Dziękuję!
Zaraz zobaczę, co i jak.
– Dodane 24.07.2011 (N) 0:19 –
Pisze “Failed to mount” cokolwiek to znaczy…
Dziękuję!
Zaraz zobaczę, co i jak.
– Dodane 24.07.2011 (N) 0:19 –
Pisze “Failed to mount” cokolwiek to znaczy…
A jesteś pewna że wpisałaś literę odpowiedniego dysku? Robisz wszystko z poziomu root’a?
tak, z tego poziomu, ja windowsa mam chyba w sd2, ale nie jestem pewna. W każdym razie jakkolwiek wpisze zawsze jest albo: no such file or directory ( gdy wpisałam sd1), a gdy wpisałam komendę tą mkdir /mnt/dysk pisze File exists
Komenda mkdir tworzy nowy folder, ją wykonujesz tylko raz.
To nie może być sd1 tylko sda1 albo sda2 (mój błąd, sorry).
a może być sdb1? czytałam ten poradnik i wpisałam tą komendę, która ma na celu sprawdzenie rozkładu partycji, autor poradnika, ma tam sda1, sda2 itd, a ja mam tylko jedno i jest to właśnie sdb1
sdb1 również może być twoim dyskiem, albo pendrivem. Ale spróbuj.
Zresztą wpisałam tak jak pisałeś i pisze tak: permission denied, failed to mount /dev/sda1 : Permission denied
Nie masz uprawnień, musisz być root’em.
su zaloguje cię na roota.
aa, racja!
Ok, już jestem.
Po wpisaniu jest tak: volume is schedulded please boot into windows twice, or use the “force” mount option.
Co powinnam zrobić teraz?
Dopisz na końcu lini -o force czyli:
ntfs-3g /dev/sdaX /mnt/dysk -o force
Ok, pisze cannot mount ‘dev/sda2’ no such file or directory
i mnóstwo innych rzeczy nie wiem czy tych dobrych czy złych;p
Nie znaleziono pliku lub katalogu.
przed dev daj / czyli /dev/sda2 a nie dev/sda2 (tak samo przy /mnt/dysk)
Wpisuję tak: ntfs-3g /dev/sda2/ mnt/dysk -o force
Tak?
I wyskakuje: failed to access i rzeczy typu: not a directory, błąd w otwieraniu p;artycji itd
Wpisz tak: ntfs-3g /dev/sda2 /mnt/dysk -o force
Oczywiście jako root.
Tak, wpisałam i jest coś takiego: dirty volume mount was forced by the “force” mount options
Coś jeszcze jest napisane? Z tego co wiem, to może być jeszcze informacja o punkcie montowanie dysku (/mnt/dysk). Rozumiem że przed jest warrning?
Tak od razu po wpisaniu jest WARNING, i to co napisałam czyli: Dirty volume mount was forced by the “force” mount option. I tyle.
A sprawdzałaś czy dysk jest zamontowany? Bo jeżeli nic więcej nie ma, to dziwne…
A jak to sprawdzić?
Albo na pulpicie powinnaś mieć ikonkę, albo włącz przeglądarkę plików i sprawdź czy nie masz. Ew w pasku adresu przeglądarki plików wpisz /mnt/dysk