jak to prawidłowo skonfigurować żeby żadne dziadostwosię nie przedostało ?
i zainstalowałem na standardowej, to dobrze czy lepiej na zaawansowanym trybie (to co sięprzy instalacji wybiera )
jak to prawidłowo skonfigurować żeby żadne dziadostwosię nie przedostało ?
i zainstalowałem na standardowej, to dobrze czy lepiej na zaawansowanym trybie (to co sięprzy instalacji wybiera )
Optymalna konfiguracja:
Po instalacji i restarcie, kiedy wyskakuje monit, czy sieć jest bezpieczna (podane zostają maska i nasz IP), klikamy nie, nie jest - bo właśnie przed tą siecią Kerio ma nas chronić Uśmiech
Klikamy w ikonkę w tray’u i wybieramy Konfiguracja
Tutaj:
Na zielono w obu kolumnach (dopuszczamy):
Ping and tracert out
Dynamic Host Configuration Protocol
Domain Name System
Reszta na czerwono (zablokowane)
Dla pewności odznaczasz (jeśli jest) Loopback
Ochrona systemu -> odznaczamy. Jest to zbędny moduł, z powodzeniem zastąpiony dobrym skanerem antywirusowym Uśmiech
Ataki
Sprawdzasz, czy pole Włącz wykrywanie ataków jest włączone, i na samym dole przy Ataki z niskim priorytetem ustawiasz Blokuj
Netbios blokujesz na całej długości
Reszta w części zaufane zostaje zablokowana, natomiast w części internet w pozycjach, które tam masz (LSA Shell, Aplikacja logowania NT i userint) ustawiasz znaki zapytania, a dla Generic Host Process for Win32 Services dopuszczasz przychodzące i wychodzące.
miałego go wcześniej i miałem z nim problem bo mi blokowął serwer counter-strike i steama i nie mogłem grac w moja ulubioną gre na necie : d kerio nawet spoko jest tylko trzeba umieć go skonfigurowac : ]
dobrych firewall jest spory wybór, za darmo.
a Ty uażasz że ten jest zły ? jeżeli tak to napisz co o nim myślisz i już i ja będse zadowolony i Ty sie wypowiesz
Kerio jest dobry…
A netbios - znajduje się taki wpis w Ochronie sieci
Dla pewności kliknij:
Ochrona sieci -> prawy przycisk na liście po prawej, z menu myszki wybierasz _ Pokaz nazwę aplikacji -> Opis _
Pokaże Ci się taki wpis Microsoft Sharing and Printers
I po masz 3 symbole - krzyżyk, ptaszek i znak zapytania…
Krzyzyk - czerwone, czyli blokada dostępu
Ptaszek - zielone, dopuszczasz
Znak zapytania - żółte, czekasz na monit kerio (sam zapyta, co ma zrobić)
Ty ustawiasz dla Microsoft Sharing and Printers (czyli netbios ) wszędzie czerwone krzyżyki…
Masz jakiegoś antywirusa?
Ustawilam w/g twoich wskazowek i kompletnie zablokowal mi sie net!Nie otwierala sie zadna strona a jak zaznaczylam w Ochrona sieci>Aplikacje>Dowolna aplikacja>“pytaj”(czyli ?)to Skype ciagle pytal o polaczenie,do zwariowania.Reasumujac to mam aktualnie tak(nie wiem czy jest ok czy zle)-Aplikacje-wszystkie na dopusc,Zdefiniowane-Virtual Private Network+Broadcasts tez na dopusc,Ping and Tracet in-w “zaufane” dopusc,w Internet-blokuj.W zwiazku z powyzszym nie wiem co powodowalo blokade netu,wiec na razie ustawilam tak jak wyzej i dziala,nie wiem jak z netbios,czy blokowac na calej dlugosci-mam Neostrade.
:roll: no bo trzeba mu zezwolić (jest to aplikacja przez Ciebie uruchamiana) i utworzyć regułę (zaznaczasz tą opcję przy monicie - wyskakującym okienku). Tak samo musisz postąpić dla WSZYSTKICH APLIKACJI, jak przeglądarka (Explorer, Mozilla), klientów pocztowych, Gadu-Gadu… Znaki zapytania zostają w pozycji dowolna aplikacja, aby każda nowo przez Ciebie zainstalowana, która będzie korzystała z sieci, mogła za Twoją zgodą (monit) sie do niej dostać. I znaki zapytania znajdują się tylko w tej linijce, oraz przy opcjach stystemowych:
Złączono Posta : 03.07.2005 (Nie) 10:32
A ja pisałem:
więc nie powinno być “zaufanej” strefy… Pamiętaj, że wszystko dzieje się w polu internet - jak tam zablokujesz, to klapa…
Wszystkie opcje mają wyglądać tak:
Jeśli na początku instalacji Kerio, przy pytaniu czy ta sieć jest bezpieczna, odpowiedziałaś nie, nie jest , to wszystko na ten temat. Jeśli zaś odpowiedziałaś, że jest, polecam reinstalację Kerio…
Ustawiałem tego firewalla na Neostradzie już kilkanaście razy, więc powinno być ok. Jeśli nie, służę dalszą pomocą
Złączono Posta : 03.07.2005 (Nie) 10:39
netbios blokujesz na całej długości, jak już pisałem ;]
Dzieki za info ale ja w ogole nie mialam takiego pytania o jakim piszesz!
Pytanie musiało być, wywala monit zaraz po restarcie systemu z taką informacją… Jestem tego pewien, ponieważ jak wspomniałem instalowałem już Kerio na Neostradzie…
Czy wyłączyłaś ten Loopback , jak wyżej napisałem? Jeśli tak, w zaufanych mozesz wszędzie dać same czerwone krzyżyki. Reszta ok.
Działa Ci internet już?
Internet dziala,o Loopback to wiem od dawna i jest wylaczony ale pytania po restarcie na 100% nie bylo!-od dawna korzystam z Kerio,pare razy instalowalam na nowo,bo probowalam roznych wersji,w tym beta,ale nigdy nie widzialam zadnego pytania. :o
To może po prostu go nie było
Well…
Ale grunt, że chodzi internet
Pozdrawiam
Dzieki za pomoc!
Tak więc stosując powyższą konfigurację, powinno Ci się udać skonfigurować tego firewalla ;]
Złączono Posta : 03.07.2005 (Nie) 13:51
Z tego, co pamiętam, przy instalacji trzeba dać Advanced mode ;] I wtedy padają pytania o restarcie…
Ale to już do spróbowania na przyszłość
Witam
Czy byłby ktoś tak dobry i podpowiedział mi jak zrobić by w dziale
Ochrona sieci -> Aplikacje było więcej tych rysuneczków?
Wiem że trzeba do Filtru pakietu i tam wpisać dodaj - opis i aplikacje z plikiem exe. i jak daję ok to w Ochrona sieci -> Aplikacje - nie dodają sie te obrazeczki.
a może trzeba jeszcze te poniższe 3 pola wypełnić - tylko nie wiem jak
Ale jak więcej obrazeczków…
Ilość tych obrazków zależy od tego, ile masz zainstalowanych aplikacji w komputerze, które mają dostęp do sieci… Jeśli masz tylko Gadu-Gadu i przeglądarkę, to będziesz miał opórcz 4-ch systemowych procesów tylko 2 obrazeczki. Jeśli masz windowsa 98, będziesz miał 3 obrazeczki…
Ilość tego tam nie oznacza wcale lepszej ochrony
Na przyszłość - załóż nowy temat, a nie dopinaj do zakończonego, szczególnie, gdy masz zupełnie inny problem
Poczytaj również tutaj -> KLIK
chciałbym sobie chociaż usstawić gadu-gadu, internet, i emule tak jak Ty masz (mam to zainstalowane) a tych obrazków nie ma, a chciałbym ustawić co dopuszczam a co blokuję.
Jak mi ktoś pomoże będę bardzo wdzięczny
CO do tematu to nie wiedziałem że jest zakończony. Jak to można poznać?
P.S.
A czy za korzystanie z tych informacji się coś płaci?
Źle napisałem… Temat dotyczył Kerio owszem, ale innego aspektu… Poza tym jest już stary trochę
Jakich informacji :shock: Tych tu na forum? Nie, skąd
Umiesz zrobić screena ustawień? Otwórz Kerio na zakładce Aplikacje , wciśnij klawisz Print Screen. Wejdź do Painta, daj ctrl + V , zapisz obrazek. Później wchodzisz na stronę http://www.imageshack.us - klikasz Browse , odnajdujesz tam ten obrazek, dajesz Otwórz , po czym klikasz na guziczek niżej Host It!…
Czekasz chwilkę, pokaże Ci się strona z kilkoma linijkami kodu. Ty kopiujesz tą drugą od góry, i wklejasz tutaj
Muszę zobaczyć, co tam się dzieje u Ciebie w ustawieniach… Działa Ci GG, eMule i inne? Bo Kerio zainstalowałeś chyba przed chwilą?
Terms of Service. <- nie wiem czy to jest to - jak nie to azraz się pomęczę i popróbuję dalej:)
Wyskakuje mi coś takiego Your file type “ppt” is not allowed.
Co do GG i eMule dziś mi działa ale wczoraj eMule mi nie działało. Natomiast Kerio zainstalowałem wczoraj - nie wiele sie pomyliłeś
P.S.
Fajnei że to wszystko za darmo
Edited: to chyba nie tam,ten link - więc próbuję dalej