Hmm, jak wpiszesz w konsoli cp sciezka_pliku /mnt/dysk/WINDOWS/system32 to nie musisz otwierać tego folderu w przeglądarce.
ale on się sam otwiera, ja po prostu wpisuje to, klikam enter, minie mnóstwo czasu zanim on załapie, w końcu pokazuje się system 32 i ładuje i ładuje i ładuje, aż się zawiesza, zanim cokolwiek zrobię.
Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Spróbuj tak:
Wszystko jako root
umount /dev/sda2
mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /mnt/dysk -o force,umask=0,nls=utf8
cp sciezka_pliku_ntoskrnl.exe /mnt/dysk/WINDOWS/system32
Kurde, 5 stron postów, moderatorzy powiedzą że nabijamy posty :-o
tak w ogóle, to co przez te komendy mam uzyskać? W jaki sposób ten plik ma wskoczyć na miejsce?
umount /dev/sda2 wymontowuje partycję sda2
mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /mnt/dysk -o force,umask=0,nls=utf8 montuje ponownie partycję sda2 z dodatkowymi opcjami
cp sciezka_pliku_ntoskrnl.exe /mnt/dysk/WINDOWS/system32 kopiuje plik ntoskrnl.exe do system32, czyli tam gdzie powinien być
Czy ten system jest na tyle inteligentny, że sam pobierze go sobie z pulpitu tak?
Czy ten plik musi być w jakimś specjalnym miejscu, do tego przeznaczonym?
Musisz podać mu miejsce gdzie plik się znajduje, będzie to albo Pulpit/ntoskrnl.exe albo Desktop/ntoskrnl.exe w zależności czy system jest po polsku czy nie. Jeżeli nie zadziała, to zobacz jaka jest nazwa użytkownika i podaj ścieżkę bezwzględną czyli /home/NAZWA_UZYTKOWNIKA/Desktop/ntoskrnl.exe
BTW, sprawdź prywatne wiadomości
– Dodane 24.07.2011 (N) 5:12 –
Wygląda na to że dysk jest uszkodzony, spróbujemy naprawić to za pomocą ntfsfix.
-> izus1000
Spróbowałaś mojej metody :?:
Przy okazji: z doświadczenia wyniesionego z infolinii technicznej Neostrady powiem tylko, że tak długa dyskusja to grube nieporozumienie :!:
A ponieważ jest zapięta w dziale GNU/Linux, mocno szkodzi temu OSowi.
Nie wiem jak to wygląda w Knopiksie ale w Ubuntu obsługa Ntfs działa bez problemu i wszystko sobie tam wyklikasz, bo widzę, że męczycie się z tym niemiłosiernie.
Jeśli już coś chcecie robić w CLI;
sudo mount -t ntfs /dev/sda2 /mnt
sudo cp -v $HOME/Desktop/ntoskrnl.exe /mnt/WINDOWS/system32/
sudo umount /mnt
Jeśli natomiast nie można skopiować pliku na partycję, oznacza to, że pod Windowsem system plików został źle odmontowany, np. poprzez wciśnięcie przycisku reset na obudowie komputera.
Tak poza tym, nie masz możliwość naprawy systemu z płyty instalacyjnej Windowsa? Są tam narzędzia do naprawy systemu, jak i również możliwość skopiować danego pliku na dysk. Czy nie masz płyty instalacyjnej?
Pozdrawiam!
Również bym chciał aby ta dyskusja zamknęła się w maks. jednej stronie
Chodzi o to, że przy próbie skopiowania wyskoczył I/O error, możliwe że coś jest nie tak z partycją ntfs, bo normalnie po zamontowaniu nie muli się tak.
Dziękuję wszystkim za pomoc, komputer oddałam do serwisu. Niestety już się nie włączył. Jestem ciekawa co stwierdzą “fachowcy” w Warszawie;)