Oglądałem różne testy, ale chyba różnica jest znikoma. Poza tym nie widziałem dokładnie tych modeli. W jednych ogólnie za lepszy uznawany był GTX, a w innych RX460. GTX jest o 50 zł droższy, ale może da się nieco obniżyć. Nie widziałem żadnego na żywo, podobno sprawne i przetestowane. Niby niskie temperatury, bez błędów.
2GB może okazać się za mało w grach. Mam RX560D z 2GB i w GTA V nie mogę ustawić najwyższych detali, nie z powodu braków wydajności karty, ale opcje gry nie pozwalają przekroczyć fizycznej pamięci karty, mimo że karta może też się podłączyć do RAM.
Na najwyższej miałbyś jednak spadki fps.
Pamietaj: 560D ma te ~300 jednostek obliczeniowych mniej od pełnej 560 4 Gb z YT. 2 GB to do kart do starych quadów lub i3…
Ryzen 5 2600. 16GB Ram 3200 mhz. Zasilacz Bitfenix 450W formula. Pierwotnie założyłem, że maks. 200 zł. bo nie grałem, ale jak już poskładałem ten komputer to pomyślałem, że może w coś tam bym zagrał czasem, a przynajmniej chciałbym mieć taką możliwość. Wiem, że to jak zakładanie starych opon do nowego auta, ale ja nie wiem nawet na ile będę grał i w co. Dawno nie grałem w nic.
Może RX 570/580 karty nowszej generacji i mniej pożerają prądu nie mówiąc o grzaniu się. Kupisz używaną jeszcze z gwarancją najlepiej jakiegoś dużego sklepu coby nie było potem problemów. GTX to już stara karta i może ci paść szybko.
Dozbieraj do 1050TI, ale to pewnie wyjdzie koło 350 lub rx 570 za stówkę wiećej.
Zrezygnuj z tamtych starszych kart i pisz (lub szukaj lepszej ofert) rx 560 na gwarancji za 220 zł. W wiele na tym nie zagrasz, tzn. najnowsze metro exodus, Cyberpunk zapomnij. Natomiast wszystkie wiedźminy i inne gierki, po zejściu trochę z ustawieniami na średnio/niskie zadziałają.
Nie chodzi o dozbieranie, ale ja praktycznie nie planowałem tego zakupu i nie wiem na ile będę używał. Nie wziąłem Vegi z Ryzenem bo mi się wydaje, że 6 rdzeni bardziej przyszłościowe niż 4.
Nie ukrywam enegrooszędność ma dla mnie znacznie.
RX560 to chyba 460 po fabrycznym OC. One są nowsze i bardziej energooszczędne od GTX 950 tak??
Jeszcze mam opcje od kolegi R9 280X 3GB (pewnie by mi dał dobrą cenę), ale ta to dopiero chyba prądożerna była, a wydajność chyba porównywalna do GTX 950 i RX560, a nawet nieco wydajniejsza chyba. Ta 560 to na gwarancji jeszcze by była, hmm też ciekawa opcja. Trochę się boję tego OLXa. Do GTX 950 mam 14 km.
GTX 1050 ti na Allegro od 520 do 1000 zł. To w takiej cenie nie za bardzo.
Chętnie bym kupił taki RX470/570, bo to jest różnica o 50% a nie o 12% i widziałem oferty nawet właśnie po 370, ale to po koparkach jest. Zarzynane pewnie były.
Ja jeszcze mam do tego stary monitor na DVI-D 1650x1050. Będzie on działać w natywnej rozdzielczości z takimi kartami?
Na Alledrogo za 450 zł używane najtańsze, 430 jakieś dziwne, na OLX nawet za 400 zł. No, ale chyba taniej się nie kupi. Chyba, że jakiś model z 1 wentylatorem.
To jest tak dużo lepsza karta od GTX 950, RX560, R9 280X ?? Bo w sumie 2 razy droższa. Coś chyba koło RX470 pod względem wydajności?
R9 280X to po znajomemu myślę, że da dobrą cenę i na miejscu, ale to nie jest jakaś bardzo prądożerna karta?? Nie wiem w jakim jest stanie, czy nie ma jakich pamięci Elpidy itp. No ale nie będę dopytywał jeśli nie chciałbym jej kupować.
Im więcej szukam tym bardziej jestem niezdecydowany
No a w sumie na moim monitorze i tak nie wyświetlę Full HD nawet. Monitora nie zamierzam zmieniać na razie.
Cóż to na 100% jest mocniejsze od rx 4/560 . Pytanie tylko czy ma 2 GB VRam, czy więcej. Jak dwa, to z tej mocy średnio skorzystasz. Pobór W nie jest duży 80.
To już żłopie jak pijak a gorące jak miss, grubo ponad 200W. Wydajnościowo 950.
Nope, rx 560D (czyli “Artez”) jest 460 ze zmodyfikowanym biosem. Taka wydajność, a plus to gwarancja, jak jest wybór gt 750ti, czy on, to polecam czerwonych. Nowszy.
90 Mea culpa. Możliwe, ze to była wersja TI jakaś, możliwe, ze po OC, możliwe, że chodziło o cały zestaw. Jednak nie 180.
Czy ja wiem. 560D ma dokładnie to samo co ma 460, 10% różnicy będzie gdybyś zdecydował się odblokować te wyłączone jednostki. Nie zawsze się da, nie zawsze karta przeżyje, ale można.
Różnica w energooszczędności 460/560D jest pewnie na granicy błędu statystycznego. Obie mają do 75 W (rx 560 pełny ma do 85). Faktycznie w peaku 560D/460 wezmą około 60. Tak przynajmniej mój miał pokazane.
Jeżeli cena za 460/560d jest identyczna, to weź na gwarancji Te 2W rocznie odczujesz mniej niż awarię pozbawionej gwarancji karty.
No to decyzja juz Twoja, na niej będziesz miał płynniej, ale wyżej ustawień od 460/560 nie dasz, inaczej będą przycięcia przez vram.
To jak to jest z tymi Watami, bo ja tylko oglądałem jakieś testy i tam coś jakieś wykresy gdzie pokazują jakieś.
Są to jakieś sensowne różnice, czy to 20 zł w ujęciu rocznym i nie warto sobie tym głowy zawracać, ale wszyscy vlogerzy videotesterzy to tym mówią, więc założyłme, że energooszczędność robi różnicę.
To ta karta GTX 950 z 2 GB i tak nie różni się wiele od RXów???
W RX różnica chyba z jakieś 25 zł z wysyłką więc nie ma to większego znaczenia.
GTX droższy trochę, ale może sprzedawca ponegocjuje, a może nie.
… no jakieś.
Bez opisu nic nie warte, ale ok. Dotyczą całego komputera.
Porównanie kart masz tutaj, wynik RX 460 jest trochę zawyżony, z 5-10%. To wersja 4 GB chyba.
Będziesz miał więcej FPS, ale nadal na średnich lub niskich. Wydajnościowo 950 bliżej do 1050TI, ale przez brak VRAM leży.
Patrząc na ten 1050 TI po 400-450 zł używany, to dokładając jeszcze 50 zł można już mieć RX480/580, a nawet w tej samej cenie, a RX480 już jest chyba znacznie wydajniejszą kartą od 1050 ti ???
Ja się trochę po omacku po tym poruszam. Także nie wiem, patrzę na te benchmarki i testy i głupieję.
Pytanie, czy mi to potrzebne na mój monitor 1680x1050.
Nie wiem na ile zwracać uwagę na ten pobór mocy na ile ma to znacznie? Czy to są różnice miesięczne, czy roczne zważając na moją częstotliwość grania i fakt, że nawet nie wiem ile te gry kosztują. Na Allegro jakieś konta steam teraz widzę sprzedają po parę złotych do pobrania gry.
Tak szczerze to ja zwykle grałem w przeszłości na prawie detalach Zawsze miałem jakieś kiepskie karty graficzne, tanie.
… i awaryjną. Masz wielkie szanse na koparkę. Celuj od biedy w 1060, nawet 3 GB dla taniości. Nimi nie kopano. Do średnich detali starczy we wszystkim.
Tylko w jednym przypadku. Te 250W faktycznie zobaczysz gdzieś w rachunku jako pare zł. Bardziej zaś poczujesz latem jako piec na biurku tego starego Radeona.
Nie konta, a dostęp do współdzielonego (ryzyko utraty jest, legalność podobna do torrentów).
Darmowe gry daje Epic, Na Steam masz do jutra bodaj promocje i na wiele gier -75%. Za 50 zł już coś wybierzesz, ze 2-3 sensowne tytuły.