Jaka kartę graficzna wybrać do prcesora r5 3600? Chodzi mi głównie o gry
Rtx 2060 czy rx 5600xt?
Sa bardzo podobne, w styczniu była zmiana sterowników AMD i jest też szansa na karte z wyższym limitem energetycznym (szybszy zegar). Wtedysą takie same w wydajności. Musisz też na uwadze mieć problemy ze sterownikami AMD i… to, że czerwoni zwykle dłużej wspieraja karty od zielonych (geforcy “brzydko sie starzeją”).
Jak tp geforce brzydko się starzeją? Dzisiaj odnawiałem kompa mamuśki i co? Sterownik do 9500GT sam się zainstalował!
Chodzi o wydajność. Gdzieś czytałem test geforca 5/6xx vs radeon 7xxx teraz niedawno robiony. Startowały z podobnego poziomu, ale w dzisiejszych grach zieloni przegrywają. Oczywiście mówimy o ustawieniach LOW.
Generalnie AMD w modelu 5600xt zrobiło zagrywkę pod Nvidię i podwyższyło zegary i taktowanie pamięci w nowym VBIOS do tej karty. Rezultat jest taki jakbyś sam zrobił OC i temperatury były zauważalnie większe. Problem w tym, że ta karta w tym momencie nie nadaje się już zupełnie do OC i z pozoru niewielkie podbicie zegarów powoduje niestabilną pracę.
Na amazonie masz zaj****ty model RTX od EVGA za niecałe 1300zł:
Podczepie się do dyskusji ze swiom pytaniem. Ceny lecą w dół i zastanawiam się nad wymianą karty graficznej. Czy zakup rx 590 jest sensowny? Zastanawiam się nad xfx 590 fatboy za 650 zł lub gtx 1060 msi gaming x za 750. Obie karty są objęte ok. 18 miesięczną gwarancją. W obudowie siedzi silentiumpc 550w gold, i5 6500, płyta b150 nightelf od msi, win 10 pro.
Żadna sie nie opłaca.
590, jeżeli ma 8 GB VRAM, to fakt ma parę, ale też ma zabójczą temperaturę. Latem bez klimy nie pograsz. Już prędzej 1060 g 6GB, ale za 150-200 zł wiecej masz “gołą” 1060, której bliżej do 1070 i o 2-3 letniej gwarancji. Możesz nawet popolować na 1660 z outletu/zwrotu.
Obawiam sięwrzucić tego fatboya do mojej obudowy bitfenix phenom. 750zł to mój absolutny max. Gram w fullhd i nie potrzebuje jakiegoś potwora a 1060 można kupić za 500/600zł. Pozostaje jeszcze rx 580.
… taka mała kosteczka na micro atx? Oj nie, 590 nie pchaj, szukaj 1060 z gwarancją.
O 1660 mówiłem, bo bardziej przyszłościowa, a 1650 Super nie polecam. Wydajność jak 1060, ale mniej VRAM.
Początkpwo miałem brać pod uwagę tylko gtx ale ze takiego rx580 można kupić w niezłej cenie to zacząłem kombinować. Jeszcze pytanie techniczne. Czy jest znaczna różnica między wersją msi gaming x a innymi kartami 1060? Ta podobno jest najmocniejsza. Ijak się to ma do 580?
Olej wersje karty graficznej, czytaj tylko o wersjach, gdzie cewki nie piszczą. Wydajność między modelami to 3FPS, jedyne co można porównywać to piszczenie cewek i temperatury (które lepsze chłodzenie).
Ja bym sugerował zakup dobrego GTX 1650 SUPER z amazona:
670zł i niezła grafika z niedużym wydzielaniem ciepła, do Twojego procesora i tak wystarczy.
Wolałbym wymienić swojego gtx 1050ti na kartę z większą pamięcią,. Pozostaje kwestia rx 580. Czy warto brać go pod uwagę na następne 2lata?
Pozostaje jeszcze pytanie, czy masz wiatrak biurowy i beziesz grał z otwarta obudową.
120 vs 190 W jest różnica przy Twoim pudełku na damskie szpilki, nie normalnej obudowie.
Wydajnosć ta sama praktycznie i te 2GB VRam różnicy nie zrobią. Primo procek nie rozwoli na szarże z detalami.
@krystianxz15575
1)Jak szukasz karty żywotnej to bardziej raz Nvidia niż amd z racji na kulturę pracy i temperatury no i dochodzi jeszcze jakoś chłodzenia/układ chłodniczy
2)Jak chodzi o jakość chłodzenia to można celować w karty niereferencyjne z lepszych chłodzeniem i tu EVGA jak i Zotac zwykle oferują najlepsze modele… a to też trochę kosztuje.
Choć jak widać po filmiku amd wcale tak bardzo nie ostaje z temp bo aż 5-7c tylko różnicy
nie wiadomo z jakich firm grafiki w tym teście.
Między 1660 a 2060 jest różnica 20-25fps w grach w rozdzielczości 1440p
Obudowa wcale nie jest taka mała jak mogłoby się wydawać, dwa wentylatory do tego karta umieszczona pod, dachem, wiatrakami do góry. Gorące powietrze jest wyrzucane bezpośrednio na zewnątrz. Na temat rx oponie są skrajnie różne, miałem nadzieję że posiadacz takiej karty np Sapphire nitro+580 wrzuci swoją opinię.
Karta graficzna RX 580 jest jak najbardziej OK, ale wg mnie w chwili obecnej jest ona bez sensu, albo się kupuje RX 570 4GB po promocji za 550zł, albo 1650 super (która nie jestem pewien czy wiesz co potrafi):
lub gtx 1660 (na amazonie dobre modele za niecałe 900zł)
Ale jeśli chodzi o 1650 to wcią tylko 4g pamięci. Niebawem może być to niewystarczające. A kartę chciałbym używać min. dwa lata. Rozglądam się za używanymi modelami na gwarancji, mam też ograniczony budżet jak wcześniej pisałem.
4GB vram styknie ci… prędzej moc grafiki będzie słabsza niż gry na low bedą wymagać Więcej vram.
Założysz się. ;-)?
Moc jest praktycznie taka sama, a 2 GB robia różnicę. Jednak on nie odpali nic na ultra przez procka, czyli 4 starczą.