałem że piszczące cewki to wada karty graficznej i trzeba unikać tych co piszczą :sweat_smile:

Ogólnie jest to wada, ale nie wpływa na wydajność. Po prostu to jest efekt pewnych oszczędności w konstrukcji. Mój RX 480 piszczy jak mam fps w okolicach 500, może 300.

To dziwne bo w zdecydowanej większości opinie są odwrotne, np. w x-kom.

Poszukam opinii GPU bo chce mieć pewność że wybiorę dobrze.

Ogólnie do tego setu, jak napisano, po kosztach 570 4 GB, no ew 580 w takiejc enie jak trafisz. Gdybyś mógł dołożyć ze 100-200 zł i jeżeli planujesz wymianę komputera w ciągu powiedzmy roku to 1660 byłyby rozsądne.

Kupowanie 1660 na rok jest rozsądne? no nie wiem…

Troszkę inaczej: jest chyba rozsądniejsze w przypadku gdyby w ciągu roku miała nastąpić wymiana komputera na nowy np. coś z tych nowych Inteli. RX czy 1650(super) będzie ciężej sprzedać w dobrej cenie, a ta będzie fajnie działała.

No, ale on chce po roku się na konsolę przesiąść, ja bym brał najtańsze RX 570/580. Przez rok mu nic nie będzie a w zestawie z kompem jak będzie sprzedawane to bez znaczenia model.

@anon7248146 @panicagaming
Więc tak.

GTX1650/super wybrał bym tylko dla tego że według rekomendacji ma 300-350W (zasilacz) a Asus kusi mnie ceną.

Ciekaw jestem czy z RX580 da radę grać w FullHD (mam tylko taki monitor więc mi pasuje ), ustawienia graficzne średnie/wysokie hmmm 60FPS (fajnie było by w stałych 60FPS).

Jak myślicie RX580+ w/w specyfikacja da radę z Workd war 3 w 1080p, średnie ustawienia grafiki?

Wrzuciłem Ci powyżej test GTX 1650 SUPER, gdzie na wykresach masz RX 580. Wydajność jak najbardziej pod FHD.

To ktoś jeszcze gra w tę grę? Przecież zainteresowanie tą grą szybko umarło.

Przy RX 580 jak pobierze 300W z tego 480W w zasilaczu to nic mu nie będzie. Supera kupisz o co najmniej 100zł drożej, ale pamiętaj że kupujesz to na rok.

Nie tylko do tej bo jeszcze do Wolfenstein od The new Order do II the Colossus (jeszcze nie mam), GTA V i wiele innych, które mi słabo działają (chodzi mi o FPS) lub wcale bo będę szczery że poniżej 30FPS nie gram a jak zauważę 17FPS na niskich itd to nie gram bo nie jest to “przyjemne”.

Grałem w te wszystkie gry na RX480, czyli niedokokszonym RX580 i wszędzie 60 FPS było non stop na wysokich ustawieniach - W Collossusie nawet na Mein Leben!. Tu się nie masz o co martwić. Karta jeszcze ze 2-3 lata nada się do grania w FHD@60.

O kurczę to nawet więcej niż oczekiwałem od tej RX580.

Hmm kurcze ten Asus jest najtańszy i kusi mnie bo to oznacza że będę miał mniej do oddania ojcu tzn tylko 50zł (pożyczyłem 300zł ) :sweat_smile:

Edit.
Kurcze nie ma innego RX580 od tego Asus’a (chodzi o dostępność ).