Chce złożyć komputer, który nie będzie potrzebował wentylatorów. Komputer ma służyć do przeglądania Internetu, oglądania filmów i słuchania muzyki, więc wydajność nie jest tu kluczowa - najważniejsze, aby był bezgłośny.
Czy moglibyście doradzić, jakie podzespoły wybrać?
To tak na szybko (bo już kiedyś robiłem przymiarkę na taki komputer) np:
SeaSonic SS-400FL2 F3
i3-8100T - albo jakiś inny procesor intela z T na końcu (35W), może być pentium a nawet i9 w zależności ile chcesz wydać.
Noctua NH-D15S - bez wentylatora da radę
jak będziesz chciał pograć to Palit GeForce GTX 1050 Ti KalmX 4GB GDDR5
dowolny SSD
przewiewna obudowa
O płycie głównej i pamięci nie piszę, bo nie hałasują.
Widzę, że jest trochę problem z dostępnością tych procesorów ale np. i7-8700T jest na allegro za 699, albo można iść w AMD np. A12 9800E za połowę ceny tego i7.
Taka sytuacja, z obudowy odkręcisz wentylator.
Do internetu, filmów i muzyki Windows nie jest niezbędny. A pięć stówek to pięć stówek.
Też jestem tego zdania, ale 99% osób które go nie potrzebują i tak używają Windowsa.
Z kodem wakacje jest tańszy BX500 o 10 zł
Kup sobie telefon z nie limitowany internet w sensie GB i będziesz mógł słuchać muzy oglądać filmy i przeglądać internet…
Na co tu Windows? No może klawiaturę ma mniej wkurzająca…
Chyba by mnie trafiło na bieżąco oglądać filmy na telefonie…
Wy tak serio z tymi zasilaczami i chłodzeniami w takich cenach do takiego kompa ? xD
No to albo ciche, albo byle działały filmy…
O, jest chłodzenie pasywne do AM4.
Nie idźmy w szaleństwo, Talon ma 35W, czyli takiego mocnego nie trzeba. Natomiast zastanawiam się, czy taki set nie pójdzie na zewnętrznym/pasywnym zasilaczy rzędu 90-110W.
Z opisu: “Za chłodzenie radiatora odpowiada 120mm wentylator sterowany za pomocą PWM dzięki czemu prędkość obrotowa dobierana jest w zależności od obciążenia chłodzonego procesora”.
Proszę Cię… Czytasz opisy z moreli?
Kupić Grandisa czy Dark Rock Pro i wyjąć wentylatory. Myślę, że wystarczy. A co do tego Freezera to ktoś Wam każe podpinać ten wentylator?
Poza tym ten Freezer to jakiś projektowe niedopowiedzenie. Do dwuwieżowych konstrukcji daje się dwa wentylatory, bo jedna z nich nigdy nie zazna kojącej bryzy. Ok, ciepłe powietrze z pierwszej wieży będzie lecieć na drugą, ale przynajmniej na obie jest odpowiedni nawiew.