Knoppix - jak zamontować dysk do zapisu?

Dziękuję!:slight_smile:

Zaraz zobaczę, co i jak.

Dodane 24.07.2011 (N) 0:19

Pisze “Failed to mount” cokolwiek to znaczy…

A jesteś pewna że wpisałaś literę odpowiedniego dysku? Robisz wszystko z poziomu root’a?

tak, z tego poziomu, ja windowsa mam chyba w sd2, ale nie jestem pewna. W każdym razie jakkolwiek wpisze zawsze jest albo: no such file or directory ( gdy wpisałam sd1), a gdy wpisałam komendę tą mkdir /mnt/dysk pisze File exists

Komenda mkdir tworzy nowy folder, ją wykonujesz tylko raz.

To nie może być sd1 tylko sda1 albo sda2 (mój błąd, sorry).

a może być sdb1? czytałam ten poradnik i wpisałam tą komendę, która ma na celu sprawdzenie rozkładu partycji, autor poradnika, ma tam sda1, sda2 itd, a ja mam tylko jedno i jest to właśnie sdb1

sdb1 również może być twoim dyskiem, albo pendrivem. Ale spróbuj.

Zresztą wpisałam tak jak pisałeś i pisze tak: permission denied, failed to mount /dev/sda1 : Permission denied

Nie masz uprawnień, musisz być root’em.

su zaloguje cię na roota.

aa, racja!

Ok, już jestem.

Po wpisaniu jest tak: volume is schedulded please boot into windows twice, or use the “force” mount option.

Co powinnam zrobić teraz?

Dopisz na końcu lini -o force czyli:

ntfs-3g /dev/sdaX /mnt/dysk -o force

Ok, pisze cannot mount ‘dev/sda2’ no such file or directory

i mnóstwo innych rzeczy nie wiem czy tych dobrych czy złych;p

Nie znaleziono pliku lub katalogu.

przed dev daj / czyli /dev/sda2 a nie dev/sda2 (tak samo przy /mnt/dysk)

Wpisuję tak: ntfs-3g /dev/sda2/ mnt/dysk -o force

Tak?

I wyskakuje: failed to access i rzeczy typu: not a directory, błąd w otwieraniu p;artycji itd

Wpisz tak: ntfs-3g /dev/sda2 /mnt/dysk -o force

Oczywiście jako root.

Tak, wpisałam i jest coś takiego: dirty volume mount was forced by the “force” mount options

Coś jeszcze jest napisane? Z tego co wiem, to może być jeszcze informacja o punkcie montowanie dysku (/mnt/dysk). Rozumiem że przed jest warrning?

Tak od razu po wpisaniu jest WARNING, i to co napisałam czyli: Dirty volume mount was forced by the “force” mount option. I tyle.

A sprawdzałaś czy dysk jest zamontowany? Bo jeżeli nic więcej nie ma, to dziwne…

A jak to sprawdzić?:stuck_out_tongue:

Albo na pulpicie powinnaś mieć ikonkę, albo włącz przeglądarkę plików i sprawdź czy nie masz. Ew w pasku adresu przeglądarki plików wpisz /mnt/dysk