Kod strony to WSTYD!


(system) #1

Ostatnio postanowiłem sprawdzić zawartość źródła dobrych programów. I co zobaczyłem ? Koszmar. Uważam, że dobreprogramy.pl jako serwis traktujący o tematyce komputerowej powinien świecić przykładem nawet w takiej dziedzinie jak kod HTML. Obecny kod to masa tabelek, CSS w lini. Pełno kwiatków. Validator krzyczy ! 542 błędy mówią same za siebie.

Moim zdaniem czas na gruntowne zmiany tutaj w kodzie strony. Czas zacząć używać CSS tak jak do tego został przeznaczony, to samo z XHTML-em. Użycie XTHML-a i CSS-a daje przecież naprawdę znaczące obniżenie ruchu, strona ważny naprawdę mnie. Zastąpienie tabelek da naprawdę ogromny zysk. Dodatkowo generowanie tabelek bardzo mocno zagnieżdżonych zajmuje bardzo dużo czasu przeglądarkom. Dzięki temu użytkownicy mogą zniechęcić się tuż przed załadowaniem strony. A przecież chodzi o to aby widza zatrzymać.


(Piotr 007) #2

Kret to zabieraj się do roboty i pisz kod a nie mądrzyj się

stukaj :stuck_out_tongue:


(Janciszek5) #3

Ważny jest wygląd. Co ci to przeszkadza??


(Marcinch7) #4

Admini vortalu się dużo napracowali. Ciesz się, że DP niejest na CMS


(Arek F.) #5

Raczej jest, ale na CMS-ie przygotowanym przez nadwornych vortalu. Autorski :slight_smile:


(Elenka1984) #6

Przede wszystkim... Jak dobrze znasz się na html... ??

Vortal jest CMSem, a więc zawiera skrypty PHP, JavaScript i połączenia z bazą danych (zapewne MySQL)... To że dasz PPM na przeglądarce i klikniesz ViewSource to nie oznacza, że zobaczysz kod!! To każdy początkujący rozumie... Taki znawca z Ciebie?? Napisz kod PHP będący w innym pliku, gdzie będziesz mieć jakiś tekst sformatowany w

i dołącz go do pliku index.php... poprzez np. include... wierz mi... zdziwisz się... nagle
'y zamieniają się w

Poza tym... strona nie przejdzie walidacji W3C jeżeli są skrypty JS albo PHP...


(aju) #7

Kret gdybyś śledził bieżące informacje to byś wiedział że trwa tworzenie nowej wersji zarówno forum jak i vortalu. Całkowicie od "zera".


(Chester Ftw) #8

Troche ma i racje ... ale tylko troche . Kolejny burak który tylko krytykuje wszystko :x jak Ci sie coś nie podoba to spadaj na http://www.nowe.pl :hahaha:


(Grzesiek82) #9

wyraził swoją opinię, do której ma prawo i być może ją zmieni po przeczytaniu odpowiedzi - ale na pewno nie takich jak Twoja, tylko tych merytorycznych - a Ty dajesz tylko przykład, taką wypowiedzią żeś sam burak a idąc dalej wzorując się na twoim zachowaniu - a raczej jego brakiem - powiedziałbym jeszcze to samo na temat osoby która Cię wychowała, a raczej tego nie zrobiła

bez obrazy Chester ale musiałem przemówić w Twiom języku bo mam wrażenie, że inaczej by to do Ciebie nie dotarło


(system) #10

Tam myśląc widać, że na tworzeniu stron www znasz się tyle co na motylach.

Znam się. Nie odzywałbym się gdybym się nie znał, oraz nie argumentował tego.

Hahaha ? 450 errorów jest spowodowanych JavaScrpitem ? Nie rozśmieszaj mnie. Widziałeś jakie są błędy w valdatorze ? Chyba nie. Nie wiem czy wiesz jak działa PHP, ale działa po stronie serwera więc jakim cudem może generować błędy. Jeżeli skrypt PHP wygeneruje zły kod (X)HTML to oczywiście będą błędy, kwestia umiejętności programisty ( a raczej znajomosc (X)HTML-a ).

(X)HTML określa strukturę dokumentu !!

CSS określa wygląd dokumentu !!

Gdzie PHP będzie mieszać w CSS, po co ? Nie wierzysz, zobacz http://www.csszengarden.com. Przekonaj się, że do wyglądu strony używa się tylko CSS-a.


(Elenka1984) #11

Kret Skoro takiś mądry, to napisz "idealną stronę"...

Wejdź na stronę podaną w moim profilu i wyświetl sobie kod... szczególnie jeżeli chodzi o stronę główną... Przede wszystkim: nie robiłam żadnych tabel, a one jednak są... -> enjoy... Jednak krasnoludki są na necie... :stuck_out_tongue:

Albo tu XXX Poprzednia wersja strony... PHP... i JavaScript... Żadnych tabel... a widoku źródła tabele są...

Co do błędów w kodzie... Powiem szczerze, że widziałam... większość z nich to zwykłe literówki... Ale czy ja wiem, czy to błąd człowieka... Zobaczymy jak będzie wyglądała nowa wersja portalu...

Do moderatorów... Można usunąć linki jak nie można było tego zamieszczać... Nie jest to ani ocenianie stron ani nic w tym rodzaju... Trzeba jakoś udowodnić tej osobie, że jednak się myli... Jednak są tacy ludzie na tym świecie... Niestety...

Usunęłam linka... bo już po sprawie... :slight_smile:


(system) #12

Ciekaw jestem czy ty robiłaś sama tą stronę, bo mnie to wygląda na bardzo mierną pracę generatora.

,

. Więcej nie trzeba. Trzeba dodać troszkę CSS-a. Strona będzie ważyła 3 albo i więcej razy mniej (mowa a strukturze dokumnetu, nie tego co jest pomiędzy znacznikami) i generowała się kilkakrotnie szybciej


(Elenka1984) #13

(Wojtanos) #14

Błędy są podstawą do gruntownych poprawek. Każdy to wie, twórcy forum także. Zauważ, że cały vortal idzie do przodu, nie stoi w miejscu.


(lazikar) #15

Kret nie wiem na czym sie znasz, ale napewno nie na tym co mówisz. Widziałem wielu takich jak ty i pozwolisz że nie bede komentował twojego zachowania na forum bo jest .....


(Airborn) #16

KahlanAmnell bez urazy, ale by table na div'y sie zmieniały, to takich cudów to nawet w tym kraju nie ma

kpisz?


(Elenka1984) #17

Nie...

Przykład: nawet głupia moja strona... Przy tworzeniu: zero tabel... podgląd: full tabel... może źle się wyraziłam... ale te tabele pojawiły się z nie wiadomo skąd...

A co to tego kodu HTML... mi chodzi o to... że w podglądzie źródła nie zobaczy się tego kodu który jest zawarty w pliku złożony na serwerze... => mi chodzi o strony w których widnieje kod PHP i ASP.NET... tłumacząc łopatologicznie... Wiem, że z tłumaczeniem u mnie trudno... u mnie też znalazło się parę styli których na pewno nie pisałam... ale w kodzie jest... Coś jeszcze?? Może bardziej mam napisać łopatologicznie o co mi chodzi?? Bo bardziej to się chyba nie da?? No sorry -> podgląd źródła to raczej nie widzę tylko widzę

O to mi chodzi!!... tak samo i np w PHP... My nie widzimy tego kodu, który jest przetwarzany przez serwer tylko już kod przetworzony... Jeszcze bardziej łopatologicznie?? !!


(Airborn) #18

jeżeli na Twojej stronie pojawia się w kodzie coś 'nie wiadomo skąd' to raczej jest to kwestia Twojego niedbalstwa, korzystania z mechanizmów których nie rozumiesz lub nie wiesz dokładnie co generują

nikt nie spiera się, czy widzisz kod przetworzony czy nie, bo oczywiste jest że po stronie klienta widać tylko kod przetworzony, ale pisanie wcześniej, że kod php wpływa na efekt walidacji, to jakieś nieporozumienie, wpływa, co najwyżej, źle napisany kod


(Szarex2 0) #19

Jak to się mówi darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby :slight_smile:

Strona DP też jest darowana (bo darmowa) więc nie czepiać się wnętrzności :stuck_out_tongue:


(Elenka1984) #20

Co do tabel... przede wszystkim mi chodziło o to, że ktoś napisał, że jest za dużo tabel... chociaż ja ich nie używałam... tylko zostały wygenerowane przez kontrolkę - jak dobrze rozumuję - ale ta osoba każe mi to zmienić i się zaczyna mądrzyć... jak w tym przypadku... (ps. chociaż i jest dużo tych tabelek to walidator się tylko jednej rzeczy przyczepił, więc jest ok)

Co do złego kodu, jak napisałam wcześniej (mój ostatni post)... możliwe, że popełnili gdzieś malutki kod przy tworzeniu portalu... całość działa a np. zostawia spacje (chyba najwięcej błędów to było właśnie o zbędne spacje... ) i o to się rzuca... z tym się zgadzam... ale nie od razu osądzać cały portal!!

a co do przetwarzania... właśnie autor tego tematu wyśmiał... to co ja napisałam wcześniej a ty teraz... :slight_smile: