Kilka pytań dotyczących Ubuntu 12.04 LTS

Również i 3 rdzenie i 4GB to mało u mnie? To ile mam mieć 6 rdzeni i 8GB? Przecież to jest kpina. Są inne dystrybucje co na 1 rdzeniowym chodzą szybciej, póki co bardziej tnącej nie znam. Na laptopie to wogóle - akumulator pożera w diabły - bo jak ma niby zadziałać skalowanie częstotliwości procesora skoro non stop go potrzebuje? Kto widział żeby Linux w stanie spoczynku miał obciążenie 0.8-0.9. To u mnie niewiele więcej ma openSUSE podczas gry w Urban Terror.

Gdyby nawet nie było tych restartów Unity to inne programy się sypią.

No tak jest w każdej dystrybucji ale jakiej bym nie zainstalował to i tak działa poprawnie i szybko.

Z używania wersji 12.04 i to w wersji 32-bitowej (bo 64-bitwa to jak dla mnie porażka) muszę stwierdzić, że to jeszcze niedopracowany system, u mnie kompletnie się sypie ciągle monity o błędach, zawiesza się, częste restarty unity, czy linuxy tj. openSUSE, mandriwa, Xubunty będą lepsze od tej wg mnie nie dopracowanej dystrybucji linuxa? jeśli tak to jaka?

Muszę stwierdzić, że wersja 12.04 jest naprawdę dość dobrze dopracowana, choć pierwszego dnia doświadczyłem kilku błędów (raczej alarmów AppArmor, a nie takich, które rzeczywiście byłyby krytyczne czy w czymś przeszkadzały). Na pewno jest szybszy niż poprzednie wydania Ubuntu. Unity w tym wydaniu działa szybciej i jest wygodniejsze. Takie przynajmniej jest moje zdanie, które wynika z mojego dotychczasowego doświadczenia.

Mam pytanie dlaczego gdy chce włączyć np. muzykę z folderu znajdującego się na partycji z Windowsem zaraz po uruchomieniu systemu pokazuje mi się taki komunikat:

Cannot open /media/1C164AAF164A8A2A/Users/Piotrek/Music/Moja/N/(przykładowa nazwa pliku).mp3: Nie ma takiego pliku ani katalogu.

Może ma jakąś dziwną nazwę pliku albo nie masz uprawnień do odczytu.

To jak mam ustawić żeby nie było problemów z tymi plikami?

Chcąc założyć konto w ubuntu one jedyne co mi się pokazuje to ciągłe gromadzenie danych…raz się cała noc robiło i nic z tego nie wyszło…

Wszystko zrobisz prościej… - Z poziomu centrum oprogramowania.

Mam jeszcze pytanie:

1. Czy podczas wyłączania komputera muszą pokazywać się białe litery na czarnym tle?,

2. Jak włączyć obsługę klawiszy funkcyjnych tj. play/pause, stop, next, back? Po wciśnięciu któregoś z nich pokazuje mi się takie coś: http://imageshack.us/photo/my-images/31/znakh.jpg/,

3. Jakim programem uruchomić kamerkę w laptopie?,

4. Jak uruchomić wbudowany mikrofon…?,

5. Czy jest taka możliwość, żeby włączyć hibernacje?,

6. Jak skasować wpisy z GRUB-a typu memory test, win 7 memory test , tryb ratunkowy itd?

1. Tak

2. Niektóre aplikacje korzystają z klawiszy multimedialnych (Banshee, Rythmbox, Deadbeef, VLC)

3. Zainstaluj cheese i zobacz czy kamera działa.

4. Sprawdź ustawienia alsamixer.

5. W terminalu wpisujesz:

sudo gedit /var/lib/polkit-1/localauthority/50-local.d/hibernate.pkla

Wklejasz poniższy kod i zapisujesz zmiany w pliku:

[Re-enable Hibernate]

Identity=unix-user:*

Action=org.freedesktop.upower.hibernate

ResultActive=yes

Uruchamiasz ponownie komputer. 6. Zainstaluj GRUB Customizer:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer && sudo apt-get update && sudo apt-get install grub-customizer

Uruchom program GRUB Customizer i odznacz z listy wpisy jakie chcesz ukryć. Zapisz zmiany.

Dlaczego mimo aktualizacji kernela do wersji

3.3.5-030305-generic-pae

nadal nie działa pamięć podświetlenia, jeszcze czemu czasem podczas logowania po wpisaniu hasła pokazuje się nad polem do hasła

Logowanie...

i jedyne co da się zrobić to uruchomienie ponownie komputera.

Dodane 15.05.2012 (Wt) 17:15

Dodam jeszcze czy mogę wykonać defragmentacje dysku jeśli jest na nim Linux i Windows, czy nie będzie jakiś problemów po wykonaniu defragmentacji, Linux jest na partycji logicznej.

Edytuj plik:

sudo gedit /etc/default/grub

Znajdź w pliku opcję:

GRUB_CMDLINE_LINUX

Zamień ją na następującą:

GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"

Zapisz plik. W terminalu wykonaj polecenie:

sudo update-grub

Uruchom ponownie komputer.

Jeżeli zapisywanie zmian jasności nadal nie działa, należy poczekać na poprawkę od Canonical.

Ubuntu nie wymaga defragmentacji dysku.

Defragmentacja była zasadna dla Windows 95/98 dla systemu plików FAT32.

Pamięć podświetlenia dalej nie działa, chodzi mi o defragmentacje windowsa :slight_smile:

Jeżeli Ubuntu jest na oddzielnej partycji (normalna instalacja), defragmentacja z poziomu Windowsa na pewno nic nie zaszkodzi.

Kliknij na aplet dźwięku (głośniczek u góry) -> Ustawienia dźwięku -> Wejście (zakładka).

Tam powinieneś mieć coś w stylu “Front Microphone”. W razie czego zorientujesz się który to który patrząc na wskaźnik “Poziom na wejściu:”

Nie mam opcji Front Microphone…niestety