[karty graficzne] GTX 950 czy RX460 co wybrać?

Porównywalna, bierze więcej prądu (nieco), ale i wydajniejsza. Cena też nie jest zła, bo ludzie uciekają na większą ilosć vram do nowych gier. Różnica między 1050ti a 1060 jest taka, że 1050ti pozwoli dać większe detale, dzięki vram, których karta nie obsłuży, a 1060 3 GB pozwoli obsłużyć wyższe detale, ale vram nie pomieści. Z dwojga złego chyba 1060 bym brał.

Z nowych 1650 lub 1650 Super, ale to już 700-900 zł. Mówiłeś zas o 200 a dochodzisz do 400 teraz.

Hehehe no właśnie już rozpędzanie się dalej według mnie odpada, bo ja naprawdę nie wiem ile będę grał i w co.

A co z tym moim monitorem ma to jakieś znaczenie, że on ma tylko 1650x1080?

Zakładając, ze ma standardowe, “prostokątne” kształty, że nie ma 10 lat, to nie zauważysz różnicy. Karta prawdopodobnie w najgorszym wypadku będzie dawała 1600x900.

Przy HD+ nawet te za 200 zł powinny dać radę ze średnimi, rzecz jasna do 2018 r i Wiedźmina 3 gdzieś. :wink: Jeżeli grasz głównie w RPG, w RTS, to kartą nie przejmuj się. Większy problem jak właśnie dynamiczne strzelanki lubisz.

Moja rada: jak masz komputer bez integry, nie masz karty, to weź za 200 zł 950/560D. Jak się uzależnisz od gier, to kupisz 1660Super za 1200. A jak nie, to na te narzekał nie będziesz. Musisz tylko podjąć decyzję, czy wolisz od znajomych 950, czy 560. Za 1 przemawia wydajność, za drugą gwarancja i brak problemów ze znajomymi “jak coś nie tak”. (te 30W mniej 560 pomińmy) :wink:

Zrezygnowałem z integry na rzecz 6 rdzeni zamiast 4-rech.

Monitor ma 10 lat jak nic. Pewnie więcej. Niezniszczalny jest ;). Żadnych bad pixeli itp. a naprawdę sporo chodził. Nie chcę nowego, ale się właśnie obawiam problemów z nowszymi kartami i tej dziwnej rozdzielczości 1680x1050 to jest dokładnie.

Nie chciałbym się bardzo uzależnić od gier, bo jak mnie wciągnie to miesiąc z głowy ;). Głównie RPG, RTS. ale grałem kiedyś w CoD, Assasin Cread, Fallotu 3 (mimo że byłem fanem Fallouta 2, a 3 to całkiem innego to minie i tak się podobał, Dota CS 1.6. Przegapiłem Wiedźminy, chciałbym też wrócić do starych przegapionych tytułów typu Skyrim. Ghothic 4, ale nie wiem czy na win10 nie będzie problemów, bo kiedyś odpaliłem i lepiej mi to działało na starym komputerze.

Znajomy ma r9 280X.
GTX 950 2GB to z OLX z sąsiedniego miasta. Ten RX560, który podałeś w linku już idzie w paczce do innego kupującego, ale za pobraniem, więc właściciel zakłada, że na 90% będzie sprzedany.
RX460 osoba na innym forum (bardziej wiarygodne niż z ogłoszenia według mnie)
Kart na rynku wtórnym jest masę, ale trzeba szybko kupować.

Z tym Steam, to oni udostępniają swoje konto wielu ludziom za jakieś grosze, żeby sobie pobrali grę i grali w trybie ofline? Bo offline było zaznaczone w opisie. Potem się taka gra może zablokować jak się połączy z netem? Bo to jak wspomniałeś legalne jak torrenty? Te z tego co kojarzę zawierały często carcki z wirusami. Nie wiem ja to działa, nie miałem nigdy Steam. Nie ogarniam, przyznaję. Wiem, że stare gry można tanio kupić, ale Steam to rozumiem coś innego.

460 nie będzie na gwarancji, jak chcesz z takim zabezpieczeniem, to tych 560D jeszcze dwie były, czy trzy na OLX, może też Allegro.

Problemów z karta nie będzie, możesz mieć nieco gorszą jakość przez nietypowy rozmiar, ale więcej stracisz przez jego wiek i technologię. Więc bez paniki. . :slight_smile:

Może nie dokładnie to samo, wirusa nie pobierzesz, ale ten proceder wiąże się z naruszeniem prawa autorskiego, licencji etc. Przy odpowiedniej dozie pecha mogą wezwać na komisariat w charakterze świadka itp. Prędzej zaś konto kiedyś zniknie. Już lepiej kup u jakiegoś tańszego dystrybutora, mają klucze z promocji (jednak też jest ryzyko, ale chyba mniejsze) lub poproś znajomych jak masz w jakimś kraju trzeciego świata. Tam ceny sa niższe.

Skyrim działa na w10 i 560. Edycja Legendarna, nie VR, na FHD, czyli nieco większa rozdziałka od Twojej na średnich w początkowym forcie z pożarami, dymem i smokiem w okolicach 48 FPS jest. Skyrim nie startuje jednak w Twojej rozdziałce, będziesz więc pewnie musiał dać 1600x900 co da Ci jeszcze z 5 FPS więcej. Oczywiście jak wgrasz mody na lepsze tekstury, to i karta i jej vram padną. :wink:

Mozesz też zobaczyć, czy nie ma gdzieś “pełnych” rx 560 z 4 GB, jakby wyszło z 50 zł więcej i na gwarancji…

Poszukam. Jak 50 zł różnicy to jeszcze ok, ale powyżej 300 to już bez sensu, bo za 400 już się da kupić GTX 1050 Ti albo RX 470, chociaż ceny są bardzo różne.

Jak to wygląda z gwarancją takich rocznych kart, bo to trzeba do konkretnego sklepu chyba wysyłać, gdzie była kupiona, a nie do jakiegoś serwisu producenta?

To już zależy dokładnie od gwarancji, kto udziela, ale zwykle przez sklep załatwiasz.

Daj sobie spokój z 470, koparkę masz jak w banku. Może podziała, a może nie i szukaj wiatru w polu.

Od biedy masz tutaj kandydata, tylko musisz na wycieczę pojechać lub ugadać jednak wysyłkę.

Widziałem je. Tam już dawno pisałem, nie ma telefonu, nie odpowiada na wiadomości. To jest “martwe ogłoszenie”.

RX470 koleś powiedział, że karta pochodzi ze szkoły, no ale każdy może powiedzieć co zechce. Raczej sobie odpuszczę. Za 400 to już lepiej chyba rzeczywiście ten 1050 ti bezpieczniej.

Te low profile to są pełnowartościowe karty, czy jakieś okrojone?

Mozesz jeszcze ewentualnie to sparwdzić. https://www.olx.pl/oferta/karta-graficzna-palit-geforce-gtx1060-stormx-3gb-CID99-IDFxHYW.html#ca007fb473

Raczej nie publicznej, tam komputery jada na integrach, a jak mają “kartę” to po 5 i 10 lat. :wink: Szkoły raczej chyba nie mogę nawet rozdawać/sprzedawać majątku (środki publiczne etc).

Okrojone rozmiarem, w zasadzie powinny oferować to samo, ale czasem mają nieco niższe zegary (słabsze chłodzenie to wymusza). Różnica zwykle mie przekracza 5%, to nie laptopowe MaxQ. :wink:

No popytam, może też coś ponegocjuję. Spotkałem się też z opinią, że 400 zł za 1050 ti nie opłaca się dać, a takie teraz ceny są.

Cztery stówki za 1050Ti to max. Za tyle kupiłem pod koniec zeszłego roku. Wg mnie cena rynkowa to 350. 400 dałbym za wybitny egzemplarz (czyt. z gwarancją).

Według mnie to karta warta około 300 zł, bo około 25% lepsza od RX460/560 o 25% słabsza od RX470. No ale już mają 4GB. Ogólnie tak wystawiają za 400 zł z tego co widzę. Dla mnie przewartościowane. Chyba, że wkalkulowują negocjacje. Jak ktoś sobie życzy 500 zł za używany egzemplarz, to już śmiesznie. Jeszcze trzeba uważać na te chińskie 1050 ti, bo mógł ktoś się pokusić z Aliexperss, a to tam magiczne fake-karty z 550 zmiksowane i dosłownie do niczego się nie nadają. Najgorzej, że pytając sprzedawców np. jakie ma pamięci, czy coś, to nic nie wiedzą. Sprzedają kartę 100% sprawna, ale nic nie testowałem, nawet Gpu-z nie odpaliłem. Czyli ryzyko kupującego. Niestety kupujący też się nie znają więc kupują.

Jest ich pewnie trochę na rynku, ale stawiałbym, że na 10 rx 470/570 uzywanych 2 nie będa z koparek, a w 1050TI może ze 2 będą fakeowe z Aliexpressu. :wink:

Najbezpieczniej byłoby dorwać taka 1060 3 GB, jak ktoś na mocniejsza zmienia. Ani koparka, ani chińczyk. No ale szukaj i pochwal się co trafisz :wink:

ale turbinka, a te niezbyt są podobno i głośne. Odbiór osobisty to ciężko. GTX 960 i 970 też rozważać? Wszystko koło 400 zł krąży.

Ogólnie to oczopląsu można dostać tyle tego, a ciężko coś dobrego wybrać w dobrej cenie.

Dlatego zdecyduj się na konkretny model, ustal budżet, zawęź wyszukiwanie do swojej okolicy i czekaj na okazję.

Z tymi okazjami też jest różnie. Na OLX masę ogłoszeń wystawianych z kont o żeńskich imionach. Pełno tego, dziewczyny tyle kartami handlują? Coś mi się to podejrzane wydaje.

Dlatego tylko odbiór osobisty. Prosisz o adres, o uruchomienie Furmarka pół godziny przed wizytą - jak sprzedawca kręci, to niech szuka innego kupującego.

Ja bym już nie rozważał, masz fajny komputer, weź coś najdalej z poprzedniej generacji (GT 10x0 i rx 5x0). Nawet nieco słabszego, ale będziesz miał spokój, nie nerwy, bo 6 letnie karty już swoje przeszły. Szczególnie takie gorące sztuki. :wink:

Z RXów to chyba 560 mocniejsze to jak mówicie 2 na 10 nie po koparce. Znalazłem aukcję GTX 1060 3GB na razie jest na 200 zł, zobaczmy ile wyjdzie. Tylko koleś pisze, że zwrotów nie przyjmuje.

Jak już coś wynajdę to potem się okazuje, że pamięć Micron, a z tymi pamięciami są problemy w kartach.

Z tych na Allegro, szczególnie jak ktoś ma kilka, to koparki.
RX 560 2 GB raczej nie kopały, ale rzecz jasna 1060 mocniejsza ze 2x. :wink:

Zawsze ejst jakies ryzyko, jak chcesz tanio i bezpiecznie, to poluj na te 560 Artez na gwarancjach jeszcze. :wink: