Jak wpisałam /mnt/dysk to wyświetliły się ikony dokumentów, widziałam coś z mojej drukarki, program files, folder z windowsem i tam inne. Czy o to chodziło?
No to Ci się zamontował. Teraz skopiuj plik ntoskrnl.exe do folderu WINDOWS/System32
I tu jest problem bo się zawiesza po kliknięciu na ikonę Windowsa.
izus1000
Komenda ma wyglądać tak (jako root):
umount /dev/sda2
mkdir /mnt/dysk
mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /mnt/dysk
============ Czy dysk jest zamontowany i z jakimi opcjami sprawdzisz poleceniem (jako root):
cat /etc/mtab
Przeprowadziłem to teraz na swojej mini partycji ntfs i u mnie wygląda to tak:
[root@localhost marcin]# cat /etc/mtab | grep /dev/sda3
/dev/sda3 /mnt/dane fuseblk rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096 0 0
Czyli jest zamontowana w trybie RW. W razie dalszych pytań pisz.
marcin’82 /mnt/dysk ma, inaczej by nie za montowało.
Zawiesza się czyli? Jakiś błąd, działa jedynie po restarcie, a może tylko długo się wczytuje?
Wiem, chciałem podać przepis, który na pewno sprawdziłem i działa. Trzeba by sprawdzić ntfs pod kątem błędów - teraz nie kojarzę, czy jest jakiś konsolowy program w linuksie do tego celu - rozkojarzony jestem
właściwie to nie wiem, bo raz się zawiesza, a jak już się włączy to nic się nie wyświetla (albo tyle ładuje??) nie wiem, w każdym razie w oknie pisze stalled.
– Dodane 24.07.2011 (N) 1:44 –
ok, on tak długo ładuje z tego co widzę:P
Przejdź w konsoli do katalogu jako #:
cd /mnt/dysk
Wykonaj polecenie:
ls -a
Zobaczysz, czy ewentualnie będą jakieś błędy. Pokaż również wynik polecenia (jako #):
cat /etc/mtab | grep /dev/sda2
fsck jak się nie mylę
Pliki w windowsie się ładują, sto lat co prawda, ale w końcu się ładują.
Gdy próbuje przenieść ten nieszczęsny plik (wystarczy go przeciągnąć do systemu 32 prawda?) to się zawiesza.
Zrób to przez terminal
cp SCIEZKA PLIKU /mnt/dysk/WINDOWS/System32
Nie wiem jak masz zamontowanego pendrive, więc najlepiej skopiuj wcześniej ten plik sobie do jakiegoś folderu, np do /home/nazwa użytkownika
Plik mam na pulpicie, próbuję tak jak napisałeś, mam wrażenie jakby bardzo wolno pracował,albo się zawieszał. Sama nie wiem.W każdym razie po wpisaniu wyświetliło się, że system 32 nie istnieje.
wpisujesz System32 razem?
oczywiście;p
– Dodane 24.07.2011 (N) 2:18 –
spróbowałam z małej litery:p i się włącza.
Takie detale, a jakie ważne;)
Ja w Win7 mam System32.
W linuksie wielkość liter ma znaczenie.
Skopiował Ci się plik, działa system?
Póki co system 32 ładuje pliki w trybie iście żółwim, dopiero 8%, a chyba raczej muszę poczekać, aż załaduje wszystkie żeby podmienić plik?
Ładuje, tzn? Dałaś komendę by kopiował, i wyswietla Ci się 8%?
Jestem ciekaw co może być przyczyną, że tak się muli…
Co Ty, jeszcze nic nie skopiowałam:p
Po prostu tak długo włacza się system32, przed chwilą całkiem się zawiesił, i za nic nie dało się odwiesić
Przez konsolę :D?
a przy okazji jak już się włączy powinnam kliknąć Copy i wkleić go normalnie do systemu czy tak?
– Dodane 24.07.2011 (N) 2:53 –
tak, przez konsolę:P