Klawiatura nie działa/BIOS szwankuje


(oktawiantrr) #1

Witam.
Zacznę od wyjaśnienia moich działań.
Więc wczoraj zaktualizowałem bios z oryginalnej strony producenta Asus.
Niestety po aktualizacji wlaczal się tylko Bios i po próbie ponownego zapisania i wyjścia się ponownie wlaczal i tak w kółko.
Czytając różne artykuły dowiedziałem się ze jednym sposobem jest zresetowanie BIOS poprzez wyciągnięcie 3V bateryjki znajdującej się na płycie głównej.
Zrobiłem tak po wielu godzinach męczarni ( baterię wyciągnąłem na 30 minut, bo czytałem że może to być 5 sekund a może nawet 40 min)
Po włożeniu wszystkiego i odpaleniu laptopa włączył się bios abym podał hasło do Biosu (założyłem więc wiem jakie jest) i nie działa klawiatura…
Moim właściwym pytaniem jest jak ją naprawić?
Mój laptop to Asus K550L
Procesor Intel core i7 4500-u
Karta Graficzna Nvidia GeForce 820m
Płyta główna: X550LD
Podczas demontażu kierowałem się tym poradnikiem na YouTube: https://youtu.be/-dHdMkfmINA
Tutaj jest on w wersji strony, aczkolwiek jest tam parę kroków których nie ma w poradniku na YT.
(Przypominam iż moim początkowym celem było zresetowanie BIOS-u A teraz naprawa klawiatury)


Zbędne ograniczenie ilości postów dla nowych użytkowników
Błąd po aktualizacji BIOS-u
Błąd po aktualizacji BIOS-u
(iJuliusz) #2

Jest bardzo możliwe, że klawiatura działa, ale jest niepoprawnie wpięta tasiemka.
Jeśli musiałeś klawiaturę odłączyć, aby dostać się do baterii (nie oglądałem poradnika) to sprawdź ponownie, czy zakrzywiła się tasiemka bądź blokada (zatrzask) dobrze ją trzyma.


(oktawiantrr) #3

Aha czyli po prostu mam znowu zdemontować wszystko i tam gdzie trzymały trzy tasiemki górną obudowę z klawiaturą do płyty i dolnej obudowy?


(oktawiantrr) #4

Masz tu poradnik jako post ze zdjęciami:


(iJuliusz) #5

Jest możliwe, że tu nie ma styku.


(oktawiantrr) #6

Mam pytanie (bo jeszcze tego nie sprawdzałem) ale tasiemka zakrzywiona to znaczy jaka?


(oktawiantrr) #7

W tej dużej taśmie pomiędzy nią A zatrzaskiem?


(iJuliusz) #8

To tylko przypuszczenie, że mogła się zakrzywić przy powtórnym wpinaniu w gniazdo i dlatego nie reaguje.
Tasiemka jest bardzo cienka.
Bywa też, że jest wpięta pod kątem. W jednym krańcu gniazda ma styk, a w drugim może nawet milimetr być wysunięta i nie będzie działać.

Dopasuj ją ostrożnie. Przy mocniejszym nacisku może się złamać.


(oktawiantrr) #9

Wszystko potem zweryfikuje i dam znać.
A jeszcze jedno pytanie odbiegajace trochę od tematu… bo tam jak zdjalem tą górną obudowę z klawiaturą to zobaczyłem że tam jest taka folia pod klawiaturą i w niej dużo brudow i czy można ją zdjąć i wyczyścić to i czy folia znowu się przylepi?


(iJuliusz) #10

Zapewne folia zabezpieczająca. Bardzo możliwe, że drugi raz się nie przylepi.
Podważ lekko w jednym miejscu i sprawdź czy “złapie się” znowu.
W poradniku chyba już jej nie było :wink:


(oktawiantrr) #11

Z klawiaturą racja!
Udało się!
Aleee nadal ten sam problem z BIOS-em…
Włącza się BIOS I jak dam save changes and exit to się znowu włącza bios :frowning:
Masz jakiś pomysł?


(oktawiantrr) #12



Może wiesz jak ustawić
(Była Stara data i inna godzina i ustawiłem na normalną ale nic)


(oktawiantrr) #13


(iJuliusz) #14

Masz założone hasło, może laptop czeka na wprowadzenie hasła?
Wyłącz je jeśli to niepotrzebne.
Zrób jeszcze screen, gdy włączysz komputer, przed wejściem do Bios.


(oktawiantrr) #15

Nie tędy droga bo właśnie jak włączam laptopa to muszę podać hasło do Biosu i nie wiem gdzie się je usuwa :frowning:


(oktawiantrr) #16

Bo po aktualizacji biosa do najnowszej wersji dla modelu po włączeniu włącza się bios i bo obojętnie czy zapisaniu czy zlekceważeniu nowych ustawień włącza się BIOS od nowa i tak w koło macieja


(oktawiantrr) #17

Te hasło założyłem właśnie tak czy siak podczas tego problemu a nie kiedyś


(iJuliusz) #18

Rozumiem.

obraz
Tu wejdź i wpisz to hasło.
Zdejmij je przynajmniej na czas rozwiązywania problemu.

Z Bios wyjdź klikając F10 i Enter


(oktawiantrr) #19

Jak tam klikam i wpisuje hasło i każe podać nowe to klikam esc i wychodzę to i tak jest to hasło


(oktawiantrr) #20

Dobra już nie ma hasła i po ponownym włączeniu znowu bios się włącza :frowning: