[karty graficzne] GTX 950 czy RX460 co wybrać?

Tamta z 210 to była spoko ta 560, ale jak ktoś chce ponad 300 za 560 2GB, to moim zdaniem totalnie bez sensu, bo właśnie o 50% słabsze.

Warto kupić GTX 1060 3GB z 1 wentylatorem??? Czy to chodzi jak samolot?

Te podróbki chyba mają zwykle gniazda D-sub.

Wg mnie jeden wentylator ma sens tylko w przypadku kart bez dodatkowego zasilania, a więc o maksymalnym poborze mocy 75W. Zatem odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: nie.

A gdzie to najlepiej sprawdzać ten pobór mocy kart? Na stronie producenta chyba nie podają, w sklepach też rekomendowana moc zasilacza jak już tylko jest podana. Te benchmarki są na jakichś zestawach całych.

Uwaga, te dane są przyblizone, zmiana zegara, OC itp wiąże się ze zmiana poboru mocy w danym modelu. Możesz sprawdzic u producenta, jeżeli te +/- kilka % jest tak wazne.

Tak oglądam ogłoszenia tych GTX 1050 ti nowa za 600 z groszami już można kupić, to za 400 zł i więcej używane bez gwarancji, cholera wie w jakim stanie od człowieka widmo, to chyba bez sensu. Ostatnio widziałem koleś sprzedał już 1060 3Gb za 400, a to o wiele wydajniejsza karta, to o co chodzi z tymi 1050 ti, że takie drogie?

560 4GB to też ta wersja D, czy tylko te 2GB, bo D to w zasadzie 460tki, które mały iść do Azji, ale przyszły też do Europy.

560 2 GB, u nas na 100% Artezy, to wersje D, czyli 460. Plus taki, iż przyszły na jesieni 2019 i powinny wszystkie być na gwarancji.

560 4 GB nie są okrojone i niekoniecznie na gwarancji. Niektóre nawet mogły kopać.

Oba wyjścia nie maja sensu. Nowej 1050TI już się nie kupuje, nie warto.

… pasują do “poleasingowców”. Napali się Janusz, kupi komputer za 300 zł na i5 (10 letniej) i w środku ma zasilacz 250W, to później kombinuje jaką “TANIĄ i najlepsza kartę dać” i zostaje 1050TI. :slight_smile: W niektórych scenariuszach 1050TI bije 10603GB większym vRAM, ale generalnie 1060 lepsza.

Jak chcesz tylko bezpiecznie "sprawdzić, czy lubisz grać, to nawet 560D Ci wystarczy, jak jestes pewien, ze będziesz lubił nowsze, to 1050Ti/1060 3GB… Mimo wszystko one są nieco bezpieczniejsze od np. rx 470.

No właśnie tego jeszcze nie wiem. W wiedźminy pewnie chciałbym pograć. W sumie nie mam pojęcia. Mogę kupić 460/560D za 200 zł, a za rok, czy dwa 1050 ti będą za tyle i na jedno wyjdzie. Z drugiej strony trochę też bez sensu kupować i myśleć od razu o wymianie :smiley:

One tak padają jak muchy, czy to trochę przesadzone jest że karty powyżej 2 lat się nie powinno kupować? Moja obecna ma lekko 10 jak nie więcej. Tylko kupić za 400-450 kartę, która zaraz padnie to lepiej chyba jak padnie taka za 200.

Jak miałbym wybierać 1050 ti 4GB za 420 zł a 1060 3GB za 400 to chyba lepiej 1060, ta mocniejsza tamta energooszczędna. Jeszcze są za jakieś 350 (do negocjacji) 1050 2GB.

Ceny na rynku wtórnym mniej więcej plasują się tak (bez uwzględniania negocjacji):

RX 460 / 560D 2 GB - 200-220 zł zł
RX 560 4GB - 260-300 zł według mnie 300 to dużo
GTX 1050 2 gb 350 zł
GTX 1050 ti 400 - 420 zł (te chyba ceny najbardziej nieopłacalne)
GTX 1060 3 GB 400 zł
RX 470/570 tu jest spory rozstrzał od 370 nawet 330 zł do 450 zł. W sumie najmocniejsza i najbardziej ryzykowna karta
W okolicach 500 zł są już RX 480 pewnie wszystko kopało.

GTX serii 9… mówicie już nie warto kupować. One mają z 4 -5 lat. R9 jeszcze starsze. Ogólnie to chciałbym, żeby mi ta karta dłużej posłużyła.

Jakbym wiedział w co chcę pograć, to by było łatwiej niż takie wróżenie z fusów ;). Gry zostawiłem wieki temu za sobą. Wydaje mi się, że dzisiejsze mogą być o niebo lepsze od tamtych.

Nie, jak muchy to nie, i nie po 2, ale wieku 5+ lat lub mocno eksploatowane, to bym unikał.

Jak 560D z gwarancją, to dobry deal.

Kiepski

Niezły, wydajnościowo 1050 2 GB, ale ma więcej vram.

Zgadza sie, marna cena, za 350 jeszcze.

Nawet za 450 zamaist RX 480 bym rozważał.

Tak “od razu” źle nie jest, nawet te budżetowe 560D coś potrawfią.
Mówiłeś, ze masz monitor 1050P, czyli tak powinno być u Ciebie (końcówka). Na średnich działa to przyzwoicie ~45 FPS, pewnie do 35 czasem spadnie, na wysokich niestety nie podziała, gdyż poniżej 30 masz często wyniki (pewnie kwestia vram, dlatego ten 450 4 GB jest nieco lepsze - 2 video).

560 4 GB radzi sobie generalnie nieco lepiej od 1050 2 gb, a wygrywa 1050TI (rdzeń lepszy).

560d (chociaż d nie jest wpisane w modelu :wink: bez gwarancji na Elpidach, podziękowałem. Ten który Ty wtedy podałeś był spoko z gwarancją i za 210, ale poszedł. Wziąłbym 1060 za 400 zł można trafić, ale może się pojawi jakiś z 2 wentylatorami.

560 4 Gb widziałem te za 250 zł nawet, ale nikt mi nie odpisał z ogłoszenia.

560d to jak 460 czyli odrobinę lepszy od GTX 750 ti i nieco słabszy od 950 ti. (z tego co się orientuję już powoli). Tyle, że młodsze karty.

Dzięki za filmiki, obejrzę w domu. Nie mam porównania więc i tak pewnie będzie dla mnie ok. Maks detale, ultra detale dla mnie to obce pojęcia :wink:

RX 550 to chyba już taka bardzo słaba karta.

a R9 380 ten chyba najmocniejszy, ale 4 GB i pewnie żre prąd podwójnie? Ceny bardzo różne z najtańszych 360-370 zł. Pewnie też kopały i wiek koło GTX 950/960.

560D jest gdzieś pomiędzy 750TI i gt 1050 2GB. Jest jednak nowszy, a planując zakup na “dłużej” szkoda trochę brać już mocno wyeksploatowane. Na dobrą sprawę 560D/560/1050 jak do 250 zł dorwiesz, szczególnie jakby jakąś gwarancję miała, to dobry budżetowy wybór i nie rozleci się raczej w ciągu najbliższych 3 lat. :wink:

Jest jeszcze gorsza, 1030. Przy czym rx 550 nadaje się tylko do bardzo starych Athlonów/Quadów, w zastępstwie 750, żeby dało się w coś grać. Tak na dobrą sprawę rx 550 to już naprawdę niewiele zintegrowaną vegę przegania.

Oczywiście do gry wymagającej, w rozsądnych cenach i ustawieniach wyżej średnich, masz 3 kandydatów rx 470/570/480/580 oraz 1060/3GB i 1050TI. Przy czym, skoro chcesz “trwałą”, to Radeonów x70/x80 nie jestem skłonny polecić, trochę loteria z koparką. No i te Radeony sa wyraźnie cieplejsze i bardziej prądożerne.

1050 na razie jest nieopłacalne chyba patrząc na ceny użyanych. Od 350 zł to dla mnie cena z tyłka za kartę odrobinę lepszą 2GB i bez gwarnacji. Za ti może by jeszcze szło dać. No nic szukam dalej, może jakaś 1060 się pojawi z 2 wentylatorami.

A OLX sprawdzałeś?
Dwie nowe opcje

ta druga niby tylko osobista i podejrzanie tania, ta pierwsza jakbyś wynegocjował, wysyłkę w 260, to ujdzie.

Czy ja wiem? Sam pamiętasz, jak te karty chodziły po trzy stówki. Przymierzałem się wtedy do zakupu. Gdybym ją wziął i chciałbym teraz sprzedać, wystawiłbym właśnie za 200 - żeby sprzedać, a nie sprzedawać. Jak ma paragon i na jego podstawie można reklamować, to czemu nie?

Pamiętam, pamiętam, jedna nawet w sprezentowanym pc została. :slight_smile:

Tylko ta druga wygląda mi na pełną 560, dlatego cena mnie nieco zaskoczyła. Jeżeli jednak papiery są w porządku i zgodzi się wysłać za pobraniem (można te 20 zł na paczkę dać awansem nawet), to nie jest zły deal.

No druga fajna i 4gb, ale niestety tylko odbiór osobisty. Niestety mnie paliwo wyjdzie 2 razy tyle co ta karta warta. Z reguły jak pytam, czy wysyłka na pewno nie wchodzi w grę dostaję odpowiedź “Jest napisane w ogłoszeniu” Te bez wysyłki, to ludzie wrzucają od tak, bo chcą się pozbyć, a nie chce im się głowy zawracać i one mają dobre ceny, ale rzadko się trafi coś blisko.

Napisałem, zobaczymy.

Edycja. Preferuje odbiór osobisty, a karta już zarezerwowana.

No bezsensowne ceny używanych jak kartę nowa ze sklepu z gwarancją można kupić za nieco ponad 600 zł (co podobno dzisiaj jest nieopłacalne, żeby kupować nowego 1050ti), a ludzie wystawiają używane za 450-500 zł, ani słowa o gwarancji, to wydaje mi się to absurdalne. Są też kwiatki typu RX 560 4Gb za 500 zł :), albo GTX stare z serii 6/7 w cenie niewiele taniej niż 1050ti / 1060 3GB. Ja wiem, że one kiedyś były droższe, ale to było dawno, dawno. Jeden GTX 1060 3 GB kosztuje 400, a drugi 700 zł za tę samą kartę z jednym wentylatorem. Niemiec chyba płakał jak sprzedawał…

Za to jak jest coś sensownego, to w momencie sprzedane. Ciężko coś wyhaczyć sensownego.

Ciężko i lepiej nie będzie, nowsze karty będą drożeć, a to podkręci ceny sensownych starszych…
te 600 czy 700 świadczą chyba o czekaniu na jakiegoś nieogarniętego Brajanka lub jego madkę. :wink:
Tak szczerze, to teraz doceniam, że miałem farta w grudniu, jak sobie za 315 nówkę 560D kupiłem…

Patrzyłeś na ALiexpresie? Może prędzej z Chin przyjdzie, a nawet z cłem, jak dostaniesz, to może wyjść mniej. No i przynajmniej jest “gwarancja rozruchowa”, tzn. przetestujesz nim potwierdzisz odbiór i kasę zwolnisz…

Te ogłoszenia wiszą i wiszą cały miesiąc, a potem ktoś wchodzi patrzy na ceny innych i też daje taką durną. Są i okazje w normalnych, ale ciężko bo zaraz ktoś kupi, albo sprzedawca nie wysyła bo mu się nie chce.

A jak to działa z tym Aliekspresem? Że najpierw przetestuję, a potem potwierdzę kasę? Na razie na Alli to zamawiałem wyłącznie proste rzecz za kilka zł. Sprzętu raczej nie, bo raz że podrób pełno, a dwa, że już widziałem jak zamawiając coś dostaje się całkiem coś innego, a potem spory to droga przez mękę. Ty swoje oni swoje, że przecież dostałeś, kij że perukę zamiast gitary :D. I gadanie jak ze ścianą. Podrabiana karta to do kosza się tylko nadaje raczej.

Mniej więcej, jak pamiętasz, to “otrzymałem” zwalnia kasę dla sprzedającego. Jasne, że majfriendy kantują, ja na 3 trafiłem, ale przez spór zwrócili. Więc tak źle nie było. Z ciekawości sprawdziłem, czy Chinką mojego ojca, poza tabletami, ma karty, ale niestety. Tablet chodzi 3 lata i tylko jeden zaczep obudowy ojciec uszkodził. :wink:

Z mieszkaniami jest jeszcze lepiej, ludzie zwykle “swoje” wyceniają lepiej niz “somsiada”. :wink:

Tak dokładnie :slight_smile: , a w co drugim różowe ściany.

Znalazłem 2x 1050 ti jeden za 300, ale nie odpisuje drugi koło 20km ode mnie za 290 (tylko osobisty odbiór), ale jedne wentylator. Najwyżej w drodze kompromisu może wezmę z tym jednym, chociaż wolałbym wiadomo, że 2. W każdym razie niektórzy ludzie dają normalne ceny. Wiszą też ogłoszenia za 350 bez ti i chyba je już z miesiąc temu widziałem.