Witam, mam pewny problem z klawiaturą otóż postanowiłem wyczyścić moją klawiaturę więc rozebrałem ją w ten sposób
wyczyściłem wszystko i skręciłem klawiaturę gdy ją pod łączyłem do komputera i włączyłem ją to klawiatura wcale nie działała dodam jeszcze że mam wrażenie że system niby w jakiś sposób reaguję że klawiatura jest podłączona ale ona wcale nie wykonuję polecenia ! Byłbym bardzo wdzięczny proszę o pomoc !Tu się nie da w niczym szczególnym pomóc. Po prostu musiałeś coś źle złożyć. Szczególnym miejscem jest ten fragment, który zaznaczyłem na obrazku, a także prawidłowe założenie wszystkich plastikowych “guzików”.
Więc te guziczki muszę założyć na odwrót ? I o co chodzi z tym miejcem co zaznaczyłeś ?
Zwróć uwagę na fimiku na montaż od 5,00 minuty przez następnych 20 sekund. Listewka musi przysnąć ścieżki na folii do ścieżek na płytce drukowanej. Na Twoim zdjęciu coś mi tu nie pasuje, ale może nie widzę dokładnie?
Natomiast “guziki”/“kapelusiki” powinny być porozkładane na klawiszach czubkiem w stronę klawisza, a okrągłą obwódką w stronę folii ze ścieżkami przewodzącymi.
Tak więc podczas montażu:
- Najpierw płytka drukowana z przewodami
- Kapelusiki
- Folia ze ścieżkami
- Listewka na styki folii i płytki drukowanej.
- Pokrywa klawiatury.
Wybacz ale nie orientuję się zbyt mocno więc po kolei w mojej klawiaturze idzie najpierw te kapelusiki (upload://42D5jTjXwhddvKutX4bfbuPkno5.jpg)
a potem ta folia na te kapelusiki a na karte zakładam to coś ! jeszcze raz przepraszam że nie rozumiem tego, po prostu w tym wszystkim się nie orientuję zbytnio.Wydaje mi się, że dobrze to robisz! Dla ścisłości tego ostatniego obrazka: folia powinna być dociśnięta swoimi ścieżkami do ścieżek płytki drukowanej właśnie za pomocą tej “listewki”.
Tak!
teraz Wystarczy jedynie przykręcić obudowę i podłączyć klawiaturę do komputera ?
Tak!
Ok dam znać gdy przetestuje klawiaturę
To nie komunikat, to BIOS, źle poskładana klawiatura. Jakiś przycisk cały czas naciska.
Hmmm bo zgubiłem jeden kapulusik od klawiatury i nie działa mi w klawiaturze ten przycisk
Nie pierwszy raz kupowałem nową klawiaturę… po czyszczeniu starej
Niestety ale klawiatura nadal mi nie działa a znalazłem już wszystkie kapelusiki i mi już nie wyskakuje na monitorze bios ale to nadal nie zmienia faktu że mi nie działa klawiatura hmmm a może to wina folii ze ścieżkami bo mi lekko rozdwoiła się też trzeba chyba lekko przetrzeć folie ale czym ?
Jeśli klawiatura NIE BYŁA ZALANA, to nie trzeba folii niczym przecierać. Możesz przetrzeć warstwy zewnętrzne z kurzu, ale nie między nimi. Ściezki są delikatne, uszkodzenie którejś już spowoduje, że nie będzie działać jakiś klawisz lub grupa klawiszy.
Zwróć uwagę, czy nie są uszkodzone punkty spęczania warstw folii (zgrzewania). Jeśli takie punkty nie trzymają, możesz je podkleić, ale uważnie. Nie startuj nawet z gorącym nożem czy lutownicą jeśli nie masz wprawy … bo urwiesz
Generalnie … kup nową klawiaturę, a z tą się możesz bawić dalej.
A czym mam skleić tą folie ?
Bierz się za klejenie wtedy i tylko wtedy, jeśli warstwy folii zostały rozerwane na tych punktach połączenia. Klej tylko w tym miejscu, w którym były oryginalnie połączone - trochę butaprenu albo kleju szewskiego.
Musisz spasować tak, żeby wszystkie warstwy były dokładnie w tym miejscu, w którym były wcześniej.
Ta jasnoszara plama w prawej dolnej ćwiartce zdjęcia to wilgoć? Jeśli tak, to oczywiście wszystko musi naturalnie wyschnąć … inaczej masz jedno wielkie spięcie.